Κυριακή 28 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σημαντική παρακαταθήκη για την εργαζόμενη νεολαία

Πλούσια εμπειρία μεταφέρει στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, που συμμετείχε στο 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Από το περίπτερο του ΠΑΜΕ στη «Διεθνούπολη» του Παγκόσμιου Φεστιβάλ
Από το περίπτερο του ΠΑΜΕ στη «Διεθνούπολη» του Παγκόσμιου Φεστιβάλ
Είναι ανάγκη οι νέοι εργάτες και οι νέες εργάτριες - εκείνοι που μπαίνουν πρώτοι στο στόχαστρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και όσων «πυρπολούν» τις συνειδήσεις τους, ώστε να υιοθετήσουν στάση συναίνεσης, συμβιβασμού, ηττοπάθειας - να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης.Να συμβάλουν αποφασιστικά στη μαζικοποίηση των συνδικάτων, με αγώνες ταξικά προσανατολισμένους. Ωστε η εργατική τάξη να προχωρήσει σε οργανωμένη, ταξική αντεπίθεση. Την ώρα μάλιστα, που οι νέες γενιές εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία με όρους ολοένα και σκληρότερους, η εκμετάλλευση του κάθε εργάτη βαθαίνει διαρκώς, και το μέλλον των παιδιών που τώρα ξεκινούν να εργάζονται διαγράφεται ακόμα πιο ζοφερό.

Ολα τα παραπάνω αφορούν μερικά από τα βασικότερα, πολύτιμα για την εργαζόμενη νεολαία, συμπεράσματα του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Στοχοπροσηλωμένη η συμμετοχή των Νέων του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την κορυφαία αυτή διοργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της παγκόσμιας νεολαίας. Ιδιαίτερα στοχοπροσηλωμένα, οι Νέοι του Μετώπου αντάλλαξαν εμπειρίες και κατέγραψαν απόψεις, ήρθαν σε επαφή με εργαζόμενους και συνδικαλιστές, από ολόκληρο τον κόσμο. Μετέφεραν την πίστη της ελληνικής εργατικής τάξης στον προλεταριακό διεθνισμό, υπογράμμισαν την ανάγκη να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Τα εργατικά ατυχήματα ήταν μία από τις υποθέσεις που «εκδικάστηκαν»στο «Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο» (στη διάρκεια του 16ου ΠΦΝΦ), με κατηγορούμενο τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό
Τα εργατικά ατυχήματα ήταν μία από τις υποθέσεις που «εκδικάστηκαν»στο «Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο» (στη διάρκεια του 16ου ΠΦΝΦ), με κατηγορούμενο τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό
Οι γνωριμίες και οι συζητήσεις με νέους εργαζόμενους, όταν μάλιστα το Καράκας είχε γεμίσει με μέλη 144 εθνικών αποστολών, αλλά και χιλιάδες νέους από όλη τη βενεζουελάνικη επικράτεια, δεν έλειψαν ούτε μέρα. Κι οι εργατικοί αγώνες στην Ελλάδα, η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, η συμμετοχή της νεολαίας στο εργατικό κίνημα κτλ. ήταν μερικά μόνον από τα θέματα, τα οποία οι Νέοι του ΠΑΜΕ έθεσαν στο επίκεντρο της συζήτησης, σε διάφορα σημεία:

  • Στο περίπτερο του Μετώπου: Εκεί όπου εκατοντάδες νέοι και νέες έφταναν καθημερινά, ρωτώντας να μάθουν για την κατάσταση στην Ελλάδα. Οπου οι μεταφρασμένες προκηρύξεις του ΠΑΜΕ τροφοδότησαν εκ νέου την κουβέντα, ή πυροδότησαν καινούρια, ακόμα και για το πώς είναι τα πράγματα στη Χιλή, στην Πολωνία, στην Κολομβία και αλλού.
  • Στις διμερείς συναντήσεις, που οι Νέοι του ΠΑΜΕ είχαν με μέλη διοικήσεων, αλλά και απλά μέλη συνδικάτων. Οπως με συνδικαλιστές από τη CGT της Γαλλίας, από ένα συνδικάτο εργατών ορυχείου στις ΗΠΑ, από συνδικάτα της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Περού, του Παναμά κ.ά., μεταξύ των οποίων και της Βενεζουέλας.
  • Στις παρεμβάσεις, που έκαναν τα μέλη της αντιπροσωπείας του Μετώπου σε συζητήσεις που περιλάμβανε το πολιτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Ενιαία η επίθεση του κεφαλαίου

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση - σε μία από τις συζητήσεις - ενός νέου εργαζόμενου από τον Καναδά: Μπορεί η χώρα του να θεωρείται για πολλούς «προνομιακός τόπος», αλλά, όπως είπε, η όποια «ανάπτυξη» δε σημαίνει θετικές αλλαγές για τους εργαζόμενους - οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση νέων εργαζομένων από την Αγγλία, όταν ρωτήθηκαν για το «"καλό" κοινωνικό σύστημα, που λέγεται ότι έχετε»: «Είχαμε. Τώρα τα παίρνουν πίσω...», ήταν η απάντησή τους.

Από τη μεριά του ΠΑΜΕ, οι Νέοι της Γραμματείας επισήμαναν στις παρεμβάσεις τους πως, εξίσου απαραίτητη με την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την ταξική του κυριαρχία, είναι και η πάλη ενάντια στους οπορτουνιστές. Κι αυτό, επειδή καλλιεργούν αυταπάτες μέσα στο εργατικό κίνημα, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο, ουσιαστικά, για καλύτερη διαχείριση του συστήματος, το οποίο, όμως, γεννά το ίδιο την εκμετάλλευση. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία επισήμαινε ότι το ΠΑΜΕ είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), τονίζοντας την ανάγκη για συντονισμό της αγωνιστικής δράσης και μέσα από την Ομοσπονδία.

Η «απελευθέρωση» του ωραρίου, η αύξηση του ορίου των απολύσεων, οι επιχειρήσεις, που τώρα ακόμα πιο συχνά «βάζουν λουκέτο» και μεταφέρονται σε χώρες όπου η εργατική δύναμη πουλιέται φτηνότερα, καταγράφονται ως αρνητικές εξελίξεις και για την εργατική τάξη της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, όπως μετέφεραν νέοι από τις αντίστοιχες αποστολές, σε «θεματική συνάντηση» νέων εργαζομένων και συνδικαλιστών που έγινε στην πολιτεία του Καραμπόμπο.

Νέοι από τη Γερμανία σημείωσαν ότι, την ώρα που η ανεργία ανεβαίνει, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι επιδοτήσεις που δίνει σε επιχειρήσεις αποσκοπούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, που «χτυπά» πρώτα τη νεολαία, έκαναν λόγο με τη σειρά τους και πολλοί νέοι από τη Λατινική Αμερική. Από το Εκουαδόρ, οι αντιπρόσωποι αναφέρθηκαν επίσης στους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς.

Απ' την άλλη μεριά, Βενεζουελάνοι εργαζόμενοι επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι με την «μπολιβαριανή διαδικασία» έχουν γίνει θετικά βήματα ως προς τη συμμετοχή των εργατών στη λειτουργία των εργοστασίων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της «θεματικής συνάντησης» έγινε επίσκεψη και σε μονάδα εξόρυξης πετρελαίου.

Απαίτηση η αγωνιστική συμμετοχή στα συνδικάτα

Οπως τονίζει στο «Ρ» η Μαρίνα Μπουζούκα, από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, η βασική «αγωνία» των νέων εργαζομένων και συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 16ου ΠΦΝΦ ήταν «το πώς θα συμβάλλουμε στο να αυξηθεί η αγωνιστικότητα και η συμμετοχή των νέων στα σωματεία και τα συνδικάτα.

»Το κυριότερο που πρέπει να μεταφερθεί είναι ότι, ανεξάρτητα από την καπιταλιστική ανάπτυξη της κάθε χώρας, η επίθεση που δέχονται οι νέοι εργαζόμενοι είναι μεγάλη. Στην Ελλάδα, μας λένε ότι "είμαστε φτωχοί" και "δεν έχουμε λεφτά", και ότι ο λόγος που "δεν έχει λεφτά η Ελλάδα" είναι ότι δεν είναι καπιταλιστικά αναπτυγμένη. Αυτό όμως που φάνηκε από όλες τις συναντήσεις με συνδικαλιστές από χώρες που θεωρούνται πρώτες σε καπιταλιστική ανάπτυξη είναι ότι, και εκεί, η εργατική τάξη και η νεολαία βιώνει ακριβώς την ίδια κατάσταση».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα συμπεράσματα για τα σωματεία με ταξικά προσανατολισμένη δράση, σε κάθε χώρα: «Οποια σωματεία έχουν μια δράση ταξικά προσανατολισμένη και κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρχει κατάκτηση για τον εργαζόμενο στο πλαίσιο του καπιταλισμού, κατάκτηση με διάρκεια, είναι και σωματεία που έχουν κύρος στους εργαζόμενους, που έχουν καταφέρει να δραστηριοποιούν τους εργαζόμενους στο χώρο, να συζητούν μαζί τους και να έχουν μια πλούσια δράση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΑΜΕ: Δύναμη οργάνωσης και ανασύνταξης του κινήματος(2009-12-22 00:00:00.0)
Να γίνουμε πιο ικανοί σε όλα τα μέτωπα(2007-06-19 00:00:00.0)
Ιούνης(2006-12-24 00:00:00.0)
Με τη ΓΣΕΕ της υποταγής ή με το ΠΑΜΕ της ανατροπής;(2005-03-10 00:00:00.0)
Διεθνιστική παρέμβαση(2004-03-16 00:00:00.0)
Η οργάνωση της εργατικής τάξης θα γείρει την πλάστιγγα(2003-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ