Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αξιώνουν επιτάχυνση στην προσαρμογή των σχολείων στην αγορά

Την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου ζητάει, με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών, προκειμένου, από το τρέχον σχολικό έτος, να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων, το μάθημα «Επιχειρηματικότητα Νέων». Ο Σύνδεσμος, αφού υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο μάθημα διδάχτηκε πιλοτικά σε 150 σχολεία της χώρας, από το 2002 μέχρι το 2005 και σημειώνοντας τη θετική ανταπόκριση της υπουργού για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, επισημαίνει ότι «η εισαγωγή μαθημάτων επιχειρηματικότητας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και η εν γένει προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες της ζήτησης και της αγοράς, αποτελεί μια σημαντική προετοιμασία των εφήβων προκειμένου να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες...».

Οι βιομήχανοι «δε μασάνε τα λόγια τους» και ζητούν από την κυβέρνησή τους ν' ανταποκριθεί αμέσως στις «υποχρεώσεις» που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο και των αποφάσεων της Λισαβόνας, για τη μετατροπή της Παιδείας σε «μαγαζί» της πλουτοκρατίας. Ζητούν να μετατραπούν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε «σπουδαστήρια» καπιταλιστικών ιδεών και σε «εργοστάσια» παραγωγής ειδικευμένου προσωπικού, που θα χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρηματικές ανάγκες των βιομηχάνων και, γενικότερα, του κεφαλαίου. Βεβαίως, οι επιχειρηματίες «κρούουν σ' ανοιχτές πόρτες», καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - συμφωνεί, απολύτως, με τις θέσεις τους και θα κάνει ό,τι μπορεί για την υλοποίησή τους, ανταποκρινόμενη στις δικές τους απαιτήσεις και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το μόνο που μπορεί να την εμποδίσει στην επιχείρηση ολοκληρωτικής παράδοσης της Παιδείας στα «νύχια» της πλουτοκρατίας, είναι η οργανωμένη πάλη του λαού κατά των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην Παιδεία και για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, η οποία δε θα εξυπηρετεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά του λαού και θα διασφαλίζει μια δημόσια, δωρεάν Παιδεία, που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση και στη δουλιά. Κι όσο πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά οργανωθεί η λαϊκή πάλη, τόσο το καλύτερο, καθώς «οι καιροί ου μενετοί» κι αν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις εδραιωθούν στην Παιδεία, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η ανατροπή τους...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ