Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Πλατιά, ουσιαστική επικοινωνία της ΚΝΕ με τη νεολαία

Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμη Γκώνη για το 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ανοίγει αύριο τις πύλες του

Το πρόγραμμα των τετραήμερων εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Από τα στοιχεία του προγράμματος ξεχώρισε ιδιαίτερα για την πολιτική τους σημασία την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, καθώς και τις δυο κεντρικές συζητήσεις για τον εργάσιμο χρόνο και για τη συνείδηση της νεολαίας.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους...

Πάνω από 28 συναυλίες, 7 αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες και είδη μουσικής, δυο θεατρικές σκηνές όπου θα παρουσιαστούν 9 παραστάσεις, εκατοντάδες περίπτερα και ιδιαίτεροι χώροι (Διεθνούπολη, θεραπευτικές κοινότητες, παιδότοπος, κινηματογράφος, βιβλιοπωλεία, χώροι μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, νέων στρατευμένων, μεταναστών, Εθνικής Αντίστασης κ.ά.), είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν φέτος τη μεγάλη πολιτεία του Φεστιβάλ.

Η δυναμική του από τις αρχές του καλοκαιριού, που ξεκίνησε το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, είναι επίσης ενδεικτική. Πάνω από 350 εκδηλώσεις σε συνοικίες, χωριά και στις πρωτεύουσες των νομών, στις οποίες παρουσιάστηκαν πάνω από 600 μουσικά ερασιτεχνικά σχήματα και πάνω από 100 θεατρικά σχήματα, μαζί με αφιερώματα, δρώμενα και άλλες εκδηλώσεις. Τις εκδηλώσεις αυτές παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά χιλιάδες νέοι και νέες.


Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας για την προφεστιβαλική δραστηριότητα, το γεγονός της μαζικής συμμετοχής της νεολαίας στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις «αποτελεί απάντηση σε φωνές που ακούγονται ότι δήθεν το Φεστιβάλ είναι ξεπερασμένο και έχει κάνει τον κύκλο του. Η συμμετοχή χιλιάδων νέων στις εκδηλώσεις μας - το ίδιο εκτιμάμε ότι θα γίνει και στο κεντρικό τετραήμερο - μας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε ότι μέσα από την προσπάθεια που κάνουμε να βελτιώνουμε το Φεστιβάλ, είναι σήμερα σύγχρονο, γιατί αποτελεί πρωτότυπη, ουσιαστική επαφή της ΚΝΕ με τη νεολαία και επαφή της νεολαίας με την πολιτική και ιδεολογία του ΚΚΕ. Μέσα από αυτή την επικοινωνία εκατοντάδες νέοι έγιναν μέλη της ΚΝΕ».

Παράλληλα, από τις αρχές του καλοκαιριού η ΚΝΕ είχε απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα δημιουργικής έκφρασης σε νέους και νέες και ήδη έχουν συγκεντρωθεί, από όλη την Ελλάδα, έργα (εικαστικά, λογοτεχνικά, μουσικά, θεατρικά) από νέα παιδιά, που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ.

Αναφερόμενος στον πλούτο του προγράμματος, ο Θ. Γκιώνης τόνισε: «Εχουμε κάνει μια πολύ συστηματική προσπάθεια και στο πολιτικό και στο πολιτιστικό μέρος να παρουσιάσουμε κάτι καλό στο Φεστιβάλ. Είμαστε βέβαιοι ότι το Φεστιβάλ συνεχίζει να είναι μαχητική παρέμβαση της ΚΝΕ στη σημερινή κατάσταση και μέσω αυτής της μοναδικής πολιτικής - πολιτιστικής γιορτής της νεολαίας εμείς τροφοδοτούμε την πίστη μας στην ανάγκη να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός δύναμης, που είναι όρος και προϋπόθεση για να αλλάξουν συνολικά τα πράγματα για τη νέα γενιά».

Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο

Εξάλλου, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στέκεται ιδιαίτερα σ' αυτά που η άρχουσα τάξη σήμερα προσπαθεί να κρύψει από τη νεολαία ή να της τα παρουσιάσει διαστρεβλωμένα. Το σύνθημα του 31ου Φεστιβάλ είναι «Μαθαίνουμε την αλήθεια. Αλλάζουμε τον κόσμο» και όπως τόνισε ο Θ. Γκιώνης: «Στόχος μας είναι να βάλουμε στο επίκεντρο της προσοχής της νεολαίας ότι τα αδιέξοδα, τα προβλήματα, η ανασφάλεια, το άγχος που ζει καθημερινά δεν οφείλονται σε κάποιες υποκειμενικές δράσεις ξεχωριστών προσώπων, αλλά στο γεγονός ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται εξυπηρετεί συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, δηλαδή την πλουτοκρατία, τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό. Δεν επιλέξαμε τυχαία αυτό το σύνθημα. Συστηματικά γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί "το μαύρο - άσπρο", η νεολαία βομβαρδίζεται από ένα πλήθος πληροφοριών που στην ουσία παραπληροφορούν, με μια προσπάθεια αντικομμουνισμού σε όλα τα επίπεδα... ώστε να γίνει αποδεκτή από τη νεολαία η λογική του "μονόδρομου" ότι δήθεν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τη ζωή της και πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση...

Μ' αυτό το σύνθημα ανοίξαμε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ από το τέλος Ιούνη, με 5 Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα, στην Καλαμάτα, στο Νεστόριο, στο Στόμιο, στην Αίγινα και στη Σάμο, με συμμετοχή χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ, αφιερωμένα στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Η προσπάθειά μας είναι να απαντηθεί έμπρακτα η επιχείρηση να ξαναγραφτεί η ιστορία, να μηδενιστεί η προσφορά της ΕΣΣΔ, των κομμουνιστών, στα κινήματα αντίστασης στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Θέλαμε και πετύχαμε οι νέοι να έρθουν σε επαφή με το κίνημα στη χώρα μας, με την πραγματική ιστορία του τόπου. Αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε μόνιμα για να γίνει γνωστή η ιστορία του Κόμματός μας, του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, ώστε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης στη νέα γενιά, κόντρα στη λογική του "χάσματος των γενεών" που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα και οι μηχανισμοί τους για να μην έρθει η σημερινή γενιά σε επαφή με την ιστορία του λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ