Σάββατο 30 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εγκαταλείπουν τη χώρα, μαζικά, οι Ιρακινοί επιστήμονες

Νέες αντικατοχικές επιθέσεις

Καθημερινές οι διαμαρτυρίες των σουνιτών για την κακομεταχείρισή τους από τις δυνάμεις κατοχής και τους ιρακινούς συνεργάτες

Associated Press

Καθημερινές οι διαμαρτυρίες των σουνιτών για την κακομεταχείρισή τους από τις δυνάμεις κατοχής και τους ιρακινούς συνεργάτες
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες αντικατοχικές επιθέσεις εξαπολύθηκαν χτες, κυρίως στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, ενώ η «κυβέρνηση» Τζαφάρι προσπαθεί ματαίως, αυξάνοντας τους πενιχρούς μισθούς, να συγκρατήσει το κύμα εξόδου επιστημόνων, και κυρίως γιατρών, από τη χώρα.

Τουλάχιστον 25 υποψήφιοι νεοσύλλεκτοι του ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν και άλλοι 35 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι αυτοκτονίας χτες το πρωί, σε κέντρο στρατολόγησης στην περιοχή Ράμπια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Ο τρόπος πραγματοποίησης της επίθεσης είναι παρόμοιος με όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις ενώ, όπως φαίνεται, τα νέα ιρακινά σώματα ασφαλείας έχουν μετατραπεί σε έναν από τους βασικούς στόχους των επιθέσεων, καθώς θεωρούνται συνεργάτες της κατοχής.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με ανακοίνωση στο διαδίκτυο η οργάνωση που αυτοπαρουσιάζεται ως «παρακλάδι της αλ Κάιντα» στο Ιράκ. Εντούτοις, παρά τον καταιγισμό των επιθέσεων κατά των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κάθε μήνα, τουλάχιστον 1.000 - 1.400 νεαροί Ιρακινοί κάνουν αιτήσεις στρατολόγησης στον νέο ιρακινό στρατό και την αστυνομία.

Λίγο νωρίτερα, σε περιοχές δυτικά της Βαγδάτης, 2 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών. Ακολούθησε κύμα αεροπορικών επιδρομών από τις κατοχικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν, τουλάχιστον, 3 κτίρια που χρησιμοποιούνταν από αντάρτες.

Νωρίς το απόγευμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Αταφίγια κοντά στην όχθη του Τίγρη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός και να τραυματιστούν 10. Προφανώς, στόχος ήταν ομάδα Ιρακινών που γιόρταζαν κάτι και έπιναν αλκοόλ. Στη Μοσούλη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 11.

Τέλος, στη Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, δύο βόμβες εξερράγησαν σε κτίριο που φιλοξενεί κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης γυναικών, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ιαπωνία. Δεν υπήρξαν τραυματίες καθώς χτες, το κέντρο δε λειτουργούσε λόγω της καθιερωμένης αργίας της Παρασκευής.

Φεύγουν οι Ιρακινοί επιστήμονες

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, με αφορμή την τρέχουσα παραδοσιακή περίοδο διακοπών, εκατοντάδες Ιρακινοί επιστήμονες, κυρίως νέοι στην ηλικία, συνωστίζονται στις πρεσβείες γειτονικών χωρών, προσπαθώντας να λάβουν βίζα εισόδου σε αυτές. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν να μετακομίσουν μόνιμα εκτός Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση «λόγω των κάκιστων εργασιακών συνθηκών και της έλλειψης ασφάλειας εξαιτίας της κατοχής» είναι αφόρητη.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί ο ιατρικός κλάδος, καθώς λίγο μετά την έναρξη της κατοχής, οι περισσότεροι έμπειροι νοσοκομειακοί και πανεπιστημιακοί γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα. Η έλλειψή τους είναι, ήδη, εξαιρετικά εμφανής στα νοσοκομεία του Ιράκ, όπου νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα χωρίς φάρμακα και χωρίς, ακόμη και το πιο στοιχειώδη, εργαλεία.

Σε μια προσπάθεια, να συγκρατήσει το κύμα εξόδου, η ιρακινή κυβέρνηση διπλασίασε τον Ιούνη το μισθό των Πανεπιστημιακών και υποσχέθηκε αυξήσεις και σε γιατρούς και καθηγητές. Παρ' όλα αυτά, προς το παρόν, δε φαίνεται να υπάρχουν αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ