Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Λεων. Αυδής

Λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του '98 ήτανε καλεσμένος σ' ένα από τα προεκλογικά τηλεοπτικά «πάνελ». Ο δημοσιογράφος που νόμιζε ότι είχε να κάνει με ένα συνηθισμένο καλεσμένο, άρχισε να διατυπώνει το ερώτημα με στόμφο. Ηταν από κείνα τα ερωτήματα που η διατύπωσή τους κρατάει κάνα «μισάωρο». Ο Λεων. παρακολουθούσε ατάραχος το μακροσκελές του ερωτήματος. Ο ερωτών ήθελε να μάθει τι νιώθει ο Λεων. όταν οδηγάει το αυτοκίνητό του, όταν πέφτει σε μποτιλιάρισμα, όταν δε βρίσκει πάρκινγκ στην Αθήνα. Και δώστου να ρωτάει, να ξαναρωτάει και να μη βάζει μια τελεία. Ο Λεων. τον άφηνε. Δεν τον διέκοψε. Με εκείνο το χαμόγελο, περίμενε υπομονετικά να ολοκληρωθεί το λογύδριο. Οταν κάποτε ο δημοσιογράφος τελείωσε, ο Λεων. του απάντησε: «Δεν έχω αυτοκίνητο»...

*

Τον συναντούσαμε συχνά στο κέντρο της πόλης, κατά το μεσημέρι, να περιμένει το λεωφορείο στη στάση. Αλλοτε, χωρίς εκείνος να μας έχει δει, τον παρακολουθούμε να περπατά στην πόλη του, στην Αθήνα. Σε κάθε βήμα του, όλο και κάποιος να τον χαιρετά, να τον σταματούν, να του μιλούν. Κουβέντες ανθρώπινες. Ητανε «ένα» με τους ανθρώπους της πόλης του, της Αθήνας, ο Λεων. Τους ήξερε. Και κείνοι τον ήξεραν. Ητανε δικός τους.

*

Την τελευταία φορά που ειδωθήκαμε, πόναγε. Ηταν λίγο πριν «φύγει» πριν 5 χρόνια. Πόναγε πολύ. Ξέραμε για την αρρώστια. Και κείνος ήξερε. «Μια χαρά είμαι, αν σκεφτείς τι έχω», είπε... Και γέλασε.

*

Είπανε ότι ήταν ανιδιοτελής. Ηθικός. Σεμνός. Διανοούμενος. Εργάτης. Αγωνιστής. Οτι ήταν «κύριος» με κεφαλαίο «Κ». Ολα όσα ειπώθηκαν για τον Λεων. ήταν έτσι. Τίποτα παραπανίσιο. Τίποτα ψεύτικο. Γιατί ο Αυδής ήταν Κομμουνιστής. Ηταν τύχη να τον έχεις σύντροφο. Ηταν τιμή να τον έχεις αντίπαλο.

*

«Ο Λεων. Αυδής διέψευσε πανηγυρικά - είχε πει η Αλέκα Παπαρήγα - όλους εκείνους που διακηρύσσουν ότι η ένταξη ενός διανοούμενου στον οργανωμένο αγώνα, στον αγώνα του λαού, στον κομμουνιστικό αγώνα, οδηγεί στην ισοπέδωση της προσωπικότητας. Η προσωπικότητά του αναδείχτηκε μέσα στο συλλογικό αγώνα, καθώς και οι ιδιαίτερες αρετές του».

*

Ο Αυδής ήταν φτιαγμένος από τη σπάνια στόφα, με την οποία φτιάχνονται - όπως θα 'λεγε ο Μαγιακόφσκι - οι «ανθρώπινοι άνθρωποι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ