Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αμερικανικό «μάτι» στις ενάλιες αρχαιότητες

Στιγμιότυπο από ευρήματα ενάλιας ανασκαφής
Στιγμιότυπο από ευρήματα ενάλιας ανασκαφής
Στην ελληνική ενάλια αρχαιολογική έρευνα «μπλέκονται» οι Αμερικανοί, οι οποίοι... «προσφέρουν» στην Αρχαιολογική Υπηρεσία σύγχρονη τεχνολογία υποβρύχιας έρευνας.

Πρόσφατα (5-14/7) η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε υποβρύχια έρευνα και αποτύπωση αρχαίων ναυαγίων στη θαλάσσια περιοχή της Χίου. Στην έρευνα συνεργάστηκε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο», το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα και ηχοβολιστικό πλευρικής σάρωσης. Στόχος της έρευνας ήταν η αποτύπωση (με τη δημιουργία ψηφιακού φωτομωσαϊκού και μικροβαθυμετρικού χάρτη) του ναυαγίου των ύστερων κλασικών χρόνων που είχε εντοπιστεί το 2004 από την Εφορεία Εναλίων στο δίαυλο Χίου - Οινουσσών, σε βάθος 67 μέτρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «για το σκοπό της ψηφιακής και ηχητικής αποτύπωσης χρησιμοποιήθηκε ειδικό αυτόνομο υποβρύχιο όχημα AUV (Autonomous Underwater Vehicle), το οποίο έχει κατασκευάσει το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) των ΗΠΑ, που το διέθεσε για τη συγκεκριμένη έρευνα». Το ίδιο ινστιτούτο «προσέφερε» και το σχετικό λογισμικό πρόγραμμα για την επεξεργασία.

Το WHOI αυτοπροβάλλεται ως το μεγαλύτερο μη κρατικό ωκεανογραφικό ινστιτούτο του κόσμου, αν και χρηματοδοτείται και από κρατικές πηγές των ΗΠΑ, φυσικά και από ιδιώτες. Η ίδρυσή του το 1930 στηρίχτηκε στα 3 εκατομμύρια δολάρια του Ιδρύματος Ροκφέλερ, αλλά εξαρχής τονίστηκε ότι θα αποτελούσε τη «συμβολή» των ΗΠΑ στην παγκόσμια ωκεανογραφική έρευνα, γι' αυτό και στηρίζεται από ομοσπονδιακούς οργανισμούς. Εκτοτε το WHOI αποτελεί την «αιχμή» των ΗΠΑ στην ωκεανογραφική έρευνα και είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η κρατική στήριξη που του παρέχεται βασίζεται σε «αγνές» επιστημονικές προθέσεις.

Επί του προκειμένου τώρα, το υποβρύχιο όχημα πραγματοποίησε 3.500 επικαλυπτόμενες φωτογραφίες του ναυαγίου και της ευρύτερης περιοχής του, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις υψομετρικές διαφορές των επιμέρους τμημάτων του ναυαγίου και του όγκου του κάθε αγγείου ξεχωριστά. Ετσι αναγνωρίστηκαν νέα αρχαιολογικά στοιχεία στο ναυάγιο της Χίου που μετέφερε διαφορετικούς τύπους χιακών και σαμιακών αμφορέων και μάλιστα κατά περιοχές, όπως ήταν προφανώς τοποθετημένοι στο κήτος του πλοίου πριν αυτό ναυαγήσει. Εκτός από το κλασικό ναυάγιο αποτυπώθηκε και ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων, 2ου - 1ου αι. π.Χ. που μετέφερε μεταξύ άλλων αμφορείς των τύπων Dressel 1 και Lamboglia 2 και εντοπίζεται δυτικά της Χίου. Στην έρευνα συμμετείχαν και επιστήμονες του WHOI.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org