Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η ΕΕ αποδέχεται τη στάση της Αγκυρας

Σκούρα τα βρίσκει η Λευκωσία στις Βρυξέλλες, καθώς δεν έχει τη στήριξη που (κακώς) ανέμενε απέναντι στον «Αττίλα». Αντιθέτως δέχεται πιέσεις από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ, που θέλουν να μανιπουλάρουν την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην Αγκυρα, ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απέρριψε τη θέση του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Δεκέμβρη οι «25» συμφώνησαν πως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι αποτελεί συμφυή υποχρέωση της Τουρκίας η αναγνώριση των κρατών - μελών της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, με βάση την απόφαση της 17ης Δεκέμβρη 2004 είχε υποχρέωση να υπογράψει το Πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με όλα τα κράτη - μέλη, αλλά όχι δικαίωμα να προβεί σε δήλωση μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το οποίο ωστόσο έπραξε η Αγκυρα και μάλιστα με την ανοχή (να μην πούμε κάτι άλλο) της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει μεταφέρει στη Λευκωσία τη θέση ότι η τουρκική κυβέρνηση, μέσω της δήλωσης ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, στην ουσία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου. Οπως όλα δείχνουν το Παρίσι πιέζει τη Λευκωσία να ασκήσει «βέτο» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Αγκυρας (κάτι που δε δέχονται Βρετανία - ΗΠΑ). Το ερώτημα όμως είναι γιατί δεν το πράττουν οι ίδιοι οι Γάλλοι.

Εξάλλου ο Κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισε ότι η Λευκωσία αναλαμβάνει διεθνή εκστρατεία για να εξηγήσει τις χωριστικές θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το δήθεν επιχείρημα της άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, που προβάλλει ο Ταλάτ και η Αγκυρα, στοχεύει στη δημιουργία ενός κλίματος που θα αποτελέσει τη βάση για την προσπάθεια της διπλωματικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους, επεσήμανε ο Κύπριος Εκπρόσωπος. Τόνισε ότι ο κατοχικός ηγέτης «έριξε το προσωπείο του και απέδειξε ότι η επιδίωξή του είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και όχι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού».

Αφορμή για την αντίδραση αυτή ήταν συνέντευξη του Ταλάτ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Ανατολή». Εκεί παραδέχεται ότι σε όλες τις διαβουλεύσεις στόχευε στην αναγνώριση και μόνο του ψευδοκράτους και πως όλες οι προσπάθειες για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων είχαν αυτό το σκοπό. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειές του επικεντρώνονται τώρα στην αναγνώριση μέσω του ανοίγματος των κατεχόμενων λιμανιών και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι δυο φορές φέτος «προσπάθησε να δελεάσει» τους Ελληνοκυπρίους, προτείνοντας επιστροφή της «κλειστής πόλης» της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα το απ' ευθείας εμπόριο και τον τερματισμό των περιορισμών, που επέβαλε η διεθνής κοινότητα λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ο Ταλάτ είπε ότι κατέθεσε την πρότασή του στη λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ, το περασμένο εξάμηνο, την οποία και επανέφερε πριν μερικές βδομάδες στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών για τους κοινοτικούς κανονισμούς για τους Τουρκοκυπρίους.

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ακολουθεί αδιάλλακτη πολιτική και ανέφερε ότι «η Αμμόχωστος θα επιστραφεί μόνο με αντάλλαγμα την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ