Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ
Ενα ακόμα θύμα εν ώρα υπηρεσίας

Ο 46χρονος επιπυραγός Φώτης Αναγνώπουλος άφησε την τελευταία του πνοή χτες τα ξημερώματα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς στον Πύργο της Ηλείας

Ο άτυχος πυροσβέστης

Eurokinissi

Ο άτυχος πυροσβέστης
Χτες τα ξημερώματα ο επιπυραγός Φώτης Αναγνώπουλος, 46 χρόνων, άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς στον Πύργο της Ηλείας. Το περιστατικό επιβεβαιώνει, με τραγικό τρόπο, την επικινδυνότητα της εργασίας των πυροσβεστών. Κατά την κυβέρνηση, η επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους εκτιμάται σε ...48 λεπτά τη μέρα. Αλλά, και αυτά τα χρήματα οι πυροσβέστες τα περιμένουν ακόμα.

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας απαιτεί να μην υπάρξουν άλλα θύματα και τονίζει πως «η ζωή των πυροσβεστών δεν είναι είδος αναλώσιμο, για εκμετάλλευση και ψηφοθηρία». Παράλληλα, ανάμεσα στα άλλα, αποφάσισε «τη συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως βαρέος, ανθυγιεινού και επικίνδυνου και την επέκταση του νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους των συμβάντων».

Το περιστατικό συνέβη στις 4.35, όταν συνεργείο της Πυροσβεστικής επενέβη σε πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε διώροφο ακατοίκητο διατηρητέο κτίριο, στη συμβολή των οδών Αλαμάνας και Σινόπουλου. Ο Φ. Αναγνώπουλος εκτελούσε χρέη επιχειρησιακού αξιωματικού για τις δασικές πυρκαγιές. Επειδή ήταν σε επιφυλακή ακολούθησε την έξοδο του συνεργείου. Κατά τη διάρκεια της κατόπτευσης (σ.σ. ελέγχου) του χώρου, υλικά από την οροφή του κτιρίου ξεκόλλησαν και έπεσαν πάνω στο κεφάλι του. Παρά το ότι φορούσε κράνος, από τη σφοδρότητα της πτώσης των υλικών έσπασε ο αυχένας του και σκοτώθηκε. Πέρσι είχε ξεσπάσει φωτιά σε διπλανό ακατοίκητο σπίτι. Στην παλιά πόλη του Πύργου υπάρχουν αρκετές εγκαταλειμμένες κατοικίες που κατέστησαν ετοιμόρροπες μετά το σεισμό του 1993.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Πύργου δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας των πολιτών από τον κίνδυνο κατάρρευσης των ετοιμόρροπων κτιρίων. Μάλιστα, μετά το χτεσινό συμβάν, συνεργείο έσπευσε στον τόπο και άρχισε εργασίες κατεδάφισης. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο γραμματέας της Τοπικής Ενωσης των Πυροσβεστών, Α. Λουκόπουλος, «περίοικοι έχουν κάνει καταγγελίες στο Δήμο για την επικινδυνότητα των κτιρίων της περιοχής».

Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς

Eurokinissi

Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς
Το περιστατικό αυτό έφερε στην επικαιρότητα το θέμα της αναγνώρισης του επαγγέλματος του πυροσβέστη ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Η κυβέρνηση της ΝΔ πέρσι το Νοέμβρη ανακοίνωσε την αναγνώριση της επικίνδυνης φύσης του επαγγέλματος, χορηγώντας για τέσσερα έτη 2% κατά έτος στο βασικό μισθό πλέον της εισοδηματικής πολιτικής, καθώς και επέκταση της υφιστάμενης συντάξιμης 5ετίας σε όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από το χρόνο κατάταξής του. Ομως, με ανακοίνωσή της η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας, τόνιζε ότι η αύξηση αυτή ήταν 0,48 ευρώ τη μέρα και δεν αποτελούσε επίδομα που να ενέχει στοιχεία αναγνώρισης της επικινδυνότητας, το οποίο θα προσμετράται ως τέτοιο στις συντάξιμες αποδοχές, ενώ απέχει από το αίτημα για χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας 20% στο βασικό μισθό. Το ωράριο, αντί να μειωθεί, αυξάνεται συνεχώς μέσω υπερβάσεων και αδυναμίας χορήγησης ρεπό και αδειών, λόγω τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό (σε 3.500 φτάνουν οι κενές θέσεις), άρα υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στην επικινδυνότητα και στις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με καταγγελία του Μιχάλη Μιχαήλ, μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ, «τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί πέρσι το Νοέμβρη δεν έχουν υλοποιηθεί. Δεν έχει γίνει καμιά νομοθετική πράξη που να υλοποιεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις».

Σημειώνεται ότι για τις αιτίες του θανάτου του αξιωματικού διενεργείται η ...συνήθης ΕΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ