Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αντιγόνη» της Κύπρου

Με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου γιορτάζει τα 25 χρόνια συμμετοχής του στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, σήμερα και αύριο. Εκτός από τη σημαντικότητά της ως μνημείο πολιτισμού, η «Αντιγόνη» «είναι η τραγωδία που με τις ιδέες της μας μεταφέρει σε μια πλατύτερη θεώρηση του κόσμου και καλύτερα περιγράφει την εποχή μας» - όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Σταύρος Σ. Τσακίρης.

Η Αντιγόνη και η επιμονή της στις ηθικές της αρχές, ο νεοτεριστής Κρέων και η προσπάθειά του να επιβάλει ένα νέο «δίκαιο», χρήσιμο για την πόλη, αλλά έξω από το ανθρώπινο μέτρο, η αμφίσημη στάση του Τειρεσία, η παράφορη στάση του Αίμωνα σε πείσμα των περιστάσεων, καθρεφτίζουν την ιστορική ανισορροπία ανάμεσα στο δίκαιο των ανθρώπων και το «ωφέλιμο» των πολιτικών θέσεων.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη, σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, σκηνικά Κώστα Βαρώτσου, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική διδασκαλία Εύη Αυξεντίου και φωτισμούς Γιώργου Κουκουμά. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Αννίτα Σαντοριναίου. Στο ρόλο του Κρέοντα ο Αντώνης Κατσαρής. Παίζουν επίσης: Στέλλα Φυρογένη, Ανδρέας Τσουρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Ντίνος Λύρας, Λέα Μαλένη, Γιώργος Μουαΐμης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ