Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Απόστολος Βαλσάμης
Απόστολος Βαλσάμης
Φωτ.3

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ από την Αντιγόνεια Κιλκίς ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Σκοτώθηκε στις 14 Αυγούστου 1948, στη Μουργκάνα Ηπείρου.

Η γυναίκα του ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ, επίσης αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, πέθανε στο Κιλκίς στις 26 Φλεβάρη 1992.

Στις 25 Ιούνη έκλεισαν 29 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΛΣΑΜΗ (Ακρίτα), ο οποίος γεννήθηκε το 1916 στο Γοσοπούλι Λήμνου. Μικρός βγήκε στη βιοπάλη. Ελαβε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Από τις γραμμές του πολέμησε, με το βαθμό του ταγματάρχη πολιτικού επιτρόπου στο Χορτιάτη, στη Νιγρίτα, στο Παγγαίο και στο Μπέλλες. Τραυματίστηκε τρεις φορές.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία και αργότερα στην Τσεχοσλοβακία. Στη δεκαετία του '50, ως στέλεχος του ΚΚΕ, ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων. Δούλεψε στην παραγωγή ως αρτοποιός και ως οδηγός σε τραμ.

Πριν από 29 χρόνια έπαψε να χτυπά η καρδιά του και δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα, την οποία αγαπούσε και γι' αυτήν αγωνίστηκε.

Θάφτηκε στη χώρα που τον φιλοξένησε.

Στη μνήμη των γονιών μου Αθανασίου και Βιργινίας Καρανικόλα και του πατέρα των παιδιών μου Απόστολου Βαλσάμη, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟ Κομοτηνής, 50 ευρώ.

Σταυρούλα Καρανικολάου

* * *

Ο Ν. Βουζαρέλλος προσφέρει 60 ευρώ στο Παράρτημα Κυψέλης της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη των συναγωνιστών του: ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΗ ΑΣΣΟΥΡΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΡΙΟΒΟΥΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΔΕΛΛΑ, ΑΛΕΚΟΥ ΤΣΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚ. ΠΑΣΠΑΤΗ, ΝΙΟΚ. ΔΡΟΥΓΙΑ, ΠΟΝΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΕΛΗ ΤΣΑΛΗ, ΤΑΣΟΥ ΖΟΥΠΙΝΑ και ΦΡΙΞΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.
Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org