Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάρτε μέτρα για τους άνεργους

Με επιστολή προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ, οι ταξικές δυνάμεις απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την ουσιαστική προστασία όσων δεν έχουν δουλιά

Η λήψη μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων αποτελεί κεντρικό στόχο πάλης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Η λήψη μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων αποτελεί κεντρικό στόχο πάλης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων απαιτεί με επιστολή της προς το διοικητή του ΟΑΕΔ η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στην οποία αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή του Οργανισμού σε μηχανισμό εξασφάλισης φθηνών εργατικών χεριών για τους εργοδότες.

Στην επιστολή - με την οποία ζητείται και συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ - επισημαίνεται ότι η ανεργία και η υποαπασχόληση συνεχώς αυξάνουν, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την επιβίωση των ανέργων. Αυτό «αποδεικνύεται από τις δαπάνες των προϋπολογισμών για τη στήριξη των ανέργων. Η ονομαστική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού κινείται περίπου στο 2,5% του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ».

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού χρησιμοποιούν τον ΟΑΕΔ για να προωθήσουν την αντεργατική πολιτική τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ πριν, αρπάζει τις εισφορές των εργαζομένων που προορίζονται για τους ανέργους και τις δίνει στους εργοδότες, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων που στόχο έχουν: Την ανατροπή της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, τη στήριξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης και τελικά την αύξηση των κερδών για την εργοδοσία, αφού συνέπεια όλων αυτών είναι η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Από το 1985 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει η Γραμματεία, «διατέθηκαν στους εργοδότες σε διάφορα προγράμματα πάνω από 1,5 - 2 τρισεκατομμύρια δραχμές (5,5 - 6 δισεκατομμύρια ευρώ). Από αυτά το 25% τουλάχιστον είναι εισφορές των εργαζομένων που έπρεπε να διατεθούν για τους ανέργους. Ομως, το επίδομα ανεργίας βρίσκεται στα 12 - 12,5 ευρώ ημερησίως». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αύξηση και ανακύκλωση της ανεργίας, η αύξηση της υποαπασχόλησης, η εγκατάλειψη των ανέργων, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τα έσοδα του ΟΑΕΔ, τονίζεται, είναι χρήματα μόνο των εργαζομένων που παρακρατούνται για την προστασία τους, όταν μείνουν άνεργοι ή για την ενίσχυση άλλων ανέργων, στα πλαίσια της αλληλεγγύης.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Να σταματήσει τώρα ο ΟΑΕΔ να δίνει τις εισφορές των εργαζομένων στους εργοδότες με το πρόσχημα της μείωσης της ανεργίας.
  • Αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των ανέργων.
  • 960 ευρώ το μήνα επίδομα ανεργίας που θα διαρκεί για όλο το χρόνο ανεργίας.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους.
  • «Πάγωμα» των δανείων των ανέργων.
  • Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες των ανέργων που σπουδάζουν παιδιά.
  • Επιχορήγηση του ενοικίου.
  • Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους.
  • Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Να δοθεί τώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.500 ευρώ για τους άνεργους οικοδόμους, κλωστοϋφαντουργούς, εμποροϋπάλληλους, για όλους τους άνεργους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ