Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών

Εξαρση συγκρούσεων σε όλη τη χώρα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα ένοπλοι, πιάνοντας ουσιαστικά στον ύπνο τις κατοχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη... Το ίδιο 24ωρο, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως «ένοπλες ομάδες της Αλ Κάιντα» πήραν υπό τον έλεγχό τους εκτενείς περιοχές της στρατηγικής σημασίας πόλης Χιτ, που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με τη Συρία..

Επιδρομή στο υπουργείο...

Με ηχηρές εκρήξεις και μπάλες φωτιάς από τη βροχή πυρών αυτόματων πυροβόλων όπλων, εκτοξευτήρων ρουκετών και χειροβομβίδων ξύπνησε χτες τα ξημερώματα η Βαγδάτη, από τις επιθέσεις δεκάδων ανταρτών στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι ξεδίπλωσαν την επίθεσή τους φθάνοντας τα χαράματα στο υπουργείο με τέσσερα φορτηγά και έφυγαν μετά από 15 λεπτά, αφήνοντας στον τόπο δύο αστυνομικούς που συνεργάζονταν με τις κατοχικές αρχές και πέντε συναδέλφους τους τραυματίες.

Λίγη ώρα μετά, τα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» και «Μπλακ Χοκ» πέταξαν πάνω από την περιοχή, για να επιθεωρήσουν τις ζημιές και να αναζητήσουν - μάταια... - τους δράστες...

Αργότερα χτες βράδυ, με ανακοίνωση σε ισλαμική ιστοσελίδα στο ιντερνετ, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στο υπουργείο Εσωτερικών ομάδα ανδρών με επικεφαλής τον Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι για λογαριασμό της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ...

Συγκρούσεις σε Χιτ και Ταλ Αφάρ

Το ίδιο 24ωρο, Αμερικανοί πεζοναύτες ισχυρίζονταν πως από «πολλαπλές επιθέσεις πτέρυγας της Αλ Κάιντα στο Ιράκ» και τριών βομβιστών αυτοκτονίας, στην πόλη Χιτ (140 χλμ δυτικά της Βαγδάτης) σκοτώθηκαν 12 άτομα (οι οκτώ πολίτες). Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μάλιστα πως μαχητές που «συνδέονται με την Αλ Κάιντα» πήραν υπό τον έλεγχό τους «εκτενείς περιοχές» της παραπάνω στρατηγικής πόλης (κοντά στη μεθόριο με τη Συρία), μετά από βδομάδες συγκρούσεων.

Και στη βόρεια ιρακινή πόλη Ταλ Αφάρ (420 χλμ βόρεια της Βαγδάτης), εντάθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών πεζοναυτών, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους οκτώ άμαχοι. Δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός πιθανών θυμάτων ή τραυματιών, ούτε από την πλευρά των Αμερικανών ούτε από την πλευρά των ένοπλων μαχητών.

Τέλος, δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν καταστράφηκε ολοσχερώς από τη ρίψη βόμβας κοντά στην πόλη Ζουμπεΐρ (σουνιτικός θύλακας περίπου 20 χλμ δυτικά της πόλης Βασόρας) ανεβάζοντας πλέον σε 95 τα θύματα μεταξύ των Βρετανών στρατιωτών από την έναρξη της κατοχής του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ