Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κόκκινη κατασκήνωση στην Αίγινα

Αύριο, Σάββατο, ξεκινάει το 14ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που οργανώνει η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ στην Αίγινα, τιμώντας τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη και δηλώνοντας «συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Η αναχώρηση από τον Πειραιά είναι προγραμματισμένη να γίνει σε δυο γκρουπ, το πρώτο στις 8.15 αύριο το πρωί και το επόμενο στις 6.30 αύριο το απόγευμα. Η κατασκήνωση του Διημέρου θα στηθεί δίπλα στην πόλη της Αίγινας σε έναν πευκόφυτο δημοτικό χώρο, δίπλα στην παραλία, που οι ντόπιοι ονομάζουν «Κολόνα».

Το βράδυ του Σαββάτου ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Διημέρου, με προφεστιβαλική στο λιμάνι της Αίγινας, στην παλιά προβλήτα, στις 8.30 μ.μ., που θα περιλαμβάνει θεατρικό με τίτλο «Ο αγώνας για το 8ωρο», παράσταση θεάτρου σκιών από Αιγινήτη καραγκιοζοπαίχτη και λαϊκό συγκρότημα. Το βράδυ του Σαββάτου, στο χώρο της κατασκήνωσης, θα γίνει βιντεοπροβολή για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής, οι νέοι της ΚΝΕ θα επισκεφτούν τις φυλακές της Αίγινας, με «ξεναγούς» αντιστασιακούς που είχαν «φυλακιστεί» εκεί. Θα διαβαστούν σχετικά κείμενα και ποιήματα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στο νεκροταφείο της πόλης, στο χώρο όπου γίνονταν οι εκτελέσεις των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού από το 1947 έως και το 1951. Εκεί, έχει στηθεί πλέον ένα μνημείο προς τιμήν των εκτελεσμένων αγωνιστών, μετά από πολύχρονο αγώνα των απογόνων τους και των αντιστασιακών οργανώσεων. Θα πραγματοποιήσουν μια σύντομη εκδήλωση, όπου θα χαιρετίσει ο Θανάσης Σιμούλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Μετά την εκδήλωση και μέχρι το βράδυ, ο χρόνος θα είναι ελεύθερος για μπάνιο και αθλητικές δραστηριότητες στην κατασκήνωση.

«Εκατόχρονες» φυλακές

Δυο περιστέρια ζωγραφισμένα στον τοίχο της απομόνωσης, δείγμα ελπίδας και ακλόνητης πίστης, από τους φυλακισμένους στην Αίγινα
Δυο περιστέρια ζωγραφισμένα στον τοίχο της απομόνωσης, δείγμα ελπίδας και ακλόνητης πίστης, από τους φυλακισμένους στην Αίγινα
Οι φυλακές Αίγινας λειτούργησαν για 105 χρόνια, από το 1880 έως και το 1985, και «φιλοξένησαν» εκατοντάδες αγωνιστές του λαού μας, ιδιαίτερα τη δεκαετία του '60. Το κτίριο των φυλακών είναι το «Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο», το πρώτο δημόσιο κτίριο του νεοελληνικού κράτους, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1829. Από τότε που μετατράπηκε σε φυλακή, πέρασαν από εκεί αγωνιστές του λαού σε διάφορες ιστορικές περιόδους: Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, Μαρίνος Αντύπας, Αρης Βελουχιώτης, Νίκος Μπελογιάννης, Χαρίλαος Φλωράκης, Κώστας Λουλές, Αντώνης Αμπατιέλος, Μιχάλης Παπαμαύρος, Νίκανδρος Κεπέσης και πολλοί άλλοι.

Σήμερα, τα κτίρια συντηρούνται, προκειμένου να λειτουργήσουν ως μουσείο και οι τοίχοι τους έχουν αποκαλύψει επιγραφές και ζωγραφιές των κρατουμένων: Κολάζ με φωτογραφίες, ένα σφυροδρέπανο, δυο περιστέρια, μια επιγραφή στην απομόνωση «κι αυτό θα περάσει».

Απομόνωση, βασανιστήρια, εκτελέσεις... Οι φυλακές της Αίγινας ήταν ένας από τους πολλούς τόπους μαρτυρίου των κομμουνιστών. Παράλληλα, όμως, ήταν και τόπος πλούσιας πολιτιστικής - πολιτικής δράσης, μια οργανωμένη κολεκτίβα. Από το 1924 έως το 1967 λειτουργούσαν στις φυλακές κανονικά σχολεία, οι κρατούμενοι εξέδιδαν παράνομη εφημερίδα, συνέγραψαν τα αναγνωστικά τους και άλλες μελέτες, βιβλία που κατάφεραν να βγάλουν έξω και κάποια εκδόθηκαν μάλιστα. Το δε βιβλίο «Απαγορεύεται», που γράφτηκε εκεί το 1961 στα ελληνικά και στα γαλλικά, στάλθηκε στον ΟΗΕ ως καταγγελία για τις συνθήκες κράτησης. Το 1967 η βιβλιοθήκη των κρατουμένων στις φυλακές αριθμούσε 1.000 βιβλία!

Αυτόν τον ηρωικό τόπο, λοιπόν, θα γνωρίσουν από κοντά οι νέοι της ΚΝΕ αυτό το Σαββατοκύριακο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ