Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να μην εφαρμοστεί η «Ευέλικτη Ζώνη»

Απαιτούν Σύλλογοι Δασκάλων της Αθήνας

Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ που επιβάλλει την υποχρεωτική εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» σε όλα τα σχολεία, καθώς και το αίτημα να πάρει η ΔΟΕ ξεκάθαρη θέση και να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία, ζητάει ο Σύλλογος Δασκάλων Αλίμου - Αργυρούπολης - Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», με ανακοίνωσή του.

«Η "Ευέλικτη Ζώνη" μοιάζει με "μια τρύπα που θέλει γέμισμα". Οι εκπαιδευτικοί χωρίς ουσιαστική επιμόρφωση, αιφνιδιασμένοι για άλλη μια φορά, χωρίς καμιά επιπλέον αμοιβή, καλούνται να δουλέψουν δύο και τρεις φορές παραπάνω και ταυτόχρονα χρεώνονται αποκλειστικά την ευθύνη να ψάξουν, να βρουν, να μελετήσουν, να επιλέξουν, να καταγράψουν και τελικά να παρουσιάσουν κάθε "καινοτόμα δράση", έχοντας στους ώμους τους και την τεράστια ευθύνη της μόρφωσης των παιδιών. Κάτω από αυτή την πίεση θα οδηγηθούν τα σχολεία στην "εύκολη λύση" που είναι τα έτοιμα προγράμματα και οι χορηγοί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζεται: «Μέσω της εφαρμογής της "Ευέλικτης Ζώνης", ένα μέρος της διδακτικής πράξης κάθε εκπαιδευτικού και συνολικά του σχολείου θα υπόκειται σε αξιολόγηση με σκοπό τη σύνδεση του σχολείου με την αγορά. Παράλληλα, θα αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εκπαιδευτικών, αλλά και των σχολείων μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών».

Ο Σύλλογος καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να μην υποστείλουν την παιδαγωγική τους υπόσταση, να μη δεχτούν να αφυδατωθεί για άλλη μια φορά ο ρόλος τους, να απορρίψουν την εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» και να μη δεχτούν οποιαδήποτε μορφή διοικητικού ελέγχου και αξιολόγησης στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε για το ίδιο θέμα ο Σύλλογος Δασκάλων Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», επισημαίνοντας τη διαφωνία «στη διαδικασία, αλλά κυρίως στην ουσία της εφαρμογής της "Ευέλικτης Ζώνης"». Στην απόφαση τονίζεται ότι «με την εφαρμογή της (Ευέλικτης Ζώνης), κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση και όλοι όσοι σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο τη στηρίζουν, στοχεύουν ή συναινούν στο ακόμα πιο ταξικό ανταποδοτικό σχολείο της αγοράς».

Ο Σύλλογος καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην αναλάβουν προγράμματα «Ευέλικτης Ζώνης», να μη δεχτούν κανενός είδους ιδιωτική χρηματοδότηση και, επίσης, ζητά από τη ΔΟΕ να πάρει ξεκάθαρα αρνητική θέση στην «Ευέλικτη Ζώνη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ