Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Πυρηνικό πόκερ» και πορεία σύγκρουσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Προς ανοιχτή σύγκρουση οδεύουν ολοταχώς ΗΠΑ/ΕΕ από τη μια και Ιράν από την άλλη: μετά την - εν πολλοίς, αναμενόμενη - απόρριψη των ευρωπαϊκών προτάσεων από την Τεχεράνη και την επανέναρξη, χτες, της επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν, αμερικανικές διπλωματικές πηγές διαμήνυαν ότι, αφού (σήμερα) συνεδριάσει το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) του ΟΗΕ, το θέμα θα παραπεμφθεί, πιθανότατα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική υπηρεσία AFX οι ΗΠΑ - που επισήμως χαρακτήρισαν «ατυχή» την κίνηση του Ιράν να ξαναρχίσει την επεξεργασία ουρανίου, πράγμα που αποτελεί δικαίωμά του βάσει της ΝΡΤ, αλλά οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ζητούσαν να μην κάνει - αναμένουν την παραπομπή του στο Συμβούλιο για τη λήψη «κατάλληλων μέτρων».

Ούτως ή άλλως ελάχιστοι ανέμεναν διαφορετική εξέλιξη της κρίσης, καθώς η τρόικα της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), είχε μετακινηθεί στις αμερικανικές θέσεις, που η Τεχεράνη απέρριπτε. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που είχε κάνει στο CNN τον περασμένο Μάρτη ο Ιρανός διαπραγματευτής Σίρους Νασέρι: οι «παραχωρήσεις» που έκαναν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, έλεγε, είναι «πολύ γελοίες για να χαρακτηρίζονται προσφορές... μοιάζει με μια πρόταση ανταλλαγής ενός λιονταριού με ένα ποντίκι. Θα δέχονταν οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το δικό τους πυρηνικό πρόγραμμα παρασκευής πυρηνικών καυσίμων έναντι ενός φορτίου φιστικιών;».

Η ξέχειλη υποκρισία της Ουάσιγκτον όσον αφορά το - ειρηνικό - πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν την ώρα που συνεργάζονται με την Ινδία, που δεν έχει υπογράψει τη ΝΡΤ, όσον αφορά το δικό της πυρηνικό πρόγραμμα γίνεται δεκτή με οργή στην Τεχεράνη. Η κυβέρνηση Μπους δεν έχει κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι το Ισραήλ παραβίασε κατάφωρα τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών όπλων και ανέπτυξε πυρηνικά όπλα, αλλά ετοιμάζεται να σκληρύνει το εμπάργκο κατά του Ιράν για το ειρηνικό του πυρηνικό πρόγραμμα υπό την παρακολούθηση της ΙΑΕΑ επειδή «υποψιάζεται» (!) ότι ίσως, κάποτε, το χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς...

Το σκληρό «πυρηνικό πόκερ», όπως το χαρακτηρίζουν αναλυτές, μπαίνει λοιπόν σε νέα, συγκρουσιακή τροχιά. Η Βρετανία εξέφραζε χτες «ανησυχία» και εξέταζε τα «προσεχή μέτρα» που θα ληφθούν, η Γερμανία καλούσε διά στόματος του ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ «να αποφευχθούν καταστροφικές επιπτώσεις» από την κρίση - παρ' ότι και το Βερολίνο άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε ενδεχόμενη αναμέτρηση... - και οι Γάλλοι κινούνταν, grosso modo, στην ίδια «γραμμή» με τους Αμερικανούς.

Στο μεταξύ στην Τεχεράνη ο Αχμαντινετζάντ ανέθετε στον «υπερσυντηρητικό» Αλί Λαριτζανί τον φάκελο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, την ώρα που η ισλαμική δημοκρατία βρίσκεται περισσότερο παρά ποτέ υπό την απειλή της παραπομπής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ μίλαγε για «σύσφιξη» των σχέσεων της κυβέρνησής του «με τη Συρία, καθώς... αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές».

Μια από τις απειλές αυτές, ανέφερε χτες η εφημερίδα Guardian, είναι μια κουρδική εξέγερση που η Τεχεράνη θεωρεί ότι μπορεί να οφείλεται και σε αμερικανική υποκίνηση (το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιράν επιχειρεί από το βόρειο Ιράκ). Η κρίση, η οποία κόστισε 20 ζωές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, την Τεχεράνη να στείλει ως και «100.000 στρατιώτες» στο νότο της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ