Κυριακή 17 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Ζήσης Σκάρος

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΑ τόμοι Α' & Β'

Η τεράστια λογοτεχνική προσφορά του Ζήση Σκάρου, του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη και ποιητή κατέχει ξεχωριστή θέση στο ελληνικό και παγκόσμιο πνευματικό στερέωμα. Η μελέτη του συνόλου σχεδόν του βιβλιακού του συγγραφικού υλικού, πέρα από την αισθητική απόλαυση, δίνει τη δυνατότητα για άριστη προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος, των ανθρώπινων χαρακτήρων και σχέσεων, των κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά και πλήθους νοσταλγικών στιγμών μιας άλλης εποχής, πλημμυρισμένων από λυρισμό και τρυφερότητα μέσα από την πλοκή.

Μπάμπης Ιωάννου

Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΠΙΚΡΟΓΙΩΡΓΗ

Σ' έναν κόσμο που θέλει να πιστεύει πως ξεχάστηκε πια η ανθρώπινη συμπόνια και πως αποτελούν παρελθόν η αγάπη και η αλληλεγγύη για τον απλό άνθρωπο, γι' αυτόν που πεινάει και υποφέρει και που παραμένει υποχείριο των ισχυρών του κόσμου. Για σένα, τον κολασμένο της Γης, όπως σε αποκαλούσε σε όλο του το βίο ο ήρωας του βιβλίου, έδωσε όλη του τη ζωή, ελπίζοντας πως θα σε απαλλάξει από τους αδικητές και τους καταπιεστές που δε σ' άφησαν να σηκώσεις κεφάλι σ' όλη σου τη ζωή.

Τάσος Αυγερινός

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ

Μετά τη λήξη του Εμφύλιου πολέμου το 1949 οι νικητές της σύρραξης εγκαθιδρύουν στη χώρα ένα κράτος βίας, τρόμου και παραλογισμού, με αποτέλεσμα να απλωθεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια μια ατελείωτη νύχτα.

Νίκος Παπανδρέου

ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ αφηγήματα

Ο Νίκος Παπανδρέου στη συλλογή αυτή των αφηγημάτων του αντλεί τα θέματά του από μια περίοδο που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία του 20ού αιώνα. Αφηγήματα που αναφέρονται στην κατοχή, την Εθνική Αντίσταση, στο κολαστήριο της Μακρονήσου, σε στιγμιότυπα από τον αγώνα του ΔΣΕ.


Κώστα Μπόση

...ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΧΕΡΣΩΜΑΤΑ

Σε μια πολιτεία στα νοτιοανατολικά σύνορα της Σοβιετικής Ενωσης έρχονται να εγκατασταθούν, αμέσως μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, για να προστατευτούν από την καταδιωκτική μανία του μοναρχοφασιστικού καθεστώτος. Μια καινούρια ζωή αρχίζει για όλους. Τα προβλήματα είναι πολλά. Οι συνθήκες στέγασης, η δυσκολία προσαρμογής στις νέες συνθήκες δουλιάς, οι μικροαστικές συνήθειες από τη ζωή στην Ελλάδα, η έλλειψη γραμματικών γνώσεων, αλλά και οι προσωπικές αδυναμίες που πηγάζουν από την ανθρώπινη φύση, φαίνονται «βουνό», αλλά όχι αξεπέραστα στη νέα κοινωνία.





Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ