Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κλίμα φόβου» στο Χόλιγουντ

Το «φάντασμα» του μακαρθισμού που «ξύπνησε» πάνω από το Χόλιγουντ με τον πόλεμο του Ιράκ συνεχίζει την απόπειρα τρομοκράτησης των καλλιτεχνών, έστω κι αν «ψέλλισαν» κάτι εναντίον της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον - γνωστή και για τη συμμετοχή της στην αντιπολεμική... «φράξια» του Χόλιγουντ - κατήγγειλε χτες στο Λοκάρνο της Νότιας Ελβετίας «το τωρινό κλίμα φόβου στους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες» στις ΗΠΑ που κινητοποιήθηκαν κατά του πολέμου στο Ιράκ και της πολιτικής κατά της τρομοκρατίας της κυβέρνησης Μπους.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε δημόσια εμφάνισή της στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λοκάρνο, όπου η 59χρονη ηθοποιός πρόσθεσε πως στην τρομοκράτηση των φιλειρηνιστών καλλιτεχνών συμμετέχουν και τα ΜΜΕ, με «εκστρατείες» συκοφάντησης. «Η φωτογραφία μου και το όνομά μου ήταν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων δίπλα στον Μπιν Λάντεν, ως θαυμάστριά του», είπε η Σάραντον και πρόσθεσε: Σε ένα τέτοιο κλίμα «είναι δύσκολο σήμερα να κινητοποιηθούν άνθρωποι από τον κόσμο του θεάματος», εννοώντας φυσικά και τις σχετικές πιέσεις από τις εταιρίες.

Πάντως, στο εν λόγω φεστιβάλ η Σάραντον τιμήθηκε με ειδικό βραβείο για την προσφορά της στον κινηματογράφο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ