Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΕΞ - ΟΜΙΛΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
Οριστικοποιείται το λουκέτο

Στην ολοκλήρωση του αντεργατικού σχεδίου προχωράει πλέον ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Εμφιετζόγλου στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών «ΒΙΕΞ» στην Ελευσίνα, ιδιοκτησίας του ομίλου «Μηχανική». Με ένα μπαράζ απολύσεων που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη, αποψίλωσε την επιχείρηση, ενώ με ακόμα τέσσερις νέες απολύσεις την περασμένη βδομάδα, έβαλε πλέον ρότα για το οριστικό κλείσιμο. Η εργοδοσία δεν κρύβει πλέον τις προθέσεις της αφού οι διευθυντές του εργοστασίου - οι οποίοι εδώ και έξι μήνες δήλωναν άγνοια για το μέλλον της επιχείρησης - ανακοίνωσαν στους 16 εναπομείναντες εργαζόμενους ότι πάνε για παύση εργασιών. Ετσι, βγάζει τους 9 εργαζόμενους σε αναγκαστική άδεια και αφήνει τους υπόλοιπους να... κοιτάζουν τα σταματημένα μηχανήματα τα οποία ο μεγαλοεπιχειρηματίας έχει ήδη αρχίσει να πουλάει.

Το Σωματείο - σαν έτοιμο από καιρό, αφού επί έξι μήνες έβαλε ουσιαστικά πλάτη για να προχωρήσει η εργοδοσία τα σχέδιά της - κατέβασε και οριστικά ρολά. Ετσι μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις μεταλλικών κατασκευών, με πάνω από 100 εργαζόμενους πριν λίγα χρόνια, και παρά την κερδοφορία της - τη διετία 2002-2004 είχε αύξηση κερδών 52%, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή είχε αρκετές παραγγελίες - οδηγείται τώρα στο κλείσιμο αφού αυτό εξυπηρετεί τα υπερκέρδη του Εμφιετζόγλου. Μοναδικά θύματα και σ' αυτή την περίπτωση, είναι οι εργαζόμενοι που προστίθενται στη μακριά λίστα των ανέργων.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Παντελής Γκιόκας, εργαζόμενος στην επιχείρηση και γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ» επισήμανε, ότι και η συγκεκριμένη περίπτωση της ΒΙΕΞ αποδεικνύει ότι τα τερτίπια της πλουτοκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου τα πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι. Ετσι και εδώ, ο Εμφιετζόγλου αφού αγόρασε πριν χρόνια σχεδόν τζάμπα την επιχείρηση μέσα σε μια νύχτα, αφού κέρδισε από αυτή και τους εργαζόμενους σήμερα, για τους δικούς του λόγους, την οδηγεί σε κλείσιμο, αν και ήταν κερδοφόρα και πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους, έχοντας μάλιστα τις πλάτες του ίδιου του Σωματείου. «Πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους εργαζόμενους της ΒΙΕΞ αλλά και συνολικότερα ότι αν δε συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αν δεν αναπτύξουν αγώνα με στόχο την πλήρη ανατροπή των συσχετισμών σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση» τόνισε ο συνδικαλιστής.

«Αγκροϊνβέστ»

Στα χνάρια των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων «SOULIS», «ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ» και «ΤΣΙΠΙΤΑ» βαδίζει η εργοδοσία στη βιομηχανία παραγωγής σπορελαίων και ζωοτροφών «ΑΓΚΡΟΪΝΒΕΣΤ», στη Φθιώτιδα, που απασχολεί περίπου 160 εργαζόμενους. Την περασμένη βδομάδα αναίτια και τρομοκρατικά απέλυσε τρεις εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια προειδοποίησε ότι κάθε μήνα θα κάνει χρήση του 2% για την παραπέρα μείωση του προσωπικού.

Η διοίκηση της εταιρίας, είχε και στο παρελθόν προβεί σε απολύσεις. Αξιοποιώντας το αντεργατικό πλαίσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσπαθεί να εφαρμόσει εργασιακές σχέσεις που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και αποφέρουν περισσότερα κέρδη στους βιομηχάνους.

«Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ) της διοίκησης του σωματείου παραμένει αδρανής», δήλωσε στο «Ρ» ο Χρήστος Κολοβός, συνδικαλιστής και μέλος της διοίκησης του σωματείου. Ο ταξικός συνδυασμός της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσουν τα σχέδια και οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέρσι έκοβε άδειες, φέτος απολύει(2009-12-01 00:00:00.0)
Αρχισε και το ξήλωμα(2005-07-15 00:00:00.0)
15 απολύσεις σε 40 ημέρες(2004-12-08 00:00:00.0)
Νόμιμες θεωρεί τις απολύσεις η κυβέρνηση(2004-10-22 00:00:00.0)
Εκλεισε το τμήμα «νοβοπάν»(2003-06-03 00:00:00.0)
Απεργία χτες για τις απολύσεις(2002-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ