Κυριακή 24 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανιχνεύοντας το «σύμπαν» του Μίκη Θεοδωράκη

Διεθνές Συνέδριο για τον δημιουργό και εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων του

Μελώδησε την ψυχή του λαού μας, αφιερώνοντας στους πόθους και τα πάθη του το μεγαλείο της μουσικής Τέχνης του. Εμπνευσμένος από τη σπουδαία ποίηση, την απέδωσε σε όλο της μεγαλείο και τον πλούτο της, δημιουργώντας ένα κορυφαίο μελοποιημένο έργο - αληθινή τέχνη για το λαό - που ονομάστηκε έντεχνο λαϊκό τραγούδι και αποτελεί «συνοδοιπόρο» μας επί δεκαετίες. Προσφέροντας αστέρια, αστερισμούς και γαλαξίες του δικού του «σύμπαντος», λέξεις, ήχους και μελωδίες του απέραντου μουσικού του κόσμου, ο Μίκης Θεοδωράκης ευτύχησε να δει τα έργα του να ριζώνουν σε γενιές, να πυρπολούν οράματα. Με την τεράστια ποσοτικά και ποιοτικά, πολύμορφη δημιουργία του «σημάδεψε» το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και την ιστορία των αγώνων του λαού μας στο δεύτερο μισό του 20ού.

Τα ογδόντα του χρόνια συμπληρώνει την Παρασκευή (29/7) ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης που έκανε έναν ολόκληρο λαό να τραγουδάει τους στίχους του Ρίτσου, του Ελύτη, του Νερούντα, του Λειβαδίτη, του Χριστοδούλου, του Κατσαρού και τόσων ακόμη, κάνοντας παράλληλα παγκόσμια γνωστή τη μουσική, τις αξίες, τον πολιτισμό μας. Με αφορμή την επέτειο στα Χανιά, τόπο καταγωγής του Μ. Θεοδωράκη, θα πραγματοποιηθεί στις 29 - 31 Ιουλίου, το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο με τον τίτλο: «Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός». Ενα τριήμερο τιμής στον κορυφαίο δημιουργό, που διοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και της Ενωσης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (επίσημη έναρξη την Παρασκευή 29/7, στις 6μ.μ.). Στόχος του Συνεδρίου, όπως αναφέρεται, «δεν είναι ο εξωραϊσμός της εικόνας του Μίκη, αλλά η αναζήτηση του προσώπου του με τις φωτοσκιάσεις και τις αδυναμίες του, που το κάνουν ανθρώπινο και γι' αυτό πιο θαυμαστό». Πρόκειται για ένα συνέδριο αποτίμησης και απολογισμού της ζωής και του έργου του, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και μια γιορτή, καθώς θα συναντηθούν άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο, που τον γνωρίζουν χρόνια, τον μελετούν ή ερμηνεύουν έργα του. Θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, Ελληνες και ξένοι, φίλοι και συναγωνιστές του, αλλά και πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Ανάμεσά τους οι Δημ. Καραχάλιος, Μ. Φαραντούρη, Π. Πανδής, Β. Σάμιος, Δ. Κούτουλας, Αστ. Κούτουλας, Στ. Μεράκου, Ι. Ηλιοπούλου, Λ. Τσιριμώκου, G. Folkerts, P. Zacher, Γ.Δεμερτζής, Τ. Παπαγεωργίου, Δ. Καρβούνης, Gail Holst-Warhaft, Λ. Μασίν, Ν. Κούνδουρος, Γ. Παπαδάκης, Ζ. Λιβανελί, Α. Ρήγος, Χρ. Αργυρόπουλος, G. Wagner, A. Saijonmaa, R. Abushawar, Ερ. Καψωμένος κ.ά.


Το τριήμερο θα κλείσει με μεγάλη συναυλία στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, στις 31/7 (9μ.μ.), με τίτλο «Ελάτε να γιορτάσουμε το Μίκη». Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσία του συνθέτη, θα αποδώσει μεγάλες στιγμές από την πορεία του στο ελληνικό τραγούδι με ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα, Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου, Δημήτρη Μπάση, Γιώργο Θεοδωράκη. Θα διαβάζει ο Γιώργος Κιμούλης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανήμερα των γενεθλίων του (29/7) οι χωριανοί του Μίκη θα τον τιμήσουν με ένα κρητικό γλέντι, στην πλατεία του Γαλατά Χανίων, απ' όπου κατάγεται (διοργανώνεται από το Δήμο Νέας Κυδωνίας). Παράλληλα, τιμητικές εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν όλο το χρόνο, αναμένεται να διοργανώσουν και άλλοι κρητικοί φορείς.

  • Με αφορμή τα 80χρονα του Μ. Θεοδωράκη η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής θα δώσει μεγάλη συναυλία αύριο (9.30μ.μ. ), στη Ρωμαϊκή Αγορά. Υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου θα παρουσιαστούν τα έργα: «Ερημιά», ενορχηστρωμένο από τον Σταύρο Ξαρχάκο σε ποίηση Λευτέρη Παπαδόπουλου, ένας κύκλος τραγουδιών, όπου ο συνθέτης καταθέτει διάφορες στιγμές που τον επηρέασαν και τον διαμόρφωσαν σαν δημιουργό, καθώς και τις «Μπαλάντες» σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 12 τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου θα ακουστούν για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Πέτρος Πανδής. Τη συναυλία διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το ίδιο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στις 29/7 στην Κύπρο (Λάρνακα), 31/7 Κασσάνδρα Χαλκιδικής, 2/8 Ρόδος, 5/8 Ιεράπετρα, 6/8 Αγ. Νικόλαος, 7/8 Ηράκλειο, 8/8 Ρέθυμνο και 9/8 Χανιά.
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών για την επέτειο των 80 χρόνων του Ελληνα δημιουργού εντάσσονται και οι δύο παραστάσεις που θα δώσει το Εθνικό Μπαλέτο της Ουγγαρίας - Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας Ουγγαρίας, στις 28 και 29 Ιουλίου, στο Ηρώδειο, με τον «Ζορμπά». Μία εβδομάδα μετά τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το «Κάντο Χενεράλ» - παρουσιάστηκε ως μπαλέτο σε πρώτη παγκόσμια - στον ίδιο χώρο θα ξεδιπλωθεί ο μύθος του Ζορμπά. Του μυθιστορηματικού ήρωα του Νίκου Καζαντζάκη, που στηρίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο και συμβολίζει μια στάση ζωής, η οποία εμπεριέχει την αμφισβήτηση, τον ηρωισμό, την αφοσίωση και μαζί την ανεμελιά, κυρίως, όμως, την αντίσταση του ανθρώπου στο θάνατο. Ο Μ. Θεοδωράκης έγραψε το μπαλέτο το 1987 κατά παραγγελία της Οπερας της Βερόνα, χρησιμοποιώντας βασικά μοτίβα από τη μουσική της πασίγνωστης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, αλλά όχι μόνο αυτά. Η μουσική του «Ζορμπά» για μπαλέτο είναι μια αποθέωση της υπέρβασης του θανάτου και την ίδια στιγμή ένας ύμνος στον άνθρωπο και τη λαμπρότητά του. Μια μουσική «γιορταστική», που ξεσηκώνει το κοινό από τα πρώτα μέτρα. Οι παραστάσεις του Εθνικού Μπαλέτου Ουγγαρίας στο Ηρώδειο είναι με νέα χορογραφία και νέα προσαρμογή από τον Gabor Kevehazy. Τα σκηνικά είναι του Miklos Borsa, τα κοστούμια των Anna Burda, Kalman Varga. Διευθυντής Μπαλέτου: Gyula Harangozo. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι σολίστ Zoltan Nagy Jr - Gyorgy Szakaly (στο ρόλο του Ζορμπά στις 28 και 29, αντίστοιχα), Ildiko Pongor - Katalin Volf, Kalin Hagai - Krisztina Kevehazy, Jozset Cserta - Sandor Tun.


Ρ. Σούλη


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ