Κυριακή 17 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΣΗ
Κομμάτι - κομμάτι τα πουλάει η ΝΔ

Εκμεταλλευόμενο την καθυστέρηση έκδοσης οριστικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα ή όχι του «δασονόμου» του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρά σε αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα

Με ένα φτηνό, πολιτικάντικο, κόλπο, πιο φτηνό κι από αγροτεμάχιο σε πρώην «αναδασωτέα» έκταση, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ στη λεηλασία των δασών και δασικών εκτάσεων από άκρη σε άκρη της χώρας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τόσο τις δικές της εξαγγελίες, όσο και την ουσία των αποφάσεων των νομικών αρχών της χώρας.

Μέσα στους τελευταίους μήνες, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε άρση αναδάσωσης σε εκατοντάδες (ίσως και χιλιάδες) στρέμματα γης σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το νόμο 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ, που η ΝΔ είχε καταγγείλει, ως αντισυνταγματικό, τότε σαν αξιωματική αντιπολίτευση. Καταγγελία, που τώρα που έγινε κυβέρνηση, σε τίποτα δεν την εμπόδισε να μεθοδεύσει - και φυσικά να επωφεληθεί από πολλές απόψεις... - από το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος του φυσικού πλούτου της χώρας.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβρη πέρσι η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε στις δασικές υπηρεσίες της χώρας την εφαρμοστική εγκύκλιο 1099 του αντιδασικού νόμου 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ, η οποία ξεπερνούσε σε αντιδασικό μένος τον ίδιο αυτό νόμο. Οπως ήταν φυσικό, η εγκύκλιος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με πιο χαρακτηριστική την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Στην αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει η ΠΕΔΔΥ στο ΣτΕ, επισημαίνεται ότι οι οδηγίες που παρέχονται για την εφαρμογή του νόμου 3208/2003 δεν έχουν «απολύτως κανένα νομοθετικό έρεισμα και καμιά νομοθετική προς τούτο εξουσιοδότηση». Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι διατάξεις της εγκυκλίου «έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον ίδιο αυτό νόμο 3208/2003, αλλά και με τη λοιπή κείμενη νομοθεσία, καθώς και με τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος». Κατά αυτής της εγκυκλίου είχε στραφεί επίσης και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ζητώντας τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων μέχρι να συζητηθεί η κύρια αγωγή κατά των δύο νόμων, που είχαν επίσης καταθέσει η ΠΕΔΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ, στο ΣτΕ και που αρχικά είχε οριστεί για τον περασμένο Φλεβάρη. Η υπόθεση παραπέμφθηκε αρχικά στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τις 3 του Ιούνη, όμως υπήρξε εκ νέου αναβολή για τον ερχόμενο Δεκέμβρη, εξαιτίας ανετοιμότητας του ειδικού εισηγητή... Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε, χωρίς να θέλουμε να αφήσουμε μομφή για τις προθέσεις κανενός, ότι αυτή η καθυστέρηση αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» όσων θέλουν να δημιουργηθούν και άλλα... προηγούμενα και... τετελεσμένα «τσιμεντένιων» αυθαιρεσιών σε δημόσιες δασικές εκτάσεις.


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το Νοέμβρη του 2003 το «δασονόμο», η ΝΔ είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ψηφοθηρία», εγείροντας μάλιστα και ζήτημα συνταγματικότητας του νόμου. Βέβαια όλα αυτά λίγη αξία έχουν τώρα πια, αφού ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκος, προχώρησε πριν λίγους μήνες στην εφαρμογή του νόμου στέλνοντας στις δασικές υπηρεσίες της χώρας την παραπάνω εγκύκλιο.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει τις αντιδασικές της «μπίζνες» χωρίς πρόβλημα, αν στο μεταξύ και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτη, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δεν προχωρούσε με την απόφαση 202/2005 στην αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου για τη σύνταξη των δασικών χαρτών που είχε εκδώσει ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Φ. Χατζημιχάλης το Φλεβάρη του 2004, διότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην απόφαση «η εκτέλεσή της θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει χωρίς την προστασία της δασικής νομοθεσίας ένα σημαντικό μέρος εδαφικών εκτάσεων... οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές εκτάσεις». Η παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Αναστολών έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εκδώσει νέα εγκύκλιο προς τις δασικές υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης νέων δασικών χαρτών, ώστε και να «παγώσει» τους όποιους αποχαρακτηρισμούς και αλλαγές χρήσεων γης, αλλά και άρσεις αναδασώσεων προχωρούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «άργησε» για τρεις και πλέον μήνες να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα, ώσπου να εκδώσει στις 14 Ιούνη (!) νέα εγκύκλιο η οποία συντάσσεται με το πνεύμα της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ. Εδώ φυσικά γεννιέται ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να απαντήσει: Πόσοι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν στο πνεύμα της παράνομης εγκυκλίου Χατζημιχάλη και εν τέλει πόσες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων πηγαίνουν προς τσιμεντοποίηση χάριν της δικής της ηθελημένης ολιγωρίας;

Αρση αναδασώσεων παντού

Η παραπάνω απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, όπως έχουν επισημάνει αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, «δείχνει» αντισυνταγματικότητα και του δασονόμου του ΠΑΣΟΚ και φυσικά και της εφαρμοστικής εγκυκλίου Μπασιάκου. Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «σφυρίζει αδιάφορα», αφήνει εν ισχύ την εγκύκλιο 1099 - η οποία είναι «καρμπόν» από νομικής απόψεως με την εγκύκλιο Χατζημιχάλη, που η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ έβγαλε άκυρη - και οι δασικές υπηρεσίες, όπως υποχρεούνται από το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, προχωρούν στην εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος πιθανότατα θα βγει αργά ή γρήγορα αντισυνταγματικός! Αποτέλεσμα αυτού είναι μέχρι στιγμής οι δασικές υπηρεσίες της χώρας να έχουν προχωρήσει - ως όφειλαν βέβαια, αφού έτσι διατάχθηκαν από τον πολιτικό τους προϊστάμενο Ευ. Μπασιάκο - σε ανακλήσεις αναδασώσεων, στην Καβάλα, στη Δράμα, στις Σέρρες, στην Πρέβεζα, στην Αχαΐα, στη Λακωνία, στη Σκιάθο, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, στην Κέρκυρα και στην Αττική. Πρόκειται για χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν καταστραφεί από πυρκαγιές προηγούμενων ετών. Ομως επειδή πρόκειται επίσης και για εκτάσεις «φιλέτα» τα οποία η «ιδιωτική πρωτοβουλία» - που τόσο «λιβανίζεται» και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση - τα είχε βάλει στο μάτι εδώ και καιρό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ότι δεν ήξερε πως εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ για την εγκυρότητα και των δύο σχετικών νόμων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την εγκυρότητα της δικής του εφαρμοστικής εγκυκλίου επί των δύο νόμων. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, είναι η άρση αναδάσωσης 4.200 στρεμμάτων, στην περιφέρεια Δήμου Θεσπρωτικού Ν. Πρέβεζας (ΦΕΚ 307/2005) και ακόμη 1.100 στρεμμάτων στην περιφέρεια Δήμου Σκιάθου Ν. Πρέβεζας (ΦΕΚ 341/2005).

Με αυτόν τον ύπουλο τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας φυσικά την πλούσια... παρακαταθήκη που της άφησε το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στην άρση αποφάσεων για αναδάσωση χιλιάδων στρεμμάτων σε όλη τη χώρα, ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις «αναπτυξιακές» επιδιώξεις των μικρών και μεγάλων «αρπακτικών», που απ' ότι φαίνεται συνεχίζουν να κάνουν τις δουλιές τους, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το περασμένο φθινόπωρο, στο «σουβλατζίδικο» του «Μπαϊρακτάρη»...


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ