Κυριακή 12 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
Λαϊκή ετοιμότητα και δράση κατά της «νέας τάξης»

Οι νέες αρνητικές εξελίξεις δεν μπορούν να χαθούν στο σύννεφο καπνού που προσπαθούν να σηκώσουν οι κυβερνητικές θριαμβολογίες

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Ελσίνκι εξέδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες αποτελούν προσπάθεια να σηκωθεί ένα σύννεφο καπνού που να κρύβει ότι στο Ελσίνκι υπογράφτηκε μια συμφωνία σε βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και του Κυπριακού.

Στο Ελσίνκι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ουσιαστικά την έναρξη μιας διαδικασίας που ανοίγει δρόμο για προβλήματα διαρκείας στο Αιγαίο και τελικά παραπέμπει στο δικαστήριο της Χάγης τις όποιες διεκδικήσεις της Τουρκίας, για παράδειγμα στον εναέριο χώρο, στις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες" κ.ά. Η δήλωση του Κ. Σημίτη, ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο της υφαλοκρηπίδας ως θέματος υπαρκτού, δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα. Γιατί η Ελλάδα θα εγκαλείται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι το 2004, αν στο διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες δε συζητά και για τα θέματα που θα θέτει η τουρκική πλευρά.

Οσον αφορά το Κυπριακό, είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθείται έτσι ή αλλιώς η διχοτόμηση. Οσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, "ξεχνούν" ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της.

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκείνοι που προωθούν τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού επέμβασης, που αλλάζουν σύνορα και βομβαρδίζουν λαούς, είναι προκλητικό να μιλούν για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Οι τέτοιες αναφορές δεν έχουν την παραμικρή αξία. Αποτελούν πρόσχημα.

Οι νέες εξελίξεις μετά το Ελσίνκι απαιτούν επαγρύπνηση, ετοιμότητα και δράση κατά των σχεδιασμών της "νέας τάξης" στους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει πλήρως, όπως αποδείχνει και με τη νέα υπογραφή της».

Ρεπορτάζ για τη Σύνοδο του Ελσίνκι στις σελίδες 8 - 9

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ