Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Κυρίαρχα τα μονοπώλια

Τα μονοπώλια και η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία, τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα - που ελέγχονται από ομίλους επιχειρήσεων του ξένου κεφαλαίου και των «τουρ οπερέιτορς» -, κυριαρχούν σήμερα στην Κρήτη. Μέσα από το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, διαμορφώνουν τους όρους του παιχνιδιού, με συνέπειες την άναρχη δόμηση και τις κορεσμένες τουριστικά περιοχές, τις καταπατήσεις ελεύθερων χώρων και παραλιών, το ξεζούμισμα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, την ελεγχόμενη διανομή των τουριστών, τον προσανατολισμό της παραγωγικής «ανάπτυξης» για δικό τους και μόνο όφελος.

Θύματα οι εργαζόμενοι...

Φέτος, ο τουρισμός στην Κρήτη βρίσκεται στη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, με μεγάλα ποσοστά μείωσης της τουριστικής κίνησης και τους εργαζόμενους να βιώνουν πιο σκληρά απ' όλους τις συνέπειες. Καθημερινά πολύ πιο οξυμένα και πιο βάρβαρα, οι εργαζόμενοι ζουν την εκμετάλλευση, το φόβο της απόλυσης, την εντατικοποίηση της δουλιάς, ενώ οι αμοιβές τους συνεχώς χειροτερεύουν και το δικαίωμα στη σύνταξη φαντάζει όνειρο απατηλό.

Στα περισσότερα ξενοδοχεία κυριαρχούν η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία με καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων, των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η πολυμορφία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι, έξτρα ημερήσια απασχόληση, επιμήκυνση ωραρίου).

Ενδεικτικά στο νομό Ρεθύμνου, σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι περισσότεροι ξενοδόχοι αναγκάζουν τους εργαζόμενους να συμπληρώνουν μόλις οχτώ ώρες δουλιάς μέσα σε δύο ή τρεις μέρες! Γεγονός που δε θα επιτρέψει στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, για να μπει στο ταμείο ανεργίας το χειμώνα, να συνταξιοδοτηθεί.

Στο Ηράκλειο η συμβιβασμένη ηγεσία του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων συμφώνησε σε ακόμα μια τοπική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις 2,2% (αναδρομικά από 1 Γενάρη 2005) και 3,3% (από 1 Ιούλη). Αυξήσεις «ψίχουλα» για τους ήδη άθλιους μισθούς των εργαζομένων, τη στιγμή που η ακρίβεια με καθημερινές ανατιμήσεις, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και Υγείας, η φορολογία, κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα της επιβίωσης.

Ισχυρίζονται ότι η «οικονομία» δεν αντέχει. Η οικονομία τους όμως αντέχει για να επιδοτεί τους ξενοδόχους με δεκάδες τρόπους με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν δυσθεώρητα κέρδη. Για παράδειγμα η «Ζευς Κρήτη ΑΕ» έχει για το 2004 καθαρά κέρδη προ φόρων 1.231.670 ευρώ (420 εκατομ. δρχ.), η «Candia ΑΕ» έχει κέρδη 696.252 ευρώ (237 εκατομ. δρχ.), η «ΑΚΕΚ ΑΕ» 845.848 ευρώ (288 εκατομ. δρχ.) κτλ.

και οι μικρομεσαίοι

Στον κλάδο επίσης δραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα και με τον τζίρο τη φετινή σεζόν που βρίσκεται σε δραματικά χαμηλά επίπεδα. Ο τουρισμός τόσο από Ελληνες παραθεριστές όσο και ξένους έχει μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με πέρσι. Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τους εμπόρους, την αύξηση των πάσης φύσεως εισφορών και την άγρια φορολογική επίθεση της κυβέρνησης προς τους μικρομεσαίους, μετατρέπει την κατάσταση σε ακόμα πιο μαύρη για τις δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην Κρήτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ