Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Από νωρίς στην εργασιακή βαρβαρότητα

Με το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης», η νέα βάρδια της εργατικής τάξης γίνεται αντικείμενο ασύδοτης εκμετάλλευσης στα ξενοδοχεία της περιοχής

Με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δίνουν τη μάχη ενάντια στο τουριστικό κεφάλαιο και την πολιτική που γιγαντώνει τα κέρδη του
Με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δίνουν τη μάχη ενάντια στο τουριστικό κεφάλαιο και την πολιτική που γιγαντώνει τα κέρδη του
Με την ανεργία στον κλάδο να αγγίζει το 50%, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εκβιάζονται για νέες υποχωρήσεις στις αμοιβές και τα εργασιακά τους δικαιώματα, αν και ο κλάδος τους θεωρείται από τους χειρότερα αμειβόμενους, αφού ο πρώτος μεικτός μισθός είναι 672 ευρώ και οι εργασιακές συνθήκες οι πλέον ελαστικοποιημένες. Οι μεγαλοξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής εκμεταλλεύονται κάθε δυνατότητα που τους παρέχει η εφαρμοζόμενη πολιτική και ξεζουμίζουν νέους και παλιούς εργαζόμενους, σπουδαστές Ελληνες και αλλοδαπούς.

Οι ξενοδόχοι εκμεταλλεύονται στυγνά τους μαθητές των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων (ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΚ). Στο όνομα της εξάμηνης πρακτικής τούς χρησιμοποιούν ως εργαζόμενους και τους πληρώνουν -... όταν τους πληρώνουν - με 250 ευρώ το μήνα. Για να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, κλείνουν συμφωνίες και με σχολές των βαλκανικών χωρών και «εισάγουν» αλλοδαπούς σπουδαστές για «πρακτική άσκηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, το φαινόμενο εμφανίζεται σε μεγάλη έκταση κυρίως στη Χαλκιδική, όπου οι αλλοδαποί σπουδαστές υπολογίζονται σε περισσότερους από 800 και αμείβονται με ακόμη λιγότερα χρήματα.

Στο περιθώριο από τα 40

Οι επαγγελματίες εργαζόμενοι του κλάδου ήδη από τα 40 τους χρόνια θεωρούνται «γέρικα άλογα» και οδηγούνται στο περιθώριο, δηλαδή στην ανεργία. Και όσοι συνεχίζουν να έχουν δουλιά, πουλούν την εργατική τους δύναμη με εξευτελιστικούς όρους. Το 8ωρο και το 5ήμερο έχουν αντικατασταθεί με το «ωρομίσθιο», τα τετράωρα, την «έξτρα απασχόληση», τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τη μόνιμη τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς.

Πολυεθνικές μονάδες της Θεσσαλονίκης έχουν κάνει κανόνα την «έξτρα απασχόληση» στα επισιτιστικά τμήματα. Για παράδειγμα, μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΚΕΜΠΙΝΣΚΙ» δουλεύουν όποτε τους καλέσουν, από 2 έως 12 και 14 ώρες και αμείβονται με 4 ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση.

Οι «εξτρατζήδες» ωρομίσθιοι αποτελούν περίπου το 20% - 25% των εργαζομένων στα επισιτιστικά τμήματα και του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» και αμείβονται με 4.80 ευρώ την ώρα.

Το «Ηλέκτρα Παλλάς» και το «Φιλίππειο» απασχολούν μεγάλο αριθμό «έξτρα» απασχολούμενων για δεξιώσεις και εκδηλώσεις, με 40 έως 50 ευρώ, χωρίς συγκεκριμένο χρόνο εργασίας.

Μεσαιωνικές είναι οι εργασιακές συνθήκες και στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. Οι εργαζόμενοι (καμαριέρες, σερβιτόροι, ρεσεψιονίστες και βοηθητικό προσωπικό), απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις. Πληρώνονται 580 ευρώ μισθό για 10 και 12 ώρες δουλιάς τη μέρα, σε πολλές περιπτώσεις με 30 μέρες εργασίας το μήνα και με συμφωνία για 100 ένσημα για όλη τη σεζόν που αρχίζει από τον Μάη και τελειώνει τον Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα, η εντατικοποίηση της δουλιάς διαρκώς αυξάνεται. Παράδειγμα αποτελούν οι καμαριέρες. Αν και ο καταμερισμός εργασίας προβλέπει πως στα ξενοδοχεία Α΄ κατηγορίας πρέπει να τακτοποιούν 10 δωμάτια, στα Β΄ 12 και στα Γ΄ 15, στην πράξη συναντάς καθαρίστριες (κυρίως στα Γ΄ Κατηγορίας) που είναι υποχρεωμένες να τακτοποιούν 20 και 25 δωμάτια.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι απασχολούνται με ακόμη χειρότερους όρους και συνήθως χωρίς ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ