Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΠΙΑΣ ΦΛΟΥΓΚΕΡ
Στρατιωτικοποιείται η Ευρωπαϊκή Ενωση

Αναδημοσίευση της συνέντευξης του ευρωβουλευτή του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας στην εφημερίδα «Χαραυγή» της Κύπρου

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Χαραυγή» της Κύπρου συνέντευξη του Τόπιας Φλούγκερ στο δημοσιογράφο Κωστάκη Κωνσταντίνου. Ο Τόπιας Φλούγκερ είναι ευρωβουλευτής του ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας και επισκέφθηκε πριν δύο μήνες την Κυπριακή Δημοκρατία. Λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συνέντευξη και όσον αφορά στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και όσον αφορά στην παρουσία βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, ο «Ρ» αναδημοσιεύει σήμερα τη συνέντευξη του Γερμανού ευρωβουλευτή.

-- Ποιος είναι ο ρόλος του προγράμματος «Γαλιλαίος» και τι θέλει η ΕΕ να εξυπηρετήσει;

-- Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Επίσημα είναι ένα απλό πρόγραμμα, είναι ένα δεύτερο πρόγραμμα όπως το GPS (αμερικανικό δορυφορικό σύστημα) και θα είναι σε συντονισμό με το GPS. Επίσης, θέλουν να έχει και στρατιωτική πτυχή. Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι θέλει να ανοίξει αυτό το πρόγραμμα και για στρατιωτική χρήση. Είναι φανερό ότι στοχεύουν να το χρησιμοποιούν σε πιθανές στρατιωτικές επεμβάσεις. Συγκροτούν επεμβατικές μονάδες και στρατιωτικά σκεπτόμενοι κρίνουν ότι είναι απαραίτητο να έχουν κάτι ανάλογο με το GPS, όπως και αποθέματα όπλων, γι' αυτό και χρειάζονται το Πρόγραμμα «Γαλιλαίος».

Η άποψή μου είναι κατηγορηματική ότι πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτή τη θέση, γιατί δεν είναι καλό να έχουν στρατιωτική δυνατότητα, γιατί αν την έχουν θα τη χρησιμοποιήσουν και θα κάνουν πολέμους όπως στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία.

-- Εχει οικονομικούς στόχους το πρόγραμμα «Γαλιλαίος» και ποιους θα εξυπηρετήσουν;

-- Ναι. Υπάρχει το ESA, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Δράση και το Πρόγραμμα «Γαλιλαίος» είναι ένας σχεδιασμός αυτής της Δράσης και έτσι εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο για την επιστήμη να υπάρχει αυτό το Πρόγραμμα. Οταν διαβάσεις τι θέλουν να κάνουν με το «Γαλιλαίο», το πρώτο που θέλουν να δουν είναι ολόκληρο το γεωγραφικό τοπίο. Ετσι το πρόγραμμα «Γαλιλαίος» θα είναι για επιστημονική, αλλά και για στρατιωτική χρήση. Νομίζω ότι μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ ακριβό. Αρχισαν αυτό το σχεδιασμό και γίνεται μια μακρά συζήτηση για το πρόγραμμα. Τώρα νομίζω ότι επιζητούν να έχει και στρατιωτική πτυχή γιατί θέλουν να κερδίσουν λεφτά και είναι πιο εύκολο με αυτό το πρόγραμμα.

-- Αναφέρατε ότι είναι ένα δεύτερο πρόγραμμα όπως το αμερικανικό GPS. Θα είναι ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα ή θα είναι εξαρτώμενο από το αμερικανικό;

-- Είναι ανεξάρτητο, αλλά είναι και σε συντονισμό με το αμερικανικό σύστημα GPS. Κι αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί έτσι η ΕΕ θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε ανεξάρτητες στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και σε συνεργασία. Το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης του θα είναι ξεχωριστό, αλλά υπάρχει και το μικρότερο που είναι για στρατιωτικούς σκοπούς.

-- Σε σχέση και με το πρόγραμμα «Γαλιλαίος» βλέπετε να υπάρχει μια τάση στρατικοποίησης της ΕΕ;

-- Ναι. Το πρόγραμμα «Γαλιλαίος» είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του μωσαϊκού της στρατικοποίησης. Το μεγαλύτερο κομμάτι είναι η δημιουργία επεμβατικών μονάδων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και συζητούν τη στρατηγική της πολιτικής της ευρωπαϊκής ασφάλειας, καθώς και τον ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη. Είναι πολύ καθαρό γιατί υπάρχουν πέντε στόχοι της ΕΕ για στρατιωτικές δράσεις. Ανάμεσά τους είναι οι προληπτικοί πόλεμοι για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου. Ενα παράδειγμα είναι η αλλαγή της κυβέρνησης σε μια χώρα που παράγει πετρέλαιο και μετά λένε ότι χρειάζονται επεμβατικές μονάδες για να πάνε σε αυτή τη χώρα ώστε να φθάσουν στις πετρελαιοπηγές και νομίζω πως είναι πολύ καθαρό ότι πρόκειται για μια επεκτατική θεώρηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ασκησα κριτική σε αυτή την πολιτική και νομίζω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπάρχει στρατικοποίηση της ΕΕ και οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να έχουν στην ΕΕ μια παγκόσμια στρατιωτική βάση. Και νομίζω είναι σημαντικό ότι έχουμε αντιδράσεις σε αυτή τη θέση και νομίζω ότι έχω αρκετή υποστήριξη από την Ομάδα μου όταν ασκώ κριτική σε αυτές τις καταστάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι όλες οι άλλες πολιτικές ομάδες υποστηρίζουν αυτή την πολιτική. Τώρα που συζητούμε στην υποεπιτροπή και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, τη λεγόμενη Πράσινη Βίβλο, για την αμυντική βιομηχανία, η κατάσταση είναι τυπική, δηλαδή όλες οι άλλες ομάδες υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Και αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Χρειαζόμαστε τα χρήματα για άλλα κοινωνικά προγράμματα και ανάπτυξη. Νομίζω σε αυτό το σημείο η Επιτροπή, το Συμβούλιο και η μεγάλη πλειοψηφία των άλλων ομάδων έχουν την ίδια γνώμη, αλλά γνωρίζω ότι πολύς κόσμος αντιμετωπίζει με κριτικό πνεύμα ό,τι συμβαίνει σε αυτό το ζήτημα. Και αυτό που είδα στις προεκλογικές συζητήσεις στη Γερμανία είναι ότι πολύς κόσμος υποστήριξε τη θέση πως δε χρειάζονται λεφτά για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά χρειάζονται για την καλυτέρευση των κοινωνικών επιπέδων και είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε καθοριστική αντίδραση σε αυτά που συμβαίνουν στην ΕΕ.

-- Επισκεφθήκατε πρόσφατα την Κύπρο και θελήσατε να εισέλθετε στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις. Ποια η αντιμετώπιση που είχατε και ποια η άποψη σας για το ρόλο τους;

-- Επισκέφθηκα την Κύπρο πριν δυο μήνες και ήταν πολύ εντυπωσιακό για εμένα, γιατί είχα μια συζήτηση με ένα Βρετανό αξιωματικό και του είπα ότι ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου είναι φυσικό να μπορώ να επισκεφθώ όλες τις στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται σε όλη την ΕΕ. Μπορεί κάποτε να μου λένε ότι χρειάζεται να κλείσω ραντεβού, αλλά είναι φυσικό να τις επισκεφθώ. Κι αυτός είπε όχι, δεν είναι έκταση της ΕΕ και δεν είναι δυνατό για εσάς να εισέλθετε στις βάσεις. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ να υπάρχει έδαφος μιας άλλης χώρας-μέλους, αλλά αυτή η έκταση να μην είναι μέρος της ΕΕ και αυτό είναι βλακώδες. Υπέβαλα ερώτηση στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο γι' αυτό το ζήτημα και ρώτησα ποια είναι η αρχή και ποιο κομμάτι είναι της ΕΕ και μου απάντησαν ότι η αρχή είναι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά δεν είναι δυνατό για την ΕΕ να επέμβει σε αυτό το μέρος. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν όμως τη θέση ότι κάποτε αυτές οι στρατιωτικές βάσεις πρέπει να κλείσουν, αλλά δε λένε χρονικά πότε θα γίνει αυτό.

Είδα τον εξοπλισμό στις βάσεις και είναι πολύ ενδιαφέρον. Ενα σημαντικό μέρος προορίζεται για τον έλεγχο της περιοχής, υπάρχει μια μεγάλη κεραία, το ένα μέρος της είναι το ECELON και το άλλο μέρος είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον και είμαι βέβαιος ότι αυτό το μέρος της Κύπρου το χρησιμοποιούν για την υποστήριξη των βρετανικών και πιθανών άλλων στρατευμάτων στο Ιράκ. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνή νόμο και η θέση μου είναι πως είναι αδύνατο να υπάρχει μια τέτοια κατάσταση μέσα στην ΕΕ και γι' αυτό διοργανώσαμε και μια συζήτηση γι' αυτό το θέμα εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου συμμετείχε και το ΑΚΕΛ και ήταν πολύ εντυπωσιακά τα όσα λέχθηκαν για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Αυτό που εγώ νομίζω είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια κατάσταση μέσα στην ΕΕ και η θέση μου είναι ότι οι στρατιωτικές βρετανικές βάσεις στην Κύπρο πρέπει να κλείσουν και γρήγορα μάλιστα, γιατί τις χρησιμοποιούν για τη στήριξη πολέμων και αυτό είναι παράνομο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ