Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαμαρτυρίες εποίκων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Χιλιάδες έποικοι αλλά και υποστηρικτές τους ξεχύθηκαν, χθες το απόγευμα, στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για την επικείμενη ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, γέμισαν με πορτοκαλί κορδέλες τα αυτοκίνητα που περνούσαν μπροστά τους (το πορτοκαλί έχει γίνει το χρώμα - σύμβολο των εποίκων) και κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί κατά μήκος όλων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και λεωφόρων. Τελικά, δε χρειάστηκε η επέμβασή τους, καθώς οι διαδηλωτές δεν έκλεισαν τους δρόμους, όπως είχαν κάνει σε παλαιότερες διαμαρτυρίες τους. Τα πνεύματα ήταν, ήδη, φορτισμένα, καθώς την Κυριακή Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με νεαρούς εποίκους στη Λωρίδα της Γάζας, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων.

Η ένταση, εντός Ισραήλ, αρχίζει να κλιμακώνεται σημαντικά, καθώς απέναντι στους υποστηρικτές των εποίκων έχουν εμφανιστεί οι φιλειρηνικές οργανώσεις και οι υποστηρικτές της αποχώρησης. Σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα αρχίζουν να φέρουν πλέον κορδέλες, πορτοκαλί ή μπλε, που είναι το χρώμα των φιλειρηνιστών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό υποστήριξης στην αποχώρηση μειώθηκε σε 50% από 70% που κυμαινόταν τον Απρίλη, ενώ, χθες, έγινε γνωστό ότι παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα άρνησης από Ισραηλινό στρατιώτη να συμμετάσχει στην επιχείρηση αποχώρησης από τη Γάζα.

Εκ των υστέρων...

Ενοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κρίθηκε, τελικά, ο πρώην Ισραηλινός στρατιώτης Ταϊσίρ Ουαχίμπ, που κατηγορείται για το δολοφονικό πλήγμα του 22χρονου Βρετανού φιλειρηνιστή Τομ Χάρνταλ, το καλοκαίρι του 2003. Ο Χάρνταλ, ως ακτιβιστής, βρισκόταν στη Ράφα για να λειτουργήσει ως «ανθρώπινη ασπίδα» για τα μικρά παιδιά που ήθελαν να μεταβαίνουν στο σχολείο τους, όταν δέχτηκε στο κεφάλι μια σφαίρα. Πέθανε μετά από 9 μήνες που παρέμεινε σε κώμα.

Οι γονείς του Χάρνταλ, αλλά και άλλες φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις (ισραηλινές και ξένες), κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό ότι χρησιμοποιεί τον Ουαχίμπ ως «αποδιοπομπαίο τράγο» και ότι, ουσιαστικά, αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής που η ισραηλινή διοίκηση ακολουθούσε απέναντι σε όλους τους ακτιβιστές: «πυροβολείτε ό,τι κινείται».

«Περίεργο» περιστατικό

Πυρά από Σύρους στρατιώτες δέχτηκε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ισραηλινή μονάδα που στρατοπεδεύει στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Το περιστατικό ερευνάται και από τους κυανόκρανους που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «δεν απάντησε στα πυρά για να μην κλιμακώσει την ένταση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν την επόμενη «κίνηση» απ' τους Παλαιστίνιους...(2005-08-20 00:00:00.0)
Στήριξη ΗΠΑ στο σχέδιο «αποχώρησης» του Σαρόν...(2005-08-12 00:00:00.0)
Επεισόδια και συλλήψεις(2005-06-30 00:00:00.0)
Από μικροί... στα όπλα(2005-05-13 00:00:00.0)
«Ηρεμία» με νεκρούς(2004-10-19 00:00:00.0)
«Δεν αφήνουμε την αξιοπρέπειά μας»(2003-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ