Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τη Νεολαία
Για τα πρότυπα που καλλιεργεί η άρχουσα τάξη

Παίρνοντας αφορμή από τον προσυνεδριακό διάλογο για τη νεολαία, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να αναφέρω δύο τρεις σκέψεις πάνω στο ζήτημα της νέας γυναίκας και γενικότερα του νέου και της νέας.

Η άρχουσα τάξη και τα κόμματα του κεφαλαίου έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν σε μεγάλο αριθμό των γυναικών - δημιουργώντας έτσι ανασφάλεια - ένα αόρατο ρήγμα ενάντια στον άνδρα και στο ίδιο το φύλο τους. Ενα ρήγμα όμως που στην κομμουνιστική ιδεολογία δεν υπάρχει. Εχει κάνει δηλαδή τη γυναίκα να αισθάνεται ανταγωνιστική απέναντι στον άνδρα με τον πιο βρώμικο και χυδαίο τρόπο που υπάρχει, μπολιάζοντας έτσι κάθε γυναικεία συνείδηση με το σκεπτικό ότι για να πετύχεις στην επαγγελματική σου καριέρα θα πρέπει να ξεχάσεις ότι είσαι άνθρωπος, θα πρέπει να ξεχάσει ότι έχεις αισθήματα, θα πρέπει να ξεχάσεις ότι έχεις φιλότιμο και το τελευταίο, και το πιο χυδαίο κατά τη γνώμη μου, είναι ότι της λένε ότι θα πρέπει να ξεχάσει την αξιοπρέπειά της.

Αν όλα αυτά τα παραπάνω, μια γυναίκα με τα πρότυπα αυτά που αναφέρω τα ακολουθήσει τότε έχει μια άλφα θέση σε κάποιον επαγγελματικό χώρο χωρίς να χρειάζεται να έχει και την τέλεια μορφωτική υποδομή.

Αυτά όλα, σύντροφοι και συντρόφισσες, τα αναφέρω γιατί πιστεύω ότι είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του συστήματος που το Κόμμα θα πρέπει να δώσει γερή γροθιά με αποτέλεσμα να ξεμπλοκαριστούν πολλές γυναίκες από αυτή την άποψη.

Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας, ξεκινώντας από τον δικό μας κύκλο, δηλαδή από τη μάνα μας, την αδελφή μας, την ξαδέλφη μας και τέλος τη γυναίκα μας και σιγά σιγά να ανοίξουμε τη δουλιά μας παραέξω.

Τώρα το άλλο ζήτημα, σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι ότι το καπιταλιστικό σύστημα δημιουργεί μια γυναίκα μάνα που να κοιτάει ότι για να έχει μια ζωή άνετη αυτή και τα παιδιά της θα πρέπει να βρει κάποιον που να είναι επιτυχημένος επαγγελματικά, χωρίς όμως τα κόμματα εκείνα που στηρίζουν αυτό το σύστημα να λένε για ποιο σκοπό έχουν καλλιεργήσει αυτήν την άποψη, βγάζοντας έτσι από πάνω τους, αυτά τα κόμματα, την ευθύνη και συνάμα την άποψη ότι το κράτος δεν έχει σχέση με αυτό και δεν μπορεί να βοηθήσει.

Ας κοιτάξουμε όμως, αν η ευθύνη που έχει το σύστημα και τα κόμματα που το συντηρούν αν είναι εφικτή: και ξεκινάω από την εκπαίδευση του παιδιού της. Είναι δηλαδή αυτή η εκπαίδευση που με τους νόμους που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε και ακολουθεί η ΝΔ που είναι κυβέρνηση να δίνει όλα τα προνόμια εκείνα που να βγαίνει με τέλειο μορφωτικό επίπεδο; Φυσικά δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Της προσφέρει την κατάλληλη πρόνοια και υγεία για εκείνη και την οικογένειά της; Φυσικά όχι. Της προσφέρει μόνιμη εργασία με πλήρεις αποδοχές και με λογικό ωράριο για να μπορεί να ανταποκρίνεται και σαν μάνα που πολλές γυναίκες είναι; Φυσικά όχι.

Ολα αυτά που αναφέρω και πολλά ακόμα προβλήματα που απασχολούν τις νέες γυναίκες που θέλουν να κάνουν οικογένεια το σύστημα δεν τους τα προσφέρει απλόχερα. Με αποτέλεσμα σε οικογένειες που χωρίζουν να μπαίνει πρωταρχικό πρόβλημα το οικονομικό, δηλαδή η χρόνια ανεργία κάποιου πατέρα.

Σύντροφοι και συντρόφισσες, εγώ θα πρότεινα να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από αυτά τα δύο ζητήματα που αναφέρω με σκοπό να απεγκλωβιστούν πολλές νέες γυναίκες από αυτή την ψευδαίσθηση που τα κόμματα του κεφαλαίου συντηρούν μέσα από διάφορους μηχανισμούς, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως είναι τα διάφορα περιοδικά και πολλά άλλα.

Και τέλος θα αναφερθώ στο ζήτημα των νέων. Οπως σωστά λένε και οι θέσεις του Κόμματος, η νέα γενιά είναι η πιο ευάλωτη γενιά, για το λόγο ότι την έχουν κάνει τα κόμματα του κεφαλαίου να αναζητάει λύσεις μέσα από διάφορα τυχοδιωκτικά κόλπα που το ίδιο το σύστημα παρέχει π.χ. ρουσφέτια, ναρκωτικά, πορνεία κλπ. Ακόμα τα κόμματα του κεφαλαίου έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό την άποψη ότι κοίτα την πάρτη σου, μην ασχολείσαι με τον διπλανό σου και μην προσπαθείς να τον βοηθήσεις. Αυτό σύντροφοι έχει σαν αποτέλεσμα οι νέοι και οι νέες αναμεταξύ τους να έχουν πέσει στην παγίδα της αποξένωσης, δηλαδή να μην ξέρει ο ένας ποιος μένει δίπλα του. Το Κόμμα θα πρέπει να ρίξει μεγάλη προσοχή στο παραπάνω που αναφέρω, δίνοντας έτσι και το σωστό πάτημα αν μου επιτρέπεται να πω και στους νέους συντρόφους της ΚΝΕ, δείχνοντας έτσι το πόσο σημαντικό είναι στο να ανοίγεις κουβέντα με τον γείτονά σου, να ανακαλύπτεις ότι έχεις κοινά προβλήματα και ότι πρέπει να βρεις μαζί με το γείτονά σου λύσεις στα κοινά προβλήματα. Και τέλος θα ήθελα να αναφερθώ ότι η εχθρική στάση που έχουν κάποιοι σύντροφοι από το κόμμα δεν είναι και η καλύτερη γιατί δημιουργείται μια εχθρότητα που δε θα πρέπει να υπάρχει.

Ακολουθώντας όλοι μας και κυρίως τα κομματικά μέλη και στελέχη τις θέσεις του Κόμματος για τη νεολαία θα βαδίζουμε σωστά με σκοπό τη ζωντάνια της αυριανής βάρδιας των εργατών μέσα από τις κομματικές και κνίτικες γραμμές μας.

Σταύρος Μηναριτζής

ΚΟΒ Οικοδόμων και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Πειραιά

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με θλίψη και σεβασμό το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Δήμο Θεοδώρου(2023-12-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2023-03-28 00:00:00.0)
Με βαθιά θλίψη το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Νίκο Σίμο(2022-02-02 00:00:00.0)
Η Πάτρα αποχαιρέτησε τον Κώστα Μυλωνά(2001-08-31 00:00:00.0)
Στερνό «αντίο» στον Μ. Βιορέ(2000-07-15 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(1998-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ