Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κήρυκος Αρμενάκης
Κήρυκος Αρμενάκης
Φωτ.

Κάθε χρόνο τις μέρες αυτές περιμέναμε τον σύντροφό μας ΚΗΡΥΚΟ ΑΡΜΕΝΑΚΗ από τη Χίο. Ερχόταν να συναντήσει τους νέους στην καθιερωμένη χρονιάτικη γιορτή τους, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Φέτος δε θα τον δούμε. «Eφυγε» πριν από λίγο καιρό για πάντα. Στη μνήμη μας όμως παραμένει ζωντανός, πάντα με το χαμόγελο και την αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο Κήρυκος Αρμενάκης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ναυτεργατικού κινήματος και πάνω από όλα ωραίος άνθρωπος, αταλάντευτος κομμουνιστής, πρόσφερε πολλά στους αγώνες του Κόμματος, του ΚΚΕ, για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο μας.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Αθηνά Καλούδη

* * *

Η Κατερίνα Σαραντάκου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γυθείου στη μνήμη των γονιών της ΝΤΙΝΟΥ και ΛΟΥΛΑΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ και των αδελφών του πατέρα της ΘΟΔΩΡΟΥ και ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ και ΔΑΜΙΑΝΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΥΤΡΑΚΟΥ.

* * *

Στις 10 Σεπτέμβρη 2005 πέθανε στο Ηράκλειο Κρήτης, ύστερα από πολύχρονη μάχη με την επάρατο νόσο, ο αρτοποιός ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΥΛΗΣ. Υπήρξε εξαιρετικός οικογενειάρχης και αγαπητός στην κοινωνία του Ηρακλείου. Από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΛΑΣ - στη Ρούμελη με το ψευδώνυμο Οδυσσέας και με καπετάνιο τον Οίτη.

Στη μνήμη του η συντρόφισσα της ζωής του Αφροδίτη Τούλη, οπαδός του ΚΚΕ και επίσης δραστήρια αγωνίστρια, προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Ηρακλείου.

* * *

Φωτ.

Στις 24 Σεπτέμβρη κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο του πολυαγαπημένου αδελφού μας ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΟΥΒΕΤΑ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σουφλί, όπου τελείωσε με «λίαν καλώς» το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο. Στα 16 χρόνια του έλαβε μέρος ως ΕΠΟΝίτης στη μάχη του Σουφλίου ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, τοποθετώντας, μαζί με άλλους συναγωνιστές ΕΠΟΝίτες κορμούς δέντρων στη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης - Διδυμότειχου στο ύψος του Σουφλίου, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί η αμαξοστοιχία η οποία μετέφερε γερμανικές ενισχύσεις από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βοηθηθεί η φρουρά του Σουφλίου και η Στρατιωτική Διοίκηση του Διδυμότειχου, που κινδύνευαν από τους άνδρες του 81ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και να απελευθερωθούν έτσι, μετά από σκληρές μάχες δύο ημερών, οι ακριτικές αυτές πόλεις του Εβρου.

Για το παράτολμο εγχείρημά του η ΠΕΑΕΑ του απένειμε το Μετάλλιο Ανδραγαθίας.

Οταν τελείωσε το Γυμνάσιο πέτυχε με καλή σειρά στη Φυσικομαθηματική Σχολή (Τμήμα Φυσικό) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις διακοπές του καλοκαιριού του 1948 ξυλοκοπήθηκε άγρια από κουκουλοφόρους Χίτες, που τον άφησαν λιπόθυμο και ανάπηρο από το ένα αυτί.

Από την ημέρα της κατάταξής του στον κυβερνητικό στρατό, έγινε στόχος του Α2. Βασανίστηκε μέχρι αναισθησίας από ειδικά όργανα της μονάδας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για θεραπεία. Ποτέ δεν μπόρεσε όμως να ξαναβρεί πλήρως την υγεία του. Διέκοψε τις σπουδές του στο τρίτο έτος και επέστρεψε στο Σουφλί. Ασχολήθηκε με παράδοση μαθημάτων και με αγροτικές εργασίες.

Οι άριστες επιδόσεις του στο Πανεπιστήμιο - κλάδο πυρηνικής - κίνησαν το ενδιαφέρον μεγάλων επιστημονικών Ινστιτούτων για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Στη μνήμη του προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

Ο αδελφός του Μενέλαος Γουβέτας

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών από τη Λίμνη Εύβοιας, φίλοι του Γιώργου και της Μάγδας Τσούτσικα, προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λίμνης.

* * *

Ο Δημήτρης Σαρόγλου από τη Φτερούντα Λέσβου προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΟΓΛΟΥ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ