Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Σιγοκαίγεται εδώ και τρία χρόνια...

... μια περιοχή στην οποία τα τελευταία χρόνια τα αυθαίρετα «φυτρώνουν» το ένα μετά το άλλο

Eurokinissi

Εκτός σχεδίου είναι η περιοχή Ντάρδιζα, στους πρόποδες της Πάρνηθας, στο Μενίδι, η οποία τα τρία τελευταία χρόνια πλήττεται από πυρκαγιές. Χτες για άλλη μια φορά, η φωτιά κατέστρεψε τμήμα του δάσους της περιοχής. Μια περιοχή η οποία «αναπτύσσεται οικιστικά» με αυθαίρετες κατοικίες. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 12 παρά 10. «Την ώρα που φτάναμε βλέπαμε τρεις εστίες» μας είπε ένας πυροσβέστης. Το συντονιστικό της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για δύο μέτωπα. Το ένα από αυτά κατευθυνόταν προς το μοναστήρι της Παναγίας.

Ο Βαγγέλης Γράψας, μέλος του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, εκτελεί καθήκοντα πυροφύλακα. «Είδα τις φλόγες και ειδοποίησα αμέσως την Πυροσβεστική» μας είπε. «Γνωρίζω καλά το μέρος. Κάθε 15 μέρες περίπου, "σκάει" και μια φωτιά. Τώρα, ποιος τις βάζει..;» αναρωτιέται. Πιο κατηγορηματικός είναι ο Περικλής Λημνιάτης, πρόεδρος του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου. «Η φωτιά είναι εσκεμμένη», υποστηρίζει. «Ανοιξε σε πέντε σημεία. Αν υπήρχε Εθνικό Κτηματολόγιο δε θα δημιουργούνταν τέτοιες καταστάσεις». Είναι γνωστό ότι οι πρόποδες της Πάρνηθας δέχονται οικιστικές πιέσεις από την πλευρά των Θρακομακεδόνων, του Μενιδίου και της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Υπάρχουν αμφισβητούμενες εκτάσεις, ενώ κατοικίες και βίλες «ανηφορίζουν» κάθε χρόνο τις πλαγιές της.

Η Πυροσβεστική έδωσε έλεγχο της πυρκαγιάς στις 1.30 το μεσημέρι. Η φωτιά έσβησε μετά τις τρεις. Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Χ. Σμέτης ανέφερε πως «όταν ήρθαμε βρήκαμε τρεις διαφορετικές εστίες. Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή για εμπρησμό, σίγουρα υπάρχει κάποια αμέλεια. Η ώρα είναι τέτοια που δεν μπορώ να αποδώσω πρόθεση σε κάποιον. Το Ανακριτικό ερευνά αν ήταν τρεις εστίες ή μία που εξελίχθηκε σε τρεις».

Για την επιχείρηση κατάσβεσης κινητοποιήθηκαν 25 οχήματα και 100 πυροσβέστες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 32 ατόμων. Από τον αέρα επιχείρησαν τέσσερα αεροπλάνα και δυο ελικόπτερα. Υδροφόρες των όμορων δήμων βοήθησαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Στον τόπο του συμβάντος ήταν και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς κάηκαν 40 στρέμματα δάσους.

Υπό πλήρη έλεγχο ήταν χτες η πυρκαγιά στο Παλαιομονάστηρο Τριταίας στην Αχαΐα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος 17 πυροσβέστες με επτά οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων. Ρίψεις πραγματοποίησαν τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά είχε ξεσπάσει προχτές το μεσημέρι. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και σε αγροτοδασική έκταση στην Καλλιρρόης του Μελιγαλά. Στο έργο πυρόσβεσης συμμετείχαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 8 ατόμων, 6 αεροπλάνα κι ένα ελικόπτερο. Η φωτιά ξέσπασε στις 2.40 προχτές το μεσημέρι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας(2022-07-26 00:00:00.0)
Μεγάλη φωτιά σε δάσος στον Ερημίτη Κέρκυρας(2020-08-18 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Πεντέλη, Λούτσα και Τανάγρα(2019-08-31 00:00:00.0)
Μεγάλη φωτιά στη Μάνη και καταστροφές σε οικισμούς της περιοχής(2017-07-04 00:00:00.0)
Στις φλόγες ξανά η Κερατέα(2012-07-20 00:00:00.0)
Χτύπησαν εμπρηστές και κεραυνοί(2003-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ