Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή των συσχετισμών

Η συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό- Επισιτισμό
Η συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό- Επισιτισμό
Η «ανάπτυξη» του Επισιτισμού - Τουρισμού βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και αυτής του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα του κεφαλαίου ισχυρίζονται ότι βασικός πυλώνας ανάπτυξης είναι ο τουρισμός. Αποκαλείται μάλιστα σαν η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής ελήφθησαν και λαμβάνονται διαχρονικά από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, μέτρα στήριξης της τουριστικής «ανάπτυξης», με προκλητικά προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο. Χαρίζεται η τεράστια περιουσία του ελληνικού λαού -που τώρα διαχειρίζεται η «αμαρτωλή» ΕΤΑ - στο μεγάλο κεφάλαιο. Τουριστικές εγκαταστάσεις, που ανήκαν στον ΕΟΤ, με εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα στεγασμένους χώρους, λιμάνια, μαρίνες, ακτές, εκτάσεις γης, δάση...

Αναπροσαρμόζονται οι διάφοροι αναπτυξιακοί νόμοι, με περισσότερο τζάμπα χρήμα, με αποδέκτες τους μεγάλους επενδυτές και τη στροφή - όπως ισχυρίζονται - στον «ποιοτικό τουρισμό», στην προσέλκυση «υψηλής στάθμης» τουριστών. Με φοροαπαλλαγές, με μειωμένα τιμολόγια στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ και σε άλλα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ενισχύουν ιδιαίτερα τους μεγάλους του τουρισμού. Η μεγαλύτερη στήριξη, που παρείχαν και παρέχουν, είναι το καθεστώς γαλέρας, που έχουν δημιουργήσει για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ο μέγιστος βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η ασύδοτη δράση των εργοδοτών στον τουρισμό, στηρίχτηκε όλα αυτά τα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, μετέτρεψαν τα ξενοδοχεία και τα αναπαυτήρια σε κολαστήρια για τους εργαζόμενους σ' αυτά.

Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους και οικειοποιείται το κεφάλαιο είναι προκλητικός. Ο τουρισμός συμμετέχει με 20% σχεδόν στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Οι εργαζόμενοι αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων βρίσκονται κάτω και από τις αποδοχές που προβλέπονται για τον ανειδίκευτο εργάτη. Οι εργασιακές σχέσεις είναι ένα μωσαϊκό από διάφορες ελαστικές μορφές, οι οποίες αυξάνουν στο μέγιστο βαθμό την εκμετάλλευση των εργαζομένων και καταργούν στην πράξη (δεν απέχει από το απόλυτο) όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Η σταθερή απασχόληση αφορά μικρή μειοψηφία εργαζομένων. Οι υπόλοιποι απασχολούνται εποχιακά, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, με συμβάσεις μίας ημέρας, με εργαζόμενους που ενοικιάζουν από τους σύγχρονους δουλεμπόρους.

Η εντατικοποίηση της δουλιάς, η πολυαπασχόληση των εργαζομένων, με τις ατέλειωτες ώρες απλήρωτης δουλιάς, είναι αυτά που κυριαρχούν και συνθέτουν με όλα τα παραπάνω, τα κολαστήρια για τους εργαζόμενους. Η τρομοκρατία, οι απολύσεις, οι εκβιασμοί, οι ωμές παρεμβάσεις για τον έλεγχο των συνδικάτων συνοδεύουν όλη αυτή την ασυδοσία και τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που κυριαρχεί στην Ομοσπονδία του Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Σε ανοιχτή γραμμή και συνεργασία με την εργοδοσία, υπηρέτησαν τις ανατροπές στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην κατάργηση του 8ωρου με τη «διευθέτηση» από το 1991, υλοποιώντας τον πρώτο νόμο της ΝΔ. Τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους τραγικά: στην ποιότητα ζωής τους, στις εργασιακές και ασφαλιστικές τους προσδοκίες, στον ελεύθερο χρόνο τους, στην υγεία τους.

Η πολιτική αυτή ενίσχυσε τη συγκέντρωση της δραστηριότητας στον τουρισμό σε λιγότερα χέρια. Μεγάλες πολυεθνικές εξαγόρασαν και εξαγοράζουν επιχειρήσεις, αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά. Οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο καταστρέφονται, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται. Οι διακοπές και η αναψυχή γίνεται άπιαστο όνειρο για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Η πολιτική εξουσία των καπιταλιστών και η οικονομία τους δημιουργεί αδιέξοδα σε όλους τους τομείς. Υποτάσσουν τα πάντα στο στόχο τους για μεγαλύτερη κερδοφορία.

Οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτε καλό, αλλά αντίθετα η ζωή τους θα γίνεται χειρότερη, όσο δεν ανατρέπουν αυτή την κατάσταση.

Η μόνη διέξοδος για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και για όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους μικρομεσαίους, είναι η ανατροπή της πολιτικής εξουσίας του κεφαλαίου. Η μαζική αποχώρηση από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που το υπηρετούν. Η μόνη διέξοδος είναι η εξουσία του λαού και η λαϊκή οικονομία. Ο πανεθνικός σχεδιασμός, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, με λαϊκή περιουσία τις ακτές, τα λιμάνια, τις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Μόνο τότε οι διακοπές και η αναψυχή θα είναι δικαίωμα και τις φυσικές ομορφιές θα μπορούν να τις χαίρονται όλοι. Μόνο τότε η εργασία θα είναι δικαίωμα όλης της εργατικής τάξης και ο πλούτος που θα παράγεται θα πηγαίνει σ' αυτούς, με μοναδικό στόχο την ευημερία όλων.

Η αλλαγή των συσχετισμών σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο αφορά τον κάθε εργαζόμενο την κάθε εργαζόμενη και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες που συνθλίβονται τα όνειρά τους. Χωρίς τη μαζική αμφισβήτηση, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στον κλάδο μας, αναπτύσσουν αυτοτελή δράση διεκδικώντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες των εργαζομένων. Καλούμε τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό να τινάξουν τα δεσμά, να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις για βαθιές αλλαγές.


Του Χρήστου ΚΑΤΣΩΤΗ*
*Ο Χρ. Κατσώτης είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org