Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σαρόν ως «ειρηνοποιός» στον ΟΗΕ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει, πλέον, να εισέλθουμε στο δρόμο της ειρήνης. Μόνο με συμφιλίωση και συμβιβασμό θα υπάρξει τερματισμός της αιματοχυσίας. Χρειάζονται επίπονες υποχωρήσεις και το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι έτοιμο να τις κάνει».

Οπως αναμενόταν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αφιέρωσε, σχεδόν, ολόκληρη την ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να προωθήσει ως «μέγιστη διπλωματική υποχώρηση» τη μονομερή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας.

Και ο στόχος του, σε πρώτο επίπεδο, επιτεύχθηκε, καθώς δε δίστασε να συμπληρώσει ότι ο ίδιος, ο, μέχρι πρότινος, σκληρότερος υπέρμαχος του εποικισμού και γνωστός για τις αποφάσεις σφαγών Παλαιστινίων, τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Γιατί οι Παλαιστίνιοι αξίζουν την ελευθερία και την εθνική κυριαρχία», όπως είπε, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια και ιδιαίτερη πρωτεύουσα του Ισραήλ», ενώ απέφυγε επισταμένως να αναφερθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ, που το Ισραήλ επιδεικτικά αγνοεί εδώ και δεκαετίες.

Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι θα διευρύνει κατά 150 μέτρα, μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος, τη «νεκρή ζώνη ασφαλείας», που έχει δημιουργήσει γύρω από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι θα ανεγερθεί και κάποιο είδος τείχους ή ηλεκτροφόρου φράχτη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς επαναλάμβανε την πεποίθησή του ότι εντός των επομένων ημερών θα ελέγχεται πλήρως η μεθόριος της Ράφα με την Αίγυπτο, ενώ, την ίδια ώρα, η «Χαμάς», προχωρώντας σε άλλη μια επίδειξη δύναμης, οδηγούσε τους οπαδούς και τα μέλη της να κατακλύσουν τους εποικισμούς για να προσευχηθούν εκεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ