Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΡΕΝΤΙΕΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΡΑΝΤΙΕΡΗΔΩΝ: «Οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν την Ελλάδα ως τόπο παραγωγικών επενδύσεων, ενώ οι Ελληνες επιχειρηματίες μεταφέρουν ολόκληρα εργοστάσια στο εξωτερικό. Η χώρα μας - «παράδεισος των ραντιέρηδων» που επενδύουν σε ομόλογα - βρίσκεται στον «πάτο» του καταλόγου 140 χωρών ως προς την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων. Πέρυσι έπεσε στην 129η θέση από την 122η το 2003. Το 2004 τα κεφάλαια που ήρθαν ήταν συνδεδεμένα με το ΧΑ, ενώ μεγάλη αύξηση εμφάνισαν οι ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό. Ανήλθαν σε 607 εκατ. δολάρια και φέτος έχουν ήδη ξεπεράσει τα 670 εκατ. δολ.» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ...«Με την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων, όπως η Πάναφον και η Κωτσόβολος, εμφανίζεται αύξηση των ξένων επενδύσεων στην έκθεση World Investment Report του ΟΗΕ, για το 2004. Τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα ανήλθαν στα 1,35 δισ. δολάρια, από 661 εκατ. δολάρια το 2003, ενώ συνολικά η Ελλάς παραμένει ουραγός στη διεθνή κατάταξη» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ...«Συμπεράσματα ερευνών του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνουν την ανάγκη για συμπληρωματικές παρεμβάσεις όπως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και η μεγαλύτερη ευελιξία στο εργασιακό καθεστώς. Ανασταλτικός παράγοντας για τους επενδυτές είναι και η διατήρηση του κόστους εργασίας σε υψηλά επίπεδα» (Από το βασικό θέμα της ΕΞΠΡΕΣ).

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ: «Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία παρέχουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που δίνουν έμφαση στους αναπτυξιακούς της ρυθμούς και στις πραγματοποιούμενες μεταρρυθμίσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Παρατηρείται μια "θεμελιώδης αναστροφή του κλίματος" των ξένων θεσμικών επενδυτών προς την ελληνική οικονομία σε σχέση με πέρυσι που υπήρχαν πολλά ερωτήματα, υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου» (Από χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ