Τετάρτη 31 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τριαντάρισαν ... τα «Αισχύλεια»

Τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας
Τμήμα του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας
Με θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, διαλέξεις και ντοκιμαντέρ θα «πορευτεί» η Ελευσίνα, από τις 3/9-10/10, στο πλαίσιο των φετινών «Αισχύλειων», στο παλιό εργοστάσιο «ΚΡΟΝΟΣ» στην παραλία.

Το πρόγραμμα του θεσμού που ξεκίνησε το 1975 παρουσιάστηκε χτες στο ΥΠΠΟ από τον δήμαρχο Ελευσίνας, Γ. Αμπατζόγλου, παρόντων του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, εκπροσώπων του Κέντρου Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί», του κινηματογραφιστή Φίλιππου Κουτσαφτή κ.ά.

Η έναρξη του πλούσιου προγράμματος θα γίνει στις 3/9 με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, σε σκηνοθεσία Κ. Καζάκου. Στις 5/9 θα δοθεί συναυλία κλασικής μουσικής από τους σολίστες πιάνου, Μαρία Ζαμπέτα και Αntonio Cascelli.

Από 7-9/9 θα προβληθεί ανέκδοτο υλικό από την ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή «Αγέλαστος Πέτρα». Ακολουθούν: 10/9: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. 12/9: Συναυλία με τη Νάντια Γουάιμπεργκ και τους Σολίστ της Αθήνας. 14/9: «Τα άνθη του ουρανού» από το Χοροθέατρο «Κήρα Ιθασιμιγή», σε σκηνοθεσία - χορογραφία Αλεξάνδρας Δανιήλ. 15/9: Συναυλία με την ορχήστρα Τσοκάνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Το σύγχρονο μέλος στα χορικά του Αισχύλου», στις 18/9, που συνδιοργανώνουν οι «Δεσμοί» και παρουσίασε ο πρόεδρος του κέντρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος. Διακεκριμένοι μουσικολόγοι και συνθέτες θα επιχειρήσουν να αναλύσουν τις λύσεις που έδωσαν στο πρόβλημα της μελοποίησης του αρχαίου δράματος από μετάφραση.

Μετά το τέλος των εργασιών της ημερίδας θα δοθεί συναυλία με αποσπάσματα από μελοποιημένα «Χορικά» των: Δ. Μητρόπουλου, Κ. Παξινού, Γιώργου Κουρουπού, Μ. Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Θ. Αντωνίου. Τη συναυλία θα δώσουν η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και το Φωνητικό Σύνολο «Εμμέλεια», σε διεύθυνση Ιάκωβου Κονιτόπουλου.

Κατά τ' άλλα, ο Π. Τατούλης βρήκε άλλη μια φορά ευκαιρία για σπέκουλα, με τις γνωστές «κορόνες» ότι «ο πολιτισμός δεν είναι η γλώσσα των ολίγων αλλά των πολλών». Παραδέχτηκε ότι η Ελευσίνα είναι υποβαθμισμένη περιοχή, αλλά ούτε για το πότε θα αποκτήσει αρχαιολογικό μουσείο δε δεσμεύτηκε. Είπε απλώς «σύντομα». Ωστόσο, ο δήμαρχος μετά τη συνέντευξη, είπε ότι ο δήμος θα παραχωρήσει χώρο στο ΥΠΠΟ για το μουσείο, αλλά το υπουργείο δεν έχει ακόμα αρχιτεκτονική μελέτη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δήμος «εξασφάλισε» και τη χρηματοδότηση του έργου από ιδιώτες, αναφερόμενος στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί το χειμώνα στο δημαρχείο της Ελευσίνας μεταξύ του δήμου, του υφυπουργού Πολιτισμού και εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου. Σε εκείνη τη σύσκεψη, δήμαρχος και υφυπουργός εκθείασαν, σχεδόν, πανομοιότυπα την εκχώρηση -ουσιαστικά - της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στους μεγαλο-ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ