Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων

«Η αντίσταση μπορεί να κρατήσει χρόνια», παραδέχεται ο Ντόναλντ Ράμσφελντ

Αυτή είναι η ανοικοδόμηση στο Ιράκ. Ελλειψη νερού ακόμα και στην πρωτεύουσα

Associated Press

Αυτή είναι η ανοικοδόμηση στο Ιράκ. Ελλειψη νερού ακόμα και στην πρωτεύουσα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενα μπαράζ αντικατοχικών επιθέσεων συνόδευσε την πληροφορία ότι οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους βρίσκονται σε επαφή με ορισμένες ένοπλες ιρακινές οργανώσεις, προκειμένου να τις πείσουν να καταθέσουν τα όπλα. Για άλλη μια φορά, το Σαββατοκύριακο, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν ο κύριος στόχος των ανταρτών. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας παραδεχόταν ότι η «αντίσταση μπορεί να κρατήσει για χρόνια», αλλά συμπλήρωνε ότι, τελικά, «οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι αυτές που θα την καταστείλουν οριστικά».

Στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, στη συνοικία αλ Τζαντίντα, αργά χθες το απόγευμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά σε πολυσύχναστη λαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, με βάση τον πρώτο απολογισμό, 4 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 30. Προφανώς, στόχος της επίθεσης ήταν μια αμερικανική φάλαγγα, που μόλις είχε περάσει. Χτες το μεσημέρι, αμερικανικό ελικόπτερο τύπου Απάτσι συνετρίβη στην περιοχή αλ Μισάχντα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί το διμελές πλήρωμά του. Τα αίτια της συντριβής δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ. Μόνο την Κυριακή, σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα τουλάχιστον 40 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 25 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έγιναν στόχος σε 3 διαφορετικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Μοσούλη.

Διαπραγματεύσεις και φυλακές

Επιβεβαιώθηκε τόσο από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας όσο και από τον Βρετανό πρωθυπουργό και Ιρακινούς αξιωματούχους η πληροφορία που δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα «Sunday Times» περί επαφών μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και ορισμένων ενόπλων οργανώσεων. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο Τόνι Μπλερ τόνισαν ότι δεν άλλαξε η θέση τους απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά ότι «υπάρχει περιθώριο με ορισμένες από τις οργανώσεις και όχι τις πλέον σκληρές να βρεθούν ορισμένα κοινά σημεία, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση». Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, μάλιστα, που συναντήθηκε, χτες, με τον Μπλερ, εκτίμησε ότι «σε δύο χρόνια θα έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα».

Παρ' όλα αυτά, για να προλάβει κάθε εξέλιξη, ο Ράμσφελντ εκτίμησε ότι θα υπάρξει νέα αύξηση της βίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα αυτή τη φορά τη διαδικασία εκπόνησης συντάγματος. Επίσης, παραδέχτηκε ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούν να συνεχίσουν απερίσπαστες το έργο τους, αν δε νιώθουν ότι στα μετόπισθεν έχουν διασφαλίσει την υποστήριξη του κόσμου. Το σχόλιο του Ράμσφελντ σχετίζεται με τη διαρκώς μειούμενη υποστήριξη εντός των ΗΠΑ στην εισβολή και κατοχή του Ιράκ.

Το πόσο καλά βαίνει η κατοχή φάνηκε, επίσης, από την επίσημη ανακοίνωση του αμερικάνικου στρατού, σύμφωνα με την οποία κατασκευάζονται, ήδη, νέες φυλακές στο Ιράκ για να χωρέσουν τους νέους κρατούμενους.

Σάρωσαν τα νοσοκομεία

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στο δυτικό Ιράκ, οι κατοχικές δυνάμεις έβαλαν κατά νοσοκομείων, ασθενοφόρων και γιατρών, κατέστρεψαν ιατρικό υλικό και τρόφιμα, εμπόδισαν γιατρούς να προσεγγίσουν τραυματίες. Αυτό καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί για την Ιρακινή Κοινωνία, που τονίζει ότι υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία ακόμη και για εισβολές κατοχικών στα νοσοκομεία, όπου συνελήφθησαν γιατροί, αλλά και εκτελέστηκαν τραυματίες στα κρεβάτια τους.

Η οργάνωση τονίζει ότι τα βασικά νοσοκομεία της περιοχής, και κυρίως των πόλεων Κάιμ και Χαντίθα, που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επιχειρήσεων, δεν έχουν βασικό ιατρικό υλικό και φάρμακα και απευθύνουν έκκληση για την προμήθειά τους, όπως και την αποκατάσταση των ζημιών σε βασικές δομές των νοσοκομείων. Επισημαίνουν ότι στην ευρύτερη περιοχή κατοικούν περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι που έχουν μείνει, πρακτικά, χωρίς καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ