Κυριακή 28 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΓΕΝΕΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

(Κι η Εθνική Αντίσταση)

ΔΕΝ είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, που η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) καθώς και οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, έχουν θέσει στους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία.

ΠΡΟΧΤΕΣΙΝΟ το νέο κάλεσμα για το ίδιο θέμα, που είναι ακόμη περισσότερο επίκαιρο αλλά και αναγκαίο. «... Οσοι επιβιώσαμε, υπογραμμίζεται στην επιστολή, πιστεύουμε ότι η περίοδος αυτή της ιστορίας μας αποτελεί χρυσή κληρονομιά για τις επερχόμενες γενιές της πατρίδας μας».

ΚΙ ΟΜΩΣ έχουν περάσει 60 χρόνια από τη μεγάλη αυτή εποποιία και το κράτος την κρατεί μακριά από τη νέα γενιά ή τη διδάσκει μακριά από την αλήθεια της και συχνά παραμορφωμένα. Χειροπιαστή και σε πολλά σημεία συστηματική η προσπάθεια να αλλοιωθούν τα μεγάλα μηνύματα της Αντίστασης.

ΠΑΝΕ εφτά χρόνια, που ο Κώστας Καλοκαιρινός (μέλος της ΚΑΕ) είχε τεκμηριώσει όλες τις σοβαρές παραλείψεις, διαστρεβλώσεις καθώς και τις ανακρίβειες, που υπάρχουν στις λίγες σελίδες της ιστορίας αυτής της περιόδου στα σχολικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πολλές οι προσπάθειες κι οι ενέργειες στο υπουργείο και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, χωρίς όμως να γίνει τίποτε.

ΝΑ θυμίσουμε ακόμη ότι για το πρόβλημα αυτό το 1998 οργανώθηκε (χωρίς τη συμμετοχή της ΚΑΕ) δημόσια εκδήλωση από Αντιστασιακές Οργανώσεις. Σ' αυτήν συμμετείχε επίσημα ο τότε υφυπουργός Παιδείας κ. Ανθόπουλος. Εδωσε βέβαια μερικές υποσχέσεις οι οποίες έμειναν στα χαρτιά, ανεκτέλεστες.

ΤΩΡΑ, όπως φαίνεται κι όπως βγαίνει από την επιστολή της ΚΑΕ, βρισκόμαστε σε μια νέα «έφοδο συρρίκνωσης». «Γνωρίζουμε, τονίζουν οι αντιστασιακοί εκπαιδευτικοί, ότι στα νέα εγχειρίδια της Ιστορίας, που ετοιμάζουν οι αρμόδιοι για τα σχολεία, η ιστορική περίοδος 1941-45 συρρικνώνεται και δεν προβάλλεται ο βασικός ρόλος που διαδραμάτισε το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην Εθνική μας Αντίσταση.

ΚΙ ΟΧΙ μόνο δεν προβάλλεται ο ρόλος των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, αλλά είναι κι ολοφάνερη η προσπάθεια που γίνεται μέσα στα σχολικά βιβλία να γραφεί η περίοδος αυτή με τέτοιο τρόπο, όπως βολεύει κι όπως εξυπηρετεί την κυρίαρχη τάξη.

ΠΟΥ φυσικά δε θέλει να μάθει η νέα γενιά την αλήθεια για την ηρωική αλλά και πρωτοπόρα δράση που ανέπτυξαν οι λαϊκές δυνάμεις την ώρα που η ντόπια πλουτοκρατία συνεργαζόταν με τους χιτλερικούς και τους Γερμανοράλληδες.

ΤΟ ΘΕΜΑ της διδασκαλίας της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στο σχολείο, όπως πολύ σωστά το υπογραμμίζει η ΚΑΕ, είναι σήμερα επίκαιρο και αναγκαίο και είναι πανελλήνιο κι όλοι όσοι έχουν αρμοδιότητα, όλοι όσοι έχουν ευθύνη και χρέος, πρέπει αποφασιστικά να συμβάλουν με την παρέμβασή τους για να μάθουν τα Ελληνόπουλα, οι γενιές που έρχονται, την αλήθεια για τους αγώνες του λαού μας στα μεγάλα χρόνια του Αγώνα.

ΕΙΝΑΙ κάλεσμα που απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, σε όλα τα πνευματικά Ιδρύματα της χώρας. Σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους, στον Τύπο και στα ΜΜΕ. Κι απ' όλους ζητείται η συμβολή τους στο θέμα της διδαχής της Ιστορίας της Αντίστασης στα σχολεία μας.

ΓΙΑ ν' αποκτήσουν οι γενιές που έρχονται συνείδηση για τη χρυσή κληρονομιά της αρετής και της θυσίας που απάλλαξε την Ελλάδα από το χιτλεροφασιστικό ζυγό. Ζητούν τη συμπαράστασή μας. Κι έχουμε χρέος να τη δώσουμε.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ