Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΣΕΕ
Αποφάσεις υποταγής και συναίνεσης

Στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, επιμέρους διαφοροποιήσεις και επίθεση στο ΠΑΜΕ, τα στοιχεία που κυριάρχησαν. Το ΠΑΜΕ επιλέγει και επιμένει στον ταξικό αγώνα

Το δρόμο της υποταγής επέλεξαν για τη ΓΣΕΕ οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της, καθώς το χθεσινό Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, επικύρωσε τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, που παρουσίασε ο πρόεδρός της Χ. Πολυζωγόπουλος, σύμφωνα με τους οποίους, το προηγούμενο διάστημα - από το Συνέδριο και ύστερα - έχουν υπάρξει... θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους λόγω της... μαχητικής στάσης της Συνομοσπονδίας, ενώ στο μέλλον οι παρεμβάσεις της θα έχουν χαρακτήρα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και... παθητικής αντίστασης.

Το χθεσινό Γενικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ουσιαστικά την επιλογή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση για αποχή της ΓΣΕΕ από τους αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων, ενάντια σε εκείνα τα μέτρα που βίαια ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Εγινε επίσης ξεκάθαρο ότι, με αυτό το συσχετισμό δυνάμεων οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν προσδοκίες από τη ΓΣΕΕ, που στηρίζει ενεργητικά την αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Οι παρεμβάσεις που ξεχώρισαν στο Γενικό Συμβούλιο, ήταν αυτές της ΔΑΣ και των στελεχών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι οι ταξικές δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα δε θα ακολουθήσουν το δρόμο της υποταγής και της συναίνεσης, που πρεσβεύουν οι άλλες παρατάξεις - η κάθε μια με το τρόπο της και τις διαφοροποιήσεις της - αλλά το δρόμο του αγώνα, της αντίστασης και της μαχητικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή ήταν και η βάση της αντιπαράθεσης στο Γενικό Συμβούλιο, ανάμεσα στη γραμμή της συναίνεσης και αυτή της αντίστασης, που υπερασπίστηκαν οι τοποθετήσεις του ΠΑΜΕ.

Ολα... καλά

Ο απολογισμός ψηφίστηκε και εγκρίθηκε από την ΠΑΣΚΕ, ενώ η ΔΑΚΕ επιχείρησε να «διαφοροποιηθεί», ψηφίζοντας μόνο τις διαπιστώσεις του. Η Α.Π. ψήφισε τη δική της πρόταση, που σχετικά με την ΕΓΣΕΕ προβλέπει 7.500 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 165.000 δρχ. μισθό και μονοετή διάρκεια. Συνολική πρόταση για την ΕΓΣΣΕ, κατέθεσε και ψήφισε η ΔΑΣ.

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου αναφέρει ότι στο εισοδηματικό και στο ασφαλιστικό υπήρξαν θετικές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις, πραγματική αύξηση των μισθών και φορολογικές ελαφρύνσεις! Επίσης, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κρίνονται θετικοί, όπως και ο τελευταίος! Γενικότερη αναφορά γίνεται σε κάποιες πρωτοβουλίες, που θα πάρει η ΓΣΕΕ για «κέντρα πληροφόρησης» κλπ. Για το 35ωρο, επαναλήφθηκε η πρόταση της σταδιακής εφαρμογής. Στο σύνολό της, η απόφαση επαναλαμβάνει τις θέσεις που στήριξε η πλειοψηφία της διοίκησής της το προηγούμενο διάστημα.

«Ξεμπέρδεψαν» και με τη σύμβαση

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, κινείται στην «πεπατημένη». Ετσι, χωρίς να καθορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό αυξήσεων, ζητείται η κάλυψη του πληθωρισμού, ρήτρα για τις τυχόν αποκλίσεις, μέρος από την αύξηση του ΑΕΠ και ένα δραχμικό επίδομα γι' αυτούς που αμείβονται με τα κατώτερα όρια. Μια πρόταση που κινείται στη λογική των «συμβολικών» αυξήσεων που εξανεμίζονται πριν ακόμη δοθούν.

Σε διαπιστώσεις και σε μια «προεκλογικού» χαρακτήρα αντίθεση με την κυβέρνηση, περιορίστηκε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανόλης (ΔΑΚΕ). «Καταγγελτικός» ήταν και ο Α. Καλύβης της Α.Π., που συμφώνησε όμως στο ζήτημα του 35ωρου με τον Χ. Πολυζωγόπουλο, ενώ για το ασφαλιστικό δέχτηκε το «άνοιγμα» στην αγορά, αλλά με... όρους! Κοινό χαρακτηριστικό των εκπροσώπων και των τριών παρατάξεων, ήταν η επίθεση στην ΕΣΑΚ και το ΠΑΜΕ, με διάφορες μορφές, είτε προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την πολυσυλλεκτικότητα του ΠΑΜΕ, είτε με επιθέσεις για τις συνεργασίες του.

Δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ο Γ. Μαυρίκος , μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι με διαπιστώσεις και συμπεράσματα δεν μπορεί να χαραχτεί γραμμή για το επόμενο διάστημα και ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, για να έχει ουσία το Γενικό Συμβούλιο, είναι «αν στο χρόνο που πέρασε η εργατική τάξη βγήκε χαμένη ή κερδισμένη, αν η ΓΣΕΕ έχασε ή κέρδισε στη συνείδηση των εργαζομένων».

Επισήμανε ακόμη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει δεχτεί μεγάλο χτύπημα, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων πέφτει συνεχώς, η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στα επίπεδα του 1982 και ότι γενικά έχει χειροτερέψει η κατάσταση των εργαζομένων, σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες, που συσσωρεύουν κέρδη. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση και καταστρατηγούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ειδικά για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, υπογράμμισε ότι μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - δρουν δυο γραμμές μέσα α' αυτό. Η γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου» που τον βαφτίζουν «εκσυγχρονισμό» και η γραμμή της ταξικής πάλης. Τόνισε δε, ότι η ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΣΑΚ και της ΠΑΣΚΕ θα συνεχιστεί και οι εργαζόμενοι θα κρίνουν.

Διαφώνησε, επίσης, με την πρόταση για την ΕΓΣΣΕ και αναρωτήθηκε «γιατί είναι "ρεαλισμός" να αυξάνουν τα κέρδη οι εργοδότες και όχι να αυξάνει το μεροκάματο του εργαζόμενου», ενώ πρότεινε 35ωρο - 5νθήμερο - 7ωρο, με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Τέλος, κάλεσε σε στήριξη των κινητοποιήσεων, όπως αυτή της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, στις 16 Δεκέμβρη.

Να καταδικαστούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Ειδικά σημειώθηκε από τον συνδικαλιστή, η απουσία και της παραμικρής αναφοράς στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που επέβαλε η κυβέρνηση, από την εισήγηση του προέδρου. « Δε γίνεται να μην αντιδράσει η ΓΣΕΕ σε τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις», τόνισε.

Εντονη κριτική άσκησε και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης προς τους μαθητές, η οποία προβάλλει τον «κομμουνιστικό δάκτυλο», θέλοντας «να πείσει ότι για την κατάσταση στην παιδεία δε φταίει αυτή και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ο Περισσός», όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Πρόσθεσε ακόμη, ότι στην προσπάθειά της να χτυπήσει τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ, η κυβέρνηση ουσιαστικά θα χτυπήσει το λαϊκό μαζικό κίνημα. «Ασχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις κινητοποιήσεις, δεν μπορεί να στηρίζει αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις», κατέληξε.

.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ