Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Με το πιστόλι στον κρόταφο» οι εργαζόμενοι στις μικρές επιχειρήσεις

Προσθήκη στο νομοσχέδιο για τη «διευθέτηση» κατέθεσε ο Π. Παναγιωτόπουλος

Σε «διευθέτηση χρόνου εργασίας» (δηλαδή κατάργηση του 8ωρου) -με το πιστόλι στον κρόταφο οδηγεί η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με προσθήκη που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 21 εργαζόμενους είναι δυνατή η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με κοινό έγγραφο που θα αποστέλλουν στην Επιτροπή Διευθέτησης ο εργοδότης με την υπογραφή «του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης, που αφορά η διευθέτηση». Σε αυτήν την περίπτωση «η Επιτροπή επικυρώνει το σχετικό αίτημα εντός προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών». Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι η ρύθμιση αφορά μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα επισήμανε ότι για λόγους χρονικής ευελιξίας η ρύθμιση δεν προβλέπει καν εμπλοκή των κλαδικών σωματείων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά ουσιαστικά το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Πραξικόπημα» που «χτύπα στην καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος» χαρακτήρισε σε δήλωσή του στον «Ρ» τη συγκεκριμένη τροποποίηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι «οδηγούν τους εργαζόμενους με το πιστόλι στον κρόταφο στη διευθέτηση της εργασίας»! Συνολικά για το νομοσχέδιο επισήμανε ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαφωνούν στο πώς θα γίνεται η διευθέτηση, χωρίς να αλλάζει η ουσία με την οποία χτυπάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων». «Το ίδιο και η ΓΣΕΕ» σχολίασε ο Τάκης Τσιόγκας, επισημαίνοντας ότι «στη συνεδρίαση της ακρόασης των φορέων στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας αποδέχτηκε τη λογική της διευθέτησης, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Εμείς είμαστε έξω και πέρα από αυτή τη λογική, το απορρίπτουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Ζητήσαμε να παρθεί πίσω».

Να σημειώσουμε ότι χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητήθηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου το οποίο θα ξεκινήσει να συζητείται την επόμενη Τρίτη στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ