Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
Του βγήκε με ... κόκκινο

Καλύτερος ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΟΑΚΑ 2-0 τον Παναθηναϊκό και έκανε καλό ποδαρικό στην πρεμιέρα

Κουβάρι οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά το δεύτερο γκολ του Τζόρτζεβιτς

Eurokinissi

Κουβάρι οι παίκτες του Ολυμπιακού μετά το δεύτερο γκολ του Τζόρτζεβιτς
Καλό ...ποδαρικό για τον Ολυμπιακό, κάκιστο για το Παναθηναϊκό. Το σημαντικότερο παιχνίδι της πρεμιέρας, στο 27ο επαγγελματικό πρωτάθλημα, βρήκε νικητή τον φιλοξενούμενο, με τον γηπεδούχο να χάνει αρκετά περισσότερα από τους τρεις βαθμούς. Σημαντικές νίκες πέτυχαν ακόμα Ξάνθη και Ακράτητος, ενώ το μενού περιλάμβανε και τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τη διαιτησία. Ακόμα, η «αυλαία» της διοργάνωσης δε συγκίνησε ιδιαίτερα τους φιλάθλους (...). Αν μάλιστα δεν υπήρχε και το ντέρμπι, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα. Γιατί 500 και 800 άνθρωποι σε έναν αγώνα, δεν επιβεβαιώνουν τις υποσχέσεις, δεν αποδεικνύουν «νέες σελίδες» και «λαμπρό μέλλον». Αλλά σε συνάρτηση και με άλλα γεγονότα (ξανα)κρούουν το κουδούνι του κινδύνου.

Το παιχνίδι, στο ΟΑΚΑ, ήταν μέτριο ποιοτικά. Καμιά από τις δύο ομάδες δεν (πρέπει να) ενθουσίασε με την απόδοσή της, τους φιλάθλους της. Ετσι την πλάστιγγα υπέρ της, θα έγερνε όποια επικρατούσε στις ...λεπτομέρειες. Αυτή ήταν ο Ολυμπιακός που τελικά κατάφερε να κερδίσει με 2 - 0 (35' Στολτίδης, 86' Τζόρτζεβιτς). Χαρακτηριστικό της ποιότητας του αγώνα είναι οι ελάχιστες φάσεις, μπροστά στις δύο εστίες.

Από την άλλη, όπως είπε και ο Σόλιντ, «ένα ντέρμπι έχει πάντα τους δικούς του κανόνες». Η κατάκτηση ή απώλεια των τριών βαθμών, λοιπόν, αποκτά μεγαλύτερη σημασία αφού έντονο είναι το στοιχείο του γοήτρου. Αυτό είναι που μεγιστοποιεί τη νίκη των «ερυθρολεύκων» και, αντίστοιχα, την ήττα των «πρασίνων». Η οποία δεν περιορίζεται στα δύο γκολ. Αλλά μεγαλώνει από τη συμπεριφορά δύο παιχτών και κάποιων οπαδών.

Κώτσιος και ιδίως ο Μόρις ήταν απαράδεκτοι. Εχασαν την ψυχραιμία τους και χτύπησαν αντιπάλους (ο Νοτιοαφρικανός πέταξε και τη φανέλα στο διαιτητή), με αποτέλεσμα - σωστά - να αποβληθούν. Πάντως, έστω και εκ των υστέρων, ο Μορίς ζήτησε δημόσια συγνωμη από όλους και υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να ξαναδώσει την παραμικρή αφορμή. Οσο και αν στελέχη των γηπεδούχων επιχείρησαν να «θολώσουν» την εικόνα της ενέργειας του πρώτου, οι πράξεις τους θαεπιφέρουν (λογικά) βαριά τιμωρία των δύο. Συνέπεια που (επίσης λογικά) δε θ' αποφευχθεί και για την έδρα, λόγω των «ιπτάμενων αντικειμένων» που προήλθαν από την εξέδρα.

Ο Ηρακλής είχε τον τίτλο (του φαβορί) αλλά ο Ακράτητος τη χάρη. Η ομάδα των Ανω Λιοσίων έκανε θριαμβευτική επιστροφή στην Α' Εθνική, αφού κέρδισε με το επιβλητικό 3 - 1 (10' Γκουστάβο, 62' Σάλες πεν., 91' Ντε Φραντσέσκο - 93' Παπαποστόλου), τον «Γηραιό». Την εικόνα της αναμέτρησης απέδωσε «ανάγλυφα» ο Κωφίδης - ζητώντας συγνώμη από τους φιλάθλους της ομάδας του - που παραδέχτηκε: «Δε μ' ενοχλεί τόσο το αποτέλεσμα, όσο το γεγονός ότι δεν υπήρχαμε ως ομάδα μέσα στο γήπεδο».

Οι τρεις βαθμοί αλλά κυρίως η ωραία ατμόσφαιρα ήταν τα κέρδη της Ξάνθης στο παιχνίδι με το ΠΑΟΚ. Μια συνάντηση που δεν είχε θέαμα ή ρυθμό αλλά «απλά» φίλαθλο πνεύμα στις εξέδρες (όπου υπήρχαν μέχρι και οικογένειες), ένα γκολ (37' Αντζας), μια κερδισμένη και έναν χαμένο. Ο ΠΑΟΚ σε καμιά περίπτωση δε δικαίωσε τις προσδοκίες των ανθρώπων του.

Με «γλυκόπικρη» γεύση συνδυάστηκε η επιστροφή της Λάρισας στη ...μεγάλη κατηγορία. Απέσπασε μεν 1 - 1 (59' Φερναντέζ πεν. - 67' Σπάσιτς) από τον μέτριο Πανιώνιο, αλλά δικαιούνταν τη νίκη. Ομως οι παίχτες της ήταν επιπόλαιοι στην τελική προσπάθεια. Κακή η διαιτησία του Βασιλείου, που αρνήθηκε υπαρκτό πέναλτι στους γηπεδούχους και έδωσε ανύπαρκτο.

Καλύτερη η Καλαμαριά, κέρδισε τον προβληματικό ΟΦΗ με 2 - 1 (20', 92' Ουέλινγκτον - 42' Τριανταφύλλου). Πρόσωπο της αναμέτρησης, αναμφισβήτητα ο νεαρός Παππάς. Οχι μόνο γιατί αποδείχτηκε «χρυσή αλλαγή». Αλλά και γιατί - μάλλον - έστειλε μηνύματα σ' αυτούς (Ολυμπιακό) που αποφάσισαν τον δανεισμό του. Βαθμούς και γκολ μοιράστηκαν Καλλιθέα και Αιγάλεω, στο 1 - 1 (47' Τσίγκας - 35' Τσάτσος) του «Ελ Πάσο». Ομως τις - αρνητικές - εντυπώσεις συγκέντρωσε ο β' βοηθός διαιτητή (Γ. Τριανταφύλλου) που παρέσυρε και τον διαιτητή. Ο Φινοκαλιώτης, σωστά καταλόγισε αρχικά πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων. Αλλά με την υπόδειξη του βοηθού του, μετέτρεψε την απόφαση του σε άουτ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιξε η ψαλίδα(2007-02-13 00:00:00.0)
Κέρδος μόνο οι βαθμοί(2006-09-19 00:00:00.0)
Πρωτάθλημα για... λίγους(2003-09-02 00:00:00.0)
Νέο στραπάτσο για ΠΑΟ(2002-09-03 00:00:00.0)
Προβλημάτισαν οι "Ευρωπαίοι"(1998-09-15 00:00:00.0)
Ταλαιπώρησαν το ποδόσφαιρο(1996-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ