Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Δούρειος Ιππος για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Πολωνία

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη στη συζήτηση για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της

Τον πραγματικό ρόλο του Συνδικάτου της «Αλληλεγγύης» στην Πολωνία, για την ανατροπή του σοσιαλισμού, αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στη συζήτηση για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Στα ναυπηγεία του Γκτανσκ, όπου γιορτάστηκαν τα 25χρονα από την έναρξη των απεργιών της "Αλληλεγγύης", το 1980 εργάζονταν 6.000 εργάτες. Σήμερα, τα ναυπηγεία έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί, ενώ τα 2/3 του προσωπικού απολύθηκαν τη δεκαετία του '90.

Ο κ. Βαλέσα και η "Αλληλεγγύη", φυσικά, δεν έκαναν καμία απεργία γιατί ήταν αυτοί που τους απέλυσαν. Στην πόλη του Γκτανσκ, που την έχετε σαν σύμβολο, βασιλεύει η φτώχεια. Η ανεργία ξεπερνά το 15%. Στην "ελεύθερη"... Πολωνία οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, ζουν σε δραματικές συνθήκες. Η πτώση του βιοτικού επιπέδου είναι κάθετη. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού οι Πολωνοί καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα, ακόμη και στα βασικά είδη διατροφής, από το 1980. Εχουν συντριβεί όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις. Το ξένο κεφάλαιο καταληστεύει τη χώρα. Οι αγρότες καταστρέφονται και δημιουργούνται νέα λατιφούντια.

Αρα, λοιπόν, η πορεία των γεγονότων αποδεικνύει πως η "Αλληλεγγύη" αποτέλεσε τον Δούρειο Ιππο για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Πολωνία. Η ηγεσία της κορόιδεψε τους εργαζόμενους. Πρόβαλε φιλεργατικά αιτήματα, τους παγίδευσε και τους οδήγησε σ' αυτήν την κατάσταση. Στηρίχτηκε οικονομικά και πολιτικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις καπιταλιστικών χωρών, οι οποίες σήμερα αποκομίζουν τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο και δημιουργούν φτώχεια στον πολωνικό λαό.

Τα συνθήματα του Βαλέσα για δήθεν ελευθερία και αλληλεγγύη στους εργάτες, τους οδήγησαν εξαθλιωμένους, υπόδουλους και χωρίς δικαιώματα στους κεφαλαιοκράτες.

Οσο για τη Δημοκρατία της Πολωνίας, σας λέω μόνον ένα στοιχείο: 20% ψήφισαν στις περασμένες ευρωεκλογές. Αυτή είναι η εκτίμησή τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ