Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Χρήστος Κλαμπατσέας
Χρήστος Κλαμπατσέας
Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), αξιωματικού του ΔΣΕ και στελέχους του ΚΚΕ και της συντρόφισσας της ζωής του ΛΙΤΣΑΣ ΒΑΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου» 60 ευρώ.

Κώστας Χαψιάς

* * *

Στη μνήμη του θείου μου ΗΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ -Ακροναυπλιώτη, ο οποίος εκτελέστηκε με τους 200 στην Καισαριανή και του αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης στη μνήμη όλων των νεκρών κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, προσφέρω στο Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ 100 ευρώ.

Καλλιόπη Παπαδοπούλου

* * *

Φωτ.

Την 1η Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής, σύντροφος και πατέρας ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΑΝΤΗΣ.

Για τους αγώνες και τις θυσίες του, προσφέρουμε στη μνήμη του 100 ευρώ στην ΚΟΒ Πετρούπολης.

Τα παιδιά του: Ζάννα και Χρήστος

Τα εγγόνια του: Θανάσης και Ανδρέας.

* * *

Φωτ.

Στις 30 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΡΗΣΤΟΥ Ιωάννου ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο αγαπημένο Κόμμα του, το ΚΚΕ, 150 ευρώ.

Η σύζυγος: Λίζα

Οι κόρες: Ρούλα και Μάρω

* * *

Νίκος Παρλάκογλου
Νίκος Παρλάκογλου
Φωτ.

Στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας ΝΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΙΑ, προσφέρω 20 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης.

Θράσος Νεράτζης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΥΛΙΑΡΑ, ο οποίος ταξιδεύει εδώ και 13 χρόνια στους δρόμους του αγώνα, με τον οποίον περπατούσαμε χέρι - χέρι, του συντρόφου αγωνιστή, του μαρξιστή - λενινιστή, του αντίπαλου κάθε οπορτουνιστικής σκέψης και πολιτικής, του πιστού στο Κόμμα συντρόφου, η γυναίκα του Αμαλία αφιερώνει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη.

* * *

Φωτ.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ δικάστηκε στη μεγάλη δίκη της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης σε θάνατο και εκτελέστηκε στα 21 χρόνια του στο Επταπύργιο στις 21 Οκτώβρη 1947.

Στη μνήμη του τα αδέλφια του θανάσης και Γιώργος Σαράφης προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας, 70 ευρώ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ των γονιών μου ΠΑΝΑΓΗ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΥ από τη Νέα Αγχίαλο Βόλου, της αδελφής μου ΘΕΑΝΩΣ ΠΑΝΑΓΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ, η οποία σκοτώθηκε το φθινόπωρο του 1949, μετά το τέλος των μαχών στο Βίτσι - Γράμμο. Και στη μνήμη της μικρότερης αδελφής μου ΓΙΑΣΕΜΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥ η οποία πέθανε το 1992, και στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας και ένα καλύτερο μέλλον του λαού, προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 50 ευρώ στη ΝΕ Μαγνησίας και 50 ευρώ στο ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

Ολα τα μέλη της οικογένειάς μου, μετά την απελευθέρωση, είχαν την τύχη χιλιάδων αγωνιστών: Διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, επειδή συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση.

Καλουδίτσα Πανάγου - Αντωνίου αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από τις 22 Αυγούστου, που «έφυγε» η αγαπημένη αδελφή μας ΒΑΣΩ Ανθούλη - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, δασκάλα, από τα Λαγκάδια Αρκαδίας. Το κενό που άφησε είναι μεγάλο και ο πόνος αφάνταστος. Υπήρξε το καλό παράδειγμα για όλα τα αδέλφια και στη ζωή της ήταν ηρωίδα, έντιμη, πιστή στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Πολυχρόνης Βάης
Πολυχρόνης Βάης
Απολυμένη από την Υπηρεσία της και αφού σκοτώθηκε ο σύντροφός της, μεγάλωσε με κόπο και θυσίες τα παιδιά της. Πρόσφερε αγόγγυστα ως τις τελευταίες μέρες της ζωής της, ως πρόεδρος του Παραρτήματος Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης της ΠΕΑΕΑ και ως μέλος του ΔΣ των αντιστασιακών Εκπαιδευτικών. Ηταν παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις των αντιστασιακών οργανώσεων, του ΚΚΕ, της ειρήνης, των γυναικών και των συνταξιούχων.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγίας Παρασκευής».

Τα αδέλφια της: Φίλιππος και Γιάννα Ανθούλη

Τα παιδιά της: Μαίρη και Γιώργος

* * *

Φωτ.

Την 1η Σεπτέμβρη 2005 «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΛΑΣΗΣ. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της επιτροπής Ειρήνης στη Δραπετσώνα και πρωτοπόρος στις κινητοποιήσεις και τις πορείες.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο Παράρτημα Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ.

Οικογένεια Αγγελου Αργυρόπουλου

* * *

Φωτ.

Στις 17 Οκτώβρη κλείνουν 4 χρόνια από τότε που πέθανε, έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Πουπούλα) ΜΠΟΥΡΣΟΥΚΗ. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Λούπεδα Ανατολικής Θράκης. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Μπουρσούκη και απέκτησαν μία κόρη. Ο Κ. Μπουρσούκης, μέλος του ΚΚΕ, αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ, τραυματίστηκε το 1948 και από τότε αγνοείται η τύχη του.

Παύλος Σαράφης
Παύλος Σαράφης
Η Βασιλική Μπουρσούκη κυνηγήθηκε από τους τρομοκράτες και μαζί με την κόρη της, κατέφυγε στο Αρχηγείο Τζένας του ΔΣΕ. Τελείωσε Υγειονομική Σχολή, ως νοσοκόμα πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και αργότερα ονομάστηκε Αξιωματικός.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε εκεί και επαναπατρίστηκε το 1981. Ζούσε με την οικογένειά της στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη της και στη μνήμη όλων των νεκρών αγωνιστών, η κόρη της Μαρία, ο γαμπρός της Χρήστος και ο εγγονός της Κωνσταντίνος προσφέρουν 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», και 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 24 Σεπτέμβρη 1994, και αντί για μνημόσυνο, η συντρόφισσά του στη ζωή Κωνσταντινιά Μπουκουβάλα προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τυρνάβου Λάρισας, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λάμπρου ΤΣΑΜΗΣ γεννήθηκε το 1914 στη Δεσκάτη, από γονείς φτωχούς αγρότες. Ηταν χτίστης. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του 1940-41 και τραυματίστηκε στη θέση «Μνήμα Γραίας» στις 12 Φλεβάρη 1941. Από το 1943 ήταν αντάρτης - νοσοκόμος του 5ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Μαχητής - νοσοκόμος του ΔΣΕ από το 1946, στα τμήματα Χασίων, σκοτώθηκε τον Φλεβάρη - Μάρτη του 1947 στην περιοχή Χασίων - Κόζιακα.

Βασιλική Μπουρσούκη
Βασιλική Μπουρσούκη
Στη μνήμη του ο γιος του Λάμπρος Τσάμης πρόσφερε στην ΚΟΒ Δεσκάτης 30 ευρώ.

(Ο Λάμπρος Τσάμης παρακαλεί όποιον ξέρει τον ακριβή χρόνο του θανάτου του πατέρα του Δημήτρης Τσάμη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του να επικοινωνήσει μαζί του στα τηλέφωνα: 24620.31897 ή 2310.323.638)

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ Δημητρίου ΜΑΝΤΖΑΡΑ, ο οποίος γεννήθηκε στη Δεσκάτη το 1912 και πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία στις 18 Μάη 1968, ο ανιψιός του Λάμπρος Τσάμης προσφέρει 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ, της αδελφής μου ΡΙΤΣΑΣ και του γαμπρού μου ΒΑΣΙΛΗ προσφέρω 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Μαρίνα Ζαφειρίου

* * *

Φωτ. 2

Πάνε 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ ΓΟΥΣΙΑ και 16 χρόνια από τότε που πέθανε ο σύζυγός της ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΣΙΑΣ (φωτογραφία), μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Πέρασαν επίσης 56 χρόνια από την εκτέλεση του ΗΛΙΑ ΓΟΥΣΙΑ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μας και του θείου μας προσφέρουμε 140 ευρώ στην ΚΟΒ Δομοκού.

Τα παιδιά και τα εγγόνια

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος μας ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑΣ μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες του λαού, αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΚΚΕ στη ζωή του για την πραγματοποίηση των οραμάτων της ανθρωπότητας, για έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο, ανθρώπινο. Αποτελεί ζωντανό παράδειγμα κομμουνιστή.

Νίκη Βίκτωρα
Νίκη Βίκτωρα
Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο Κόμμα που αγωνίζεται για να πραγματοποιηθούν τα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού, 50 ευρώ.

Γιάννης - Παναγιώτα

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΩΤΟΥ από τον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, η οποία «έφυγε» από τη ζωή στις 17 Αυγούστου 2005, ο σύζυγός της Θεόδωρος Ζώτος και η οικογένειά του, πρόσφερε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φαρμακοϋπαλλήλων.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΟΜΗΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ από το Παλατιανό Κιλκίς, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, η Χριστίνα Μακράκη από την Ποντοκερασιά προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ του ΚΚΕ Κιλκίς.

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ γεννήθηκε στο χωριό Κυριακή Σουφλίου. Ο πατέρας του, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στον Εμφύλιο. Το 1948 ο Χρ. Πολυχρονίδης κατέφυγε στη ΛΔ Βουλγαρίας και από το 1950 ζούσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία από όπου επαναπατρίστηκε το 1979. Σπούδασε Φιλολογία στη Λιψία και δημοσίευσε άρθρα και λογοτεχνικά έργα. Το λογοτεχνικό έργο του συνεχίστηκε και στην πατρίδα με επιτυχία.

Αγωνίστηκε σταθερά και αταλάντευτα ως μέλος της ΚΟΒ Λογοτεχνών του ΚΚΕ έως τις 26 Αυγούστου 2005, που άφησε την τελευταία πνοή του.

Την επόμενη Κυριακή, 9 Οκτώβρη στις 9.00 π.μ. στην εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στο Χαϊδάρι, θα γίνει το μνημόσυνο του Χρήστου Πολυχρονίδη.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου.

  • Ο Χρήστος Πολυχρονίδης δημοσίευσε στα Γερμανικά τα έργα: «Mein Berg Heisst Ai-Lias», «Die verlorenen Soehne» και «Olivenhaine ohne Frieden».

Στην Ελλάδα δούλεψε για πολλά χρόνια ως εφαρμοστής μεταλλικών κατασκευών και δημοσίευσε τα: «Διλήμματα», «Εκβιασμός» και «Τραντέλλενοι».

Ανδρέας Φάντης
Ανδρέας Φάντης
Οι φίλοι και σύντροφοί του από τη ΓΛΔ προσφέρουν στη μνήμη του 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 14 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύζυγος, πατέρας και παππούς ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΛΑΚΟΓΛΟΥ. Γεννήθηκε από γονείς φτωχούς αγρότες. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση - ΕΛΑΣ.Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας διώχτηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και όταν επέστρεψε στην πατρίδα, ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αναστασία προσφέρει 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη»..

* * *

Φωτ.

«Εφυγε» από τη ζωή στις 12 Σεπτέμβρη 2005, σε ηλικία 73 χρόνων ο σύντροφός μας ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΤΑΚΗΣ (Μαμούτος), οπαδός του ΚΚΕ.

Παιδί φτωχής εργατικής οικογένειας ανδρώθηκε μέσα στη σκληρή ζωή με την κομμουνιστική ιδεολογία. Συνεπής στους ταξικούς αγώνες του λαϊκού κινήματος, από την εποχή του μετεμφυλιακού καθεστώτος ως το τέλος της ζωής του, υπερασπίστηκε με θάρρος και τόλμη τα ιδανικά και τους αγώνες του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οι σύντροφοί του από την Κάτω Τούμπα Γρηγόρης, Ηλίας, Αυγέρης, Θόδωρος, Γιώργος, Μανώλης.

* * *

Φωτ. 2

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Βασίλη ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1927. Ηταν αξιωματικός του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε το 1949 στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας.

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Ιωάννη ΜΑΝΤΖΟΥΦΑΣ, γεννήθηκε το 1930. Αξιωματικός του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στις 24 Απρίλη 1949 στον Πύργο Στράτσανης Ιωαννίνων.

Στη μνήμη τους, ο ανιψιός τους Ιωάννης Μαντζούφας προσφέρει 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικού του ΔΣΕ και στελέχους του ΚΚΕ. Και των αδελφών του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιούλη 2005 και ΤΖΑΝΕΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ, η οποία πέθανε πρόσφατα, προσφέρω στην ΚΝΕ 40 ευρώ.

Νίκη Μητροπία
Νίκη Μητροπία
Δέσποινα Στεφανάτου

* * *

Φωτ.

Στις 28 Σεπτέμβρη έκλεισαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΗΣ ΒΙΚΤΩΡΑ.

Στη μνήμη της και στη μνήμη του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΙΚΤΩΡΑ, οι κόρες τους Ευαγγελία και Ολγα και τα εγγόνια τους προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Την 1η Οκτώβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟΒ Δραπετσώνας.

Η σύζυγός του Αγγελική

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΗΣΑΪΑΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Βασιλική Κανταρά-Ησαϊάδη Θεσσαλονίκη


Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας

Βάσω Κωνσταντινοπούλου
Βάσω Κωνσταντινοπούλου

Ομηρος Χριστοφορίδης
Ομηρος Χριστοφορίδης

Δημήτρης Χουλιάρας
Δημήτρης Χουλιάρας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΗΣΑΊΑΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΗΣΑΊΑΔΗΣ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ