Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πολιτικές... αιτίες

«Στις πολιτικές αιτίες για τη νέα εκτόξευση των τιμών του μαύρου χρυσού αθροίζεται, πέραν των φόβων για τρομοκρατικό πλήγμα στη Σαουδική Αραβία, και το αδιέξοδο ως προς την πυρηνική πολιτική του Ιράν, το οποίο εμμένει στις θέσεις του, απορρίπτοντας τις προτάσεις της ευρωπαϊκής τρόικας» (Από το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή»).

Δεν έχει πληροφορία...

«Το χθεσινό άλμα των τιμών προκάλεσε κυρίως η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει για δύο ημέρες την πρεσβεία της στο Ριάντ και τα προξενεία στην Τζέντα και την Νταχράν υπό τον φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Η σαουδαραβική κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε ότι δεν έχει κάποια πληροφορία για συγκεκριμένη απειλή προς τα αμερικανικά συμφέροντα στη χώρα» (Από το ρεπορτάζ στην «Οικονομική Ελευθεροτυπία»).

Οι συνέπειες

«Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων πυροδοτεί αυξήσεις σε κλάδους της οικονομίας. Πρωτίστως, σε ταξί, αεροπορικές εταιρείες, φορτηγά δημοσίας χρήσης και λεωφορεία. Οι επιχειρηματίες θα προχωρήσουν ήδη σε αυξήσεις τελών, θα εγείρουν αιτήματα προς την κυβέρνηση. Επονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Για παράδειγμα, εκείνες που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για την παραγωγή πρώτων υλών, όπως πλαστικές συσκευασίες, χημικά προϊόντα, αλλά και όσες παράγουν φέρ' ειπείν οικοδομικά υλικά. Από το γαϊτανάκι της ακρίβειας δε θα ξεφύγουν νοικοκυριά και λοιπές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα. Οι αυξήσεις των τιμολογίων θα είναι τουλάχιστον 3,5%» (Από το ρεπορτάζ στο «Εθνος»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ