Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μετρούν τις πληγές τους...

Στο έλεος του καιρού βρέθηκαν, για μια ακόμη φορά, χιλιάδες αγρότες της χώρας

Τις πληγές τους μετρούν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της χώρας, έπειτα από τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, στα ζώα και τις εγκαταστάσεις τους, εξαιτίας των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και την έλλειψη σοβαρών υποδομών για την προστασία τους. Το μεγαλύτερο τμήμα των καταστροφών εντοπίζεται στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου χιλιάδες στρέμματα καπνών, αμπελιών, βαμβακιού, βιομηχανικής τομάτας και άλλων καλλιεργειών, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ανυπολόγιστος είναι επίσης ο αριθμός αιγοπροβάτων και άλλων ζώων που πνίγηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους κύρια στο νομό Ροδόπης, αλλά και αλλού, όπως επίσης και οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε σπίτια, αγροτικά μηχανήματα, εφόδια, ποιμνιοστάσια και άλλες αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλία και ειδικά στο νομό Λάρισας, όπου η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έγινε η αιτία να «πνιγούν» χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Ομως και η περιοχή του Πηλίου δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, αφού χιλιάδες στρέμματα δενδροκαλλιεργειών και κηπευτικών καταστράφηκαν, με το μέγεθος της ζημιάς να φτάνει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από 90% έως και 100% της παραγωγής.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στο νομό Φθιώτιδας με τους ελαιοπαραγωγούς να δέχονται το κύριο πλήγμα, αλλά και άλλες καλλιέργειες έπαθαν εξίσου μεγάλες ζημιές.

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα μέχρι αυτήν τη στιγμή να προσδιορίσει το μέγεθος των ζημιών, όμως τα 150.000 στρέμματα που ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία φαντάζουν λίγα, σύμφωνα με τις αναφορές που έρχονται από τις πληγείσες περιοχές.

Οι αγρότες που, για μια ακόμη φορά, είδαν τις περιουσίες τους στο έλεος του καιρού, θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να αποτρέψουν την οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια εικονικής μείωσης των πραγματικών ζημιών που υπέστησαν και να διεκδικήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωση.

Καταστροφές και στη Χίο

Η έντονη κακοκαιρία του περασμένου Σαββατοκύριακου προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και στην παραγωγή μαστίχας στη Χίο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα άμεσης οικονομικής επιβίωσης σε εκατοντάδες οικογένειες μαστιχοπαραγωγών, αφού οι βροχοπτώσεις κατέστρεψαν το μεγαλύτερό μέρος της φετινής παραγωγής.

Σε ανακοίνωση της Νομαρχίας Χίου, επισημαίνεται το πρόβλημα, και καλείται η κυβέρνηση να επιταχύνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες υπολογισμού των ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τονίζοντας ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην υπαρκτή και πραγματική απώλεια εισοδήματος των παραγωγών και να καλύπτουν στο ακέραιο τις ζημιές που έχουν υποστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ