Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε μια σπουδαία λαϊκή φωνή

«Εφυγε», χτες, σε ηλικία 62 χρόνων, η Βίκυ Μοσχολιού

Μία από τις σπουδαιότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, σίγησε για πάντα μετά από σκληρή μάχη που έδωσε τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Υγεία».

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο στις 17 Μαΐου του 1943 και έκανε τα πρώτα της βήματα στο λαϊκό πάλκο στην περίφημη «Τριάνα» του Χειλά, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Δούκισσα. Εκανε την πρώτη της ηχογράφηση το 1962, η ουσιαστική δισκογραφική της πορεία ωστόσο, ξεκίνησε το '64 - '65, όταν ερμήνευσε το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου (ταινία «Λόλα»), τα «Δειλινά» και τα «Ξημερώματα» του Γιώργου Ζαμπέτα και το «Πήρα απ' τη νιότη χρώματα» του Απόστολου Καλδάρα. Από εκεί και πέρα, όλοι οι μεγάλοι συνθέτες αρχίζουν να δίνουν στην Βίκυ Μοσχολιού τα καλύτερα τραγούδια τους. Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Ακης Πάνου, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Χατζηνάσιος, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάρκος Βαμβακάρης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Σταμάτης Κραουνάκης. Οι στίχοι των τραγουδιών της υπογράφονται από μεγάλους ποιητές και στιχουργούς: Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μάνος Ελευθερίου, Πυθαγόρας, Κώστας Βίρβος, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Τριπολίτης, κ.ά.

Η καλλιτεχνική της πορεία χαρακτηρίστηκε από την ποιότητα των τραγουδιών της και τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Η Βίκυ Μοσχολιού για τέσσερις τετραετίες επέλεγε πάντα με αυστηρά κριτήρια τα τραγούδια της, ψάχνοντας πάντα για το γνήσιο λαϊκό ποιοτικό τραγούδι, κερδίζοντας έτσι το σεβασμό και την αγάπη του κόσμου. Ο λιτός δωρικός τρόπος έκφρασής της φώτισε την αρχοντιά του λαϊκού αισθήματος, την ευγένεια του πόνου της αγάπης, την ομορφιά του έρωτα, την τρυφερότητα για τους κατατρεγμένους της ζωής.

«Τα τρένα που φύγαν», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» του Ξαρχάκου, «Πάει, πάει» και «Χωρισμός» του Ζαμπέτα, «Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ» και «Ενα αστέρι πέφτει, πέφτει» του Καλδάρα, «Πέρα από τη θάλασσα» του Μαρκόπουλου, «Συνοικισμός» του Μούτση και τόσα άλλα του Σπανού «Ανθρωποι μονάχοι» και «Μαρκίζα», του Ακη Πάνου αλλά και του Θεοδωράκη, του Τσιτσάνη... Και στη συνέχεια η επαναφορά των «Αρχοντορεμπέτικων», αλλά και τα «Σκουριασμένα χείλια», ο δίσκος της γνωριμίας με τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Κώστα Τριπολίτη και την Λίνα Νικολακοπούλου. «Πατάς το κόκκινο κουμπί», «Πώς έφυγες», «Τα παλιοσαραβαλάκια», «Καινούριο πράγμα»...

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Βίκυς Μοσχολιού έστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα προς την οικογένειά της: «Δεχθείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της Βίκυς Μοσχολιού. Θα μείνει αξέχαστη για την πραγματικά ωραία λαϊκή φωνή της, τις σπουδαίες ερμηνείες, την απλότητα και το ήθος που τη διέκρινε. Η προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι ήταν μεγάλη».

Για την ανεπανάληπτη φωνή της, το αστείρευτο ταλέντο της, τη σεμνότητα και το ήθος της μιλούν και η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Πέτρος Τατούλης και ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος, ενώ ενημερώνουν ότι ως ένδειξη τιμής η κηδεία της θα γίνει με δαπάνη του υπουργείου, ενώ ο Δήμος Αθηναίων μαζί με το συλλυπητήριο μήνυμα της δημάρχου Αθηναίων, σημειώνει ότι προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν τάφο στο Α' Νεκροταφείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ