Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Νέος τρομονόμος

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Οι κυβερνήτες των πολιτειών έδωσαν χτες στον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, εν λευκώ τη διαχείριση της «αντιτρομοκρατικής ενίσχυσης» των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και της αύξησης των διακρίσεων κατά της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας (περίπου 200.000 άτομα).

Ο Χάουαρντ ανακοίνωσε έτσι πασιχαρής την «ομόφωνη» συναίνεση των κυβερνητών όλων των πολιτειών της Ομοσπονδίας στο νέο τρομονόμο, διάρκειας μίας δεκαετίας(!), που μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • «Προληπτικές» συλλήψεις και κρατήσεις υπόπτων για τη «διατήρηση στοιχείων» μετά απ' την εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας.
  • Σύλληψη και κράτηση υπόπτων για 14 ημέρες χωρίς απαγγελία κατηγοριών.
  • Τοποθέτηση ηλεκτρονικών περιβραχιόνιων σε «ύποπτους τρομοκράτες» για τουλάχιστον ένα χρόνο...
  • Κατ' οίκον περιορισμός ύποπτων τρομοκρατών από 16 ετών και άνω για ένα χρόνο χωρίς να ασκηθούν διώξεις ή να απαγγελθούν κατηγορίες.
  • Μυστικά αστυνομικά εντάλματα για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών υπόπτων.
  • Αστυνομική απαγόρευση συνάντησης υπόπτων με «συγκεκριμένα άτομα» και προσέγγισης «συγκεκριμένων περιοχών».
  • Δυνατότητα πρόσβασης «ύποπτου τρομοκράτη» με δικηγόρο και ενημέρωσης των οικείων και του εργοδότη του «πως κρατείται» χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Οι αντιδράσεις των δικηγορικών ενώσεων της Αυστραλίας ήταν έντονες. Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικηγόρων της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ιαν Χάρισον, για παράδειγμα, επέκρινε το νέο τρομονόμο της κυβέρνησης Χάουαρντ, λέγοντας πως «ουσιαστικά ανατρέπει κάθε έννοια προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και το δικαστικό σύστημα των τελευταίων 200 χρόνων».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Δικηγόρων, Ρίτσαρτ Φολκς είπε πως με βάση το νέο τρομονόμο, η Αυστραλία οπισθοδρομεί σε «απολυταρχικό καθεστώς», αφού ο τρομονόμος ουσιαστικά νομιμοποιεί την αστυνομοκρατία και την καταπάτηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Συνδικαλιστικής Ενωσης Αυστραλών Αστυνομικών προεξόφλησε την αύξηση των αστυνομικών διακρίσεων σε βάρος της μουσουλμανικής κοινότητας και των Αυστραλών μεσανατολικής καταγωγής, ιδιαίτερα εκείνων νεαρής ηλικίας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ