Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Πρώτη νίκη που μένει να ολοκληρωθεί
  • Θετική απόφαση από αμερικανικό εφετείο της Ατλάντα, που ανατρέπει την πρώτη απόφαση καταδίκης των αγωνιστών
  • Αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που παίζει η διεθνής πίεση των Επιτροπών Αλληλεγγύης, που έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στην Κούβα για την απελευθέρωση των 5 ηρώων

Associated Press

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στην Κούβα για την απελευθέρωση των 5 ηρώων
Σχεδόν 17 μήνες μετά την ακρόαση της έφεσης, που κατέθεσαν στις 10 Μάρτη του 2004 οι δικηγόροι υπεράσπισης των Πέντε Κουβανών αγωνιστών, των Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι και καταδικασμένοι με βαριές ποινές, το 11ο Περιφερειακό Εφετείο της Ατλάντας αποφάσισε ότι οι Πέντε δεν είχαν δίκαιη δίκη στο Μαϊάμι και για το λόγο αυτό η δίκη θα πρέπει να επαναληφθεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των τριών δικαστών του περιφερειακού δικαστηρίου, που ξεδιπλώνεται στις 93 σελίδες της απόφασης που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης - τοπική ώρα - γίνονται αποδεκτά τρία εκ των βασικών επιχειρημάτων, για τα οποία οι νομικοί υπεράσπισης είχαν εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση.

1. Οτι ο εγκλεισμός τους επί 17 μήνες σε κελιά απομόνωσης ήταν παράνομος.

2. Οι δικηγόροι υπεράσπισης αποστερήθηκαν της δυνατότητας εξέτασης κρίσιμων στοιχείων και αποδείξεων της νομικής διαδικασίας, καθώς η κυβέρνηση επικαλέστηκε την Πράξη Προστασίας Απόρρητων Πληροφοριών.

3. Οτι η δίκη τους ήταν έκνομη, καθώς ο τόπος στον οποίο εκδικάστηκε δεν παρείχε τα εχέγγυα για δίκαιη αντιμετώπισή τους από τους δικαστές και τους ενόρκους και ότι η αμερικανική κυβέρνηση ένα χρόνο μετά την έκδοση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης αναγνώρισε το γεγονός αυτό, καθώς ο τόπος εκδίκασης είναι άμεσα συνδεδεμένος με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Κούβα.

Κάρτα αλληλεγγύης που έχει εκδώσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμός Αλληλεγγύης στη χώρα μας
Κάρτα αλληλεγγύης που έχει εκδώσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμός Αλληλεγγύης στη χώρα μας
Και μπορεί η απόφαση των εφετών της Ατλάντα να είναι μάλλον «συγκρατημένη», καθώς, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους, στηρίζεται ακριβώς σε παραδοχές της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στις παραβιάσεις της δίκης, η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε και οι λεπτομερείς αναφορές είναι ενδεικτικές: Ο τόπος εκδίκασης, το Μαϊάμι, πλημμυρισμένος από «κύματα πάθους και προκατάληψης» ενάντια στην κυβέρνηση της Κούβας και ειδικά ενάντια στον Φιντέλ Κάστρο...

Επίσης, σύμφωνα με τους δικηγόρους, η πρόσφατη απόφαση της ειδικής επιτροπής για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις του ΟΗΕ, που μετά την εξέταση της υπόθεσης των Πέντε Κουβανών Αγωνιστών έκρινε ότι τόσο η δίκη όσο και η κράτησή τους αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις, είχε βαρύνουσα σημασία στην απόφαση του 11ου Περιφερειακού Εφετείου.

«Η απόφαση των δικαστών του 11ου Περιφερειακού δικαστηρίου είναι ιστορική», δήλωσε ο Λέοναρντ Γουέινγκλας, δικηγόρος του Αντόνιο Γκερέρο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης και πρόσθεσε ότι «ποτέ πριν στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει απόφαση από ομοσπονδιακό εφετείο που ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση όσον αφορά στον τόπο εκδίκασης», ενώ ο δικηγόρος του Χεράρδο Ερνάντες, Πολ ΜακΚένα, δήλωσε ότι θα κάνει αίτηση αποφυλάκισής του με καταβολή χρηματικής εγγύησης, αφού το νομικό καθεστώς είναι το ίδιο ακριβώς όπως πριν από την καταδίκη του.

«Είναι μία νίκη ενάντια σε αυτούς που προωθούν την τρομοκρατία και φυλακίζουν νέους ανθρώπους που δρουν ενάντια στην τρομοκρατία των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του Κουβανικού Κοινοβουλίου Ρικάρντο Αλαρκόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο - AFP και πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να πράξει τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι να τους απελευθερώσει αμέσως».

Χαρά και αισιοδοξία πλημμύρισε όμως και τους συγγενείς των Πέντε Αγωνιστών, τον κουβανικό λαό, αλλά και τις 260 Επιτροπές Αλληλεγγύης σε 87 χώρες σε όλο τον κόσμο, που μάχονται, ώστε αυτοί οι αγωνιστές να έχουν μια απόφαση δίκαιη για την υπόθεσή τους με την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για μια πραγματική δίκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ