Κυριακή 10 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Στη ρότα του «διαλόγου» υποταγής των εργατών

Μετά τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, σειρά να καθίσει στο τραπέζι παίρνει αύριο η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Ξεκάθαρη η θέση των ταξικών δυνάμεων: ΟΧΙ στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου»
Ξεκάθαρη η θέση των ταξικών δυνάμεων: ΟΧΙ στην απάτη του «κοινωνικού διαλόγου»
Εργαζόμενοι - λάστιχο, χωρίς δικαιώματα, φθηνοί και πλήρως υποταγμένοι στις θελήσεις και τις ανάγκες του κεφαλαίου είναι ο στόχος της αντεργατικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ αναμορφώνει το νόμο 2874/00 (γνωστό ως νόμο Γιαννίτση), δηλαδή το ισχύον καθεστώς της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, χτυπώντας οριστικά το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Προχωρά στη μείωση της αμοιβής των υπερωριών και την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος. Βαθαίνει έτσι η εκμετάλλευση, εξασφαλίζεται ακόμα περισσότερη απλήρωτη εργασία για το κεφάλαιο και επομένως περισσότερα κέρδη.

Ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας των μέτρων - αναμένεται να παρουσιαστούν με τη μορφή του νομοσχεδίου τις αμέσως επόμενες ημέρες - επιχειρείται να καλυφθεί με το «διάλογο - μαϊμού» που εγκαινίασε το υπουργείο Απασχόλησης από την προηγούμενη Τετάρτη, έχοντας διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Ο «διάλογος» ολοκληρώνεται αύριο με τη συνάντηση υπουργείου και των εκπροσώπων της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία σπεύδει για μια ακόμη φορά να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των εργοδοτών μετά τις συναντήσεις και, ειδικότερα, του ΣΕΒ ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές των προθέσεών τους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι οι βιομήχανοι επιδιώκουν «να θεσμοθετήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Ζήτησε δηλαδή από την ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστεί πλήρως με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία - με την οδηγία 2003/88/ΕΚ - ορίζει ξεκάθαρα τη δυνατότητα του εργοδότη να διευθετεί σε ετήσια βάση το χρόνο εργασίας του εργαζόμενου και να τον απασχολεί μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, αφού η μοναδική ρήτρα που βάζει για τον ημερήσιο χρόνο εργασίας είναι η υποχρεωτική εντεκάωρη ανάπαυση μέσα σε ένα 24ωρο. Καθεστώς που σκληραίνει ακόμα παραπέρα με την υπό εκπόνηση οδηγία που θα τροποποιεί σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση την ήδη ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προδιέγραψε τη διευθέτηση με ατομική Σύμβαση Εργασίας, σημειώνοντας: «Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε για να φτάσουμε σε τέτοια άκρα». Σχετικά με το ύψος της αμοιβής των υπερωριών, έκανε καθαρό ότι επιδιώκεται η μείωσή της, λέγοντας «αναμφισβήτητα συζητήσαμε τη μείωση του κόστους των υπερωριών». Να σημειωθεί ότι ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ κάνουν ανοιχτά λόγο για μείωση της αμοιβής των υπερωριών τουλάχιστον μέχρι και 50% σε σχέση με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Από τη μεριά του ο υπουργός απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, δήλωσε όμως ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα γιατί η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να περιμένει!


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόσκληση στους εργοδότες για έναρξη διαπραγματεύσεων(2013-04-19 00:00:00.0)
ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ η μείωση μισθών, η αύξηση απλήρωτης δουλειάς(2010-12-03 00:00:00.0)
Αντεργατική ΒΙΑΣΥΝΗ κυβέρνησης - εργοδοσίας(2005-07-07 00:00:00.0)
Προκλητικές αξιώσεις(2000-11-16 00:00:00.0)
Μικρο... μεγάλοι!(1997-05-24 00:00:00.0)
Μικρο... μεγάλοι!(1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ