Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Επιτακτική ανάγκη ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί

Περιοδεία στο κατάστημα «ΜΑΚΡΟ» της Πέτρου Ράλλη πραγματοποίησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, να οργανώσουν τον αγώνα τους ερχόμενοι σε σύγκρουση με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της, με στόχο την ανατροπή τους, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη κατά τη χτεσινή περιοδεία της στο ΜΑΚΡΟ στην Πέτρου Ράλλη.

Η περιοδεία εξελίχθηκε σε συνθήκες δύσκολες για συζήτηση. Κουβέντα στο πόδι, από πόστο σε πόστο την ώρα της δουλιάς. Ωστόσο αρκετοί ήταν οι εργαζόμενοι που με λίγες λέξεις εξέφραζαν τη μαύρη πραγματικότητα που βιώνουν. Οι περισσότεροι στάθηκαν στους πολύ χαμηλούς μισθούς, οι οποίοι κυμαίνονται στα κατώτατα όρια της κατάπτυστης ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κάτω από 600 ευρώ. Και αυτός ο μισθός είναι για όσους «τυχερούς» δουλεύουν πλήρη απασχόληση. Ομως, περίπου το 1/3 του προσωπικού δουλεύει με μερική απασχόληση. Τέσσερις ώρες τη μέρα - με λιγότερα από 300 ευρώ μισθό - που μπορεί να φθάσουν και τις εννιά ώρες. Μάλιστα, τα κέρδη από τη μερική απασχόληση είναι τόσα, που η διοίκηση της εταιρίας σκοπεύσει να την επεκτείνει.

Να σημειωθεί ότι τον καθαρισμό στο ΜΑΚΡΟ έχει αναλάβει η εταιρία «Magic Fresh» που, σύμφωνα με εργαζόμενους, πληρώνει τις καθαρίστριες για 8 ώρες δουλιά και εξαήμερη απασχόληση με 400 ευρώ! Η ίδια εταιρία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του κτιρίου της ΕΡΤ και, όπως έχει καταγγείλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, απασχολεί άλλες εργαζόμενες με 12ωρη απασχόληση και μισθό 528 ευρώ και άλλες με 6ωρη απασχόληση και μισθό 264 ευρώ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση, απαιτείται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον εαυτό τους και στα παιδιά τους. Τα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλιάς, συνέχισε, έχουν κοινή αιτία: Την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Και απέναντι σε αυτή, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντίστασή τους και να συντονίσουν τη δράση τους, απαντώντας ενιαία στην ενιαία αντεργατική επίθεση που δέχονται.

Τόνισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθούν την ίδια πολιτική, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των εργατών. Ψήφισαν, συνέχισε, το 65ωρο στην ΕΕ και τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας. Στην Ελλάδα προώθησαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που χτυπά το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, τον κάνει λάστιχο. Και ο ΣΥΝ, είπε, αποδέχεται την έννοια της «ανταγωνιστικότητας», που σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους λίγους, περισσότερη φτώχεια για τους πολλούς. «Η μόνη λύση είναι οι εργαζόμενοι να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ και να στηρίξουν το ΚΚΕ. Να οργανώσουν τον αγώνα τους με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής», κατέληξε η βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ