Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η καρέκλα του Συνασπισμού είναι μόνιμα δίπλα στο ΠΑΣΟΚ

Οι επερχόμενες τοπικές εκλογές και οι προτάσεις συνεργασίας, που εκτοξεύονται από πολλούς, βρέθηκαν στο επίκεντρο στης συζήτησης.

- Χτες ο κ. Αλαβάνος είπε ότι υπάρχει πάντα μια καρέκλα δίπλα του αδειανή για το Κομμουνιστικό Κόμμα και ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος της μεγάλης Αριστεράς. Δεν ενδιαφέρεστε να καλύψετε αυτή την καρέκλα; Πως θα κινηθείτε δηλαδή στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές;

- Αν ο Συνασπισμός όλα αυτά τα χρόνια δε χρησιμοποιούσε την καρέκλα δίπλα στο ΠΑΣΟΚ και σε ορισμένες περιπτώσεις και δίπλα στη Νέα Δημοκρατία, για να ασκείται αυτή η πολιτική που ασκείται σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για να εξελιχθεί έτσι όπως εξελίχθηκε ο θεσμός, τότε ενδεχομένως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι αυτή η πρότασή του φέρνει σε μια δύσκολη θέση το ΚΚΕ. Τόσα χρόνια πού ήταν η καρέκλα του Συνασπισμού; Ηταν και παραμένει στο ίδιο μπλοκ. Ο Συνασπισμός, ακόμη κι εκεί που εκλέχθηκε ως αντιπολίτευση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, είχε πλήρη συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα: Στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - στο όνομα της αποκέντρωσης - σ' ένα μεσιτικό γραφείο για τους επιχειρηματίες και σε μια τοπική εφορία. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τόσα χρόνια κάθισε καλά στην καρέκλα του. Είναι απολύτως συνυπεύθυνος. Αν την είχε από την άλλη μεριά, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί το θέμα.

Βεβαίως, για να κάνεις συνεργασία με μια πολιτική δύναμη και μάλιστα σε εκλογές που έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα, ακριβώς γιατί αφορούν τα λαϊκά προβλήματα, πρέπει να συμφωνείς και σε άλλα θέματα. Δε λέω στα πάντα, γιατί τότε θα ήμασταν ένα κόμμα, αλλά θα σταθώ μόνο σε αυτό το θέμα. Την καρέκλα του τη γέμισε, κάθισε καλά ως συμμέτοχος σε μια τέτοια πολιτική που στρεφόταν κατά της δυνατότητας του λαού να χρησιμοποιήσει και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα.

Πώς μπορούμε να απαντήσουμε θετικά; Για ποιο σκοπό;

- Διευκρινιστικά μόνο, αν μου επιτρέπετε, επειδή δεχτήκατε και κάποια πρόταση έμμεση για συνεργασία σε Νίκαια και Καισαριανή από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτή την περίπτωση τι λέτε;

- Δε δεχτήκαμε καμία πρόταση. Οταν κάποιος, έστω κι αν αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, κάνει μια πολιτική τοποθέτηση, εμείς ούτε καν τη θεωρούμε πρόταση και να σας πω γιατί.

Τι έκανε ο κ. Μεϊμαράκης; Λαθρεμπόριο ψήφων. Σου λέει «θα κάνω μια πρόταση στη Νίκαια που είναι ο κομμουνιστής, θα κάνω μια πρόταση στην Καισαριανή που είναι ο Συνασπισμός και θ' αρπάξω τις ψήφους κομμουνιστών κι άλλων ριζοσπαστών σε όλη την Ελλάδα». Μα, είναι δυνατόν; Δηλαδή, εμείς να κερδίσουμε ένα δήμο με τίμημα την εγκατάλειψη της πολιτικής μας και την εγκατάλειψη των αρχών μας; Αυτό δε συζητείται. Ούτε καν πολιτική πρόταση είναι και σας λέω ότι δεν είναι πρόταση, είναι κοροϊδία, είναι λαθρεμπόριο. Δε συζητάμε.

- Είναι ξεκάθαρο ότι δε θέλετε για συγκεκριμένους λόγους να συνεργαστείτε κεντρικά με τα άλλα κόμματα.

- Οχι δε θέλουμε να συνεργαστούμε. Το αντίθετο, επιδιώκουμε συνεργασίες με κινήματα, με άλλες δυνάμεις ριζοσπαστικές. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός και ΚΚΕ.

- Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Σε επίπεδο τοπικό, πώς βλέπει το ΚΚΕ ενδεχόμενες συνεργασίες, μια ενδεχόμενη δυναμική, ανάμεσα σε δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις που στηρίζετε, που συμμετέχουν στελέχη σας και δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις στις οποίες μπορεί να υπάρχει ένα πεδίο κοινής δράσης, αλλά, όπως είπατε κι εσείς, να μην υπάρχουν συμφωνίες σε όλα.

- Κατ' αρχήν να το ξεκαθαρίσουμε. Ποιος είναι ο χαρακτήρας της μάχης των τοπικών εκλογών; Είναι πολιτικός. Βεβαίως, δε βγάζεις κυβέρνηση. Ομως ο ίδιος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ως θεσμός, δε μιλάω τώρα για πρόσωπα, απολύτως ενταγμένος μέσα στη γενικότερη πολιτική, αυτή των αναδιαρθρώσεων, στην κρατική και κυβερνητική πολιτική.

Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία, ακριβώς γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε όξυνση προβλημάτων και μπορεί αργότερα τα πράγματα να γίνουν πολύ χειρότερα, η μάχη των τοπικών εκλογών να δείξει το βαθμό χειραφέτησης του ελληνικού λαού πριν απ' όλα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εδώ δεν κρίνονται τα πρόσωπα, εδώ κρίνονται πολιτικές. Δηλαδή η δημοτική κίνηση του ΠΑΣΟΚ έχει άλλη πολιτική από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Δεν το κατάλαβα αυτό το πράγμα.

Αν θέλετε, δεν είναι θέμα μιας δημοτικής κίνησης. Βεβαίως, σεβόμαστε αυτή τη μορφή κοινής δράσης, αλλά τα προβλήματα που χειρίζεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορούν και τα συνδικάτα, αφορούν και τους εκπαιδευτικούς, αφορούν και τους ΕΒΕ, αφορούν και τους αγρότες, δεν είναι ζήτημα μιας κίνησης.

Βεβαίως, η κίνηση επιτελεί ένα ρόλο. Εχει μια συγκροτημένη αντίληψη, μια συγκροτημένη δράση, μια εξειδικευμένη δράση. Δεν καταργείται. Αλλά εδώ δεν μπορεί να είναι θέμα.

Ακόμα σας λέω και αν υπάρχει μια κίνηση Χ, Ψ ή Ω, οι περισσότερες κινήσεις κάπου είναι ενταγμένες, είναι σε κόμματα ή επηρεάζονται από κόμματα. Υπάρχουν και ανεξάρτητες κινήσεις; Υπάρχουν. Αυτές βεβαίως δεν τις εντάσσουμε στο ΠΑΣΟΚ ή στη Νέα Δημοκρατία και στα άλλα κόμματα.

Εδώ να σας πω, εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με όσους συνεργαστήκαμε στις προηγούμενες εκλογές, είτε είχε πανελλαδικό ή σχεδόν ή μερικό χαρακτήρα η συνεργασία, όπως ήταν με το ΔΗΚΚΙ, δεν ήταν πανελλαδικό, είτε σε τοπικό επίπεδο με δυνάμεις που είτε ήταν σε κινήσεις, είτε εξέφραζαν φορείς είτε δεν ξέρω τι εξέφραζαν. Διότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συνεργασία ήταν και χρήσιμη και απέδωσε.

Δεν έχουμε δηλαδή προβλήματα με συνεργαζόμενους. Βεβαίως, αν κάπου υπάρχουν, δεν τα ξέρω εγώ ακριβώς, αυτά τα ξέρουν οι τοπικές οργανώσεις. Θέλουμε να διευρυνθεί αυτή η συνεργασία.

Γιατί όταν λέμε ότι πρέπει να γίνει το μπλοκ των δυνάμεων που αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική, πρέπει να εκφραστεί και στις τοπικές εκλογές. Αυτό θα το κάνουμε, βεβαίως θέλουμε τη συνεργασία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πάμε με το ΠΑΣΟΚ π.χ. επειδή τώρα έχουμε κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία. Δεν πάμε.

Εμείς ίσα - ίσα καλούμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να απεγκλωβιστεί και να έρθει μαζί μας και να διαμορφώσουμε κοινά ψηφοδέλτια. Πρέπει να εγκαταλειφθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτό είναι φανερό, όσο γίνεται από περισσότερους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ