Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Φιέστες σε ρόλο... λωτού

Ηταν μια ακόμα ευκαιρία για γιορτή! Μετά το περσινό καλοκαίρι της Ελλάδας όπως το ονόμασαν κάποιοι (για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων), να λοιπόν που προέκυψε και ο Σεπτέμβρης της Ελλάδας. Ξανά ο κόσμος στις πλατείες μέχρι το ξημέρωμα, ξανά τα λόγια για εθνική ομοψυχία που επιτεύχθηκε μέσω μια αθλητικής επιτυχίες. Ξανά το... έθνος που μεγαλουργεί.

Η Ελλάδα «γιορτάζει». Και παράλληλα ξεχνιέται. Για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ με το σιγοντάρισμα του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι και για αυτά που πρόκειται να έρθουν. Ξεχνιέται για τα χαράτσια στις τράπεζες. Για την ανεργία σε μια ολόκληρη περιοχή όπως η Νάουσα που πληρώνει... τα οικονομικά φαγοπότια στο χρηματιστήριο των κεφαλαιοκρατών. Ξεχνιέται για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα και τις καινούργιες στρατιές ανέργων. Για το ξεπούλημα της... δήθεν αθλητικής κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Για κάποιους οι... κούπες κάνουν τη δουλιά τους όταν σηκώνονται ψηλά. Τους βολεύουν οι χοροί και τα τραγούδια. Προκειμένου έτσι να κρύψουν το χάος που επικρατεί από πίσω. Αλήθεια τι άλλαξε στο ποδόσφαιρο μετά την κατάκτηση του ΕURΟ; Μήπως σταμάτησε ο χουλιγκανισμός; Μήπως σταμάτησε η εμπορευματοποίηση του αθλήματος; Μήπως δόθηκε σημασία στα ερασιτεχνικά σωματεία που εξυπερετούν το μαζικό λαϊκό αθλητισμό; Αλήθεια τι έγινε με την εκμετάλλευση της περίφημης ολυμπιακής περιουσίας που θα έμενε στον λαό μετά τους αγώνες; Ας ρωτήσουμε καλύτερα τους ιδιώτες...

Αλήθεια, τι άλλαξε στο ίδιο το μπάσκετ μετά την κατάκτηση του ανάλογου τροπαίου το 1987; Απλά τα πρωτεία που έχασαν οι κυρίαρχες μέχρι τότε ομάδες της Θεσσαλονίκης (Αρης, ΠΑΟΚ) και πέρασαν στην Αθήνα αφού έτσι επέβαλλαν τα συμφέροντα. Και πώς εξελίχθηκε το άθλημα από τότε μέχρι σήμερα; Τα λόγια για «κάθε χωριό και μια μπασκέτα», για τις περίφημες «χιλιάδες μπάλες μπάσκετ στα σχολεία», έμειναν ανεξίτηλα να θυμίζουν κάποια... μεγαλόπνοα σχέδια του τότε. Και οι άδειες εξέδρες του σήμερα να φανερώνουν την πραγματικότητα. Οπως και τα οικονομικά προβλήματα των περισσοτέρων ομάδων που άφησε το πέρασμα των επιχειρηματιών και καλείται τώρα να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Οι φιέστες τελειώνουν γρήγορα. Σαν το φως των φλας που σβήνει. Αυτό που μένει από πίσω είναι ο αθλητισμός σαν εμπόρευμα για κάποιους. Για να γίνει κοινωνικό αγαθό για όλους, χρειάζεται η ρήξη με το ίδιο το σύστημα.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ