Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στο έλεος του κακού καιρού μ' ευθύνη των κυβερνήσεων
  • Τεράστιες οι ζημιές σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών που προκάλεσε η κακοκαιρία
  • Την οργανωμένη πάλη ν' αντιτάξουν οι πληγέντες απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία και κοροϊδία

Πλημμύρες και στις Πηγές Καβάλας

Eurokinissi

Πλημμύρες και στις Πηγές Καβάλας
Ολοκληρωτικές καταστροφές σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών προκάλεσαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με χαλάζι και σφοδρούς ανέμους, που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας στο τέλος της περασμένης βδομάδας. Ιδιαίτερα επλήγησαν η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία - τεράστιες ζημιές είχαμε σε Εβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Θάσο, Χαλκιδική, Πιερία, κ.α - η Θεσσαλία - χιλιάδες στρέμματα «βυθίστηκαν» σε Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα - η Φθιώτιδα, ενώ καταστροφές υπήρξαν στη Χίο και σε άλλα νησιά. Μεγάλη ζημιά υπέστη το σύνολο των καλλιεργειών της εποχής κι ιδιαίτερα ο καπνός, το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα ροδάκινα, τ' αχλάδια, τα μήλα, οι ελιές, τ' αμπέλια, κηπευτικά, κ.ά., ενώ σε κάποιες περιοχές πνίγηκαν και ζώα. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο σ' όλες τις πληγείσες περιοχές, καθώς οι ζημιές υπολογίζονται από 50% μέχρι και 100%.

***

Χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, αφού κινδυνεύουν να μείνουν, φέτος, χωρίς εισόδημα κι ενώ τα χρέη στις τράπεζες τρέχουν και διογκώνονται και οι ανάγκες για τα φροντιστήρια των παιδιών, για τα φάρμακα των παππούδων και τα άλλα έξοδα των οικογενειών δεν περιμένουν. Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς το «καιρικό πλήγμα» έρχεται να δώσει τη «χαριστική βολή» στους αγρότες, οι οποίοι χτυπιούνται, συνεχώς και ανελέητα, από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική που μειώνει δραματικά το αγροτικό εισόδημα - η φετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες, αφού οι τιμές των προϊόντων ήταν πολύ χαμηλές και μεγάλο μέρος της σοδειάς έμεινε απούλητο στα χωράφια και στις αποθήκες - κι οδηγεί μαζικά τους μικροκληρούχους στο ξεκλήρισμα. Και τα χειρότερα έρχονται του χρόνου με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η οποία απειλεί με αφανισμό τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας.

Από τις πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην Ξάνθη

Eurokinissi

Από τις πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην Ξάνθη
***

Και μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να ήταν αντίξοα και εχθρικά, αλλά η καταστροφή θα είχε αποφευχτεί - ή, τουλάχιστον, το μέγεθός της θα ήταν μικρότερο - αν υπήρχαν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, που θα προστάτευαν τις πληγείσες καλλιέργειες. Ομως, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτά τα αναγκαία έργα λείπουν. Δεν έχουν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά, εγγειοβελτιωτικά και άλλα έργα, καθώς οι κυβερνήσεις του δικομματισμού όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για την τύχη του αγρότη, αλλά εμπαίζουν κιόλας τον αγροτικό κόσμο, δίνοντας συνεχώς υποσχέσεις τις οποίες ποτέ δεν τηρούν. Μάλιστα, οι σημερινοί κυβερνώντες - όπως και οι προηγούμενοι του ΠΑΣΟΚ - θέλουν να εκμεταλλευτούν ακόμα και τ' αποτελέσματα των θεομηνιών για να προωθήσουν, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών.

***

Κι ενώ χιλιάδες μικρονοικοκυραίοι της υπαίθρου μετρούν τις πληγές τους κι αναλογίζονται πώς θα βγάλουν τη χρονιά χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση επιδίδεται σ' ένα «παιχνίδι» εντυπώσεων με ανέξοδα τάματα και ψεύτικες υποσχέσεις. Ο υπουργός και ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης λένε πως θα μεριμνήσουν για τους πληγέντες και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ εμφανίζεται, ως συνήθως, «κουβαρντάς» στα λόγια. Ομως, ούτε κουβέντα αυτοκριτικής δεν ακούσαμε για τις ευθύνες που αναλογούν στη σημερινή κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν, αλλά και δεν προγραμματίζονται τα έργα υποδομής, όπως κουβέντα δεν ειπώθηκε για αλλαγή του αναχρονιστικού και άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν καλύπτει το σύνολο των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και δε χρηματοδοτείται από το κράτος ώστε ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των αγροτών, οι οποίοι πληρώνουν και από την τσέπη τους για ν' ασφαλίσουν την παραγωγή τους.

Οι τεράστιες καταστροφές στην Τσαριτσάνη θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν κατασκευαστεί έγκαιρα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα
Οι τεράστιες καταστροφές στην Τσαριτσάνη θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν κατασκευαστεί έγκαιρα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα
***

Απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία και κοροϊδία οι πληγέντες παραγωγοί και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να αντιτάξουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της οργανωμένης πάλης τους, διεκδικώντας:

  • Αμεσες και αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών
  • Δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις
  • Ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, για να καλύπτεται το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους
  • Κατασκευή των αναγκαίων αγροτικών έργων υποδομής.

Για να πετύχουν αυτούς τους στόχους τους χρειάζεται ο αγώνας να είναι συνεχής και ανυποχώρητος, μαζικός και δυναμικός, ενωτικός και συντονισμένος και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίζει τη συμπαράσταση και τη συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και, βεβαίως, οι πληγέντες παραγωγοί δεν πρέπει να «πέσουν στη λούμπα» των διαλόγων με την κυβέρνηση, όπου τους σπρώχνουν οι «αγροτοπατέρες» του συνδικαλισμού της συνεννόησης, του συμβιβασμού και της πολιτικής συναίνεσης. Αν παρασυρθούν σ' αυτή την τακτική δε θα κερδίσουν τίποτα και το πολύ πολύ να πάρουν μερικά ψίχουλα αποζημίωσης, τα οποία δε φτάνουν ούτε για τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.

***

Το ΚΚΕ στάθηκε, εξ αρχής, στο πλευρό των πληγέντων αγροτών. Βουλευτές και στελέχη του βρέθηκαν στους τόπους της καταστροφής, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγρότες, δεσμευόμενοι ότι θα βρίσκονται μαζί τους στους αγώνες και μεταφέροντας τις διεκδικήσεις τους στη Βουλή. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καλεί τον αγροτικό κόσμο να οργανώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων των πληγέντων. Ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές υπογραμμίζουν ότι για να δουν οι μικρομεσαίοι αγρότες καλύτερες μέρες πρέπει να γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα του δικομματισμού και όσους άλλους υποστηρίζουν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζημιές στις καλλιέργειες από τις υψηλές θερμοκρασίες (4/7/2017)
Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι σε Λάρισα και Κοζάνη (27/5/2017)
Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι (29/4/2014)
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας στους πληγέντες αγρότες (17/6/2011)
Τους κυνηγούν «Θεοί και Δαίμονες» (7/7/2006)
Διεκδικούν δίκαιες αποζημιώσεις! (12/5/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org