Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Ψηφίζουν για το δυνάμωμα της πάλης τους

Οι σπουδαστές των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης κάνουν ένα ακόμα βήμα για να ισχυροποιήσουν τη δική τους φωνή και για συντονισμένη πάλη. Το πρώτο βήμα -κατάκτηση έχει γίνει με τη δημιουργία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Ετσι, την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη 31 Μάη, πραγματοποιεί τις πρώτες εκλογές του. Οι σπουδαστές με δουλιά μυρμηγκιού και όπλο την ενότητα έχουν ριχτεί στην εκλογική μάχη. Ο Δημήτρης Κούκος, η Βίκυ Σκουράκη, σπουδαστές στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου και ο Σπύρος Θεοδόσης σπουδαστής στο ΙΕΚ Αργυρούπολης, μέλη του Συλλόγου, μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών, τα αιτήματά τους και τους στόχους του Συλλόγου.

Επιστρατεύονται οι αυταρχικές μέθοδοι

Μερικές μέρες πριν τις εκλογές και κάποιοι διευθυντές των ΙΕΚ έχουν αρχίσει να επιδίδονται σε αυταρχικές μεθόδους, προκειμένου να εμποδίσουν τη μαζικότητα του Συλλόγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιδημοκρατική συμπεριφορά του διευθυντή του ΙΕΚ Αργυρούπολης, ο οποίος αρχικά ζήτησε τη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών σε δέκα μέρες από την αρχική ημερομηνία.

«Ο κ. Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ΙΕΚ Αργυρούπολης, έθεσε αρχικά σε ευθεία αμφισβήτηση την εγκυρότητα του Συλλόγου. Οταν αρνηθήκαμε να γίνουν οι εκλογές δέκα μέρες αργότερα από την ημερομηνία που είχαμε ορίσει, άρχισε να μας κατηγορεί ότι χρησιμοποιούμε αντιδημοκρατικές διαδικασίες και αρνήθηκε να ενημερώσουμε τους σπουδαστές, λέγοντάς μας "μην τολμήσετε και εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν"», σημειώνει ο Σπύρος και συνεχίζει: «Η αναβολή των εκλογών μας είχε ως στόχο να κερδίσει χρόνο ο ίδιος, να γίνουν οι εκλογές σε νεκρή περίοδο, ώστε να αποδυναμωθεί ο Σύλλογος». Στην ουσία, η διεξαγωγή των εκλογών εξαρτάται από την «καλή θέληση» του κάθε διευθυντή. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω διευθυντής, προφανώς εκτελώντας άνωθεν εντολές, προχώρησε σε απειλές ότι θα φέρει την αστυνομία, ενώ προκλητικά δήλωνε ότι αν θέλουν να στήσουν κάλπη οι σπουδαστές, να πάνε στα 500 μέτρα μακριά απ' τη σχολή!

Για την ανάγκη της δράσης του Συλλόγου, ο Δημήτρης συμπληρώνει: «Είναι το μόνο συλλογικό όργανο έκφρασης των σπουδαστών. Μέχρι σήμερα, η πρόταση των σπουδαστών, ο λόγος τους δεν υπάρχει. Απαιτούμε, έχουμε ανάγκη και δικαίωμα λόγου και έκφρασης σε όσα συμβαίνουν στα ΙΕΚ. Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε κάθε ειδικότητα, αλλά κάποια αιτήματα ισχύουν για όλους».

Προβλήματα, που οι σπουδαστές τα βιώνουν καθημερινά, όπως υλικοτεχνικές ελλείψεις, ειδικότητες που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, η εξασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων, το πάγωμα των διδάκτρων (στα δημόσια ΙΕΚ οι σπουδαστές πληρώνουν 130.000 δρχ. το χρόνο), με προοπτική την κατάργησή τους, η διανομή δωρεάν βιβλίων, έκδοση «πάσο», ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση των ανέργων σπουδαστών. Ομως, «δε φτάνει η απλή καταγραφή των προβλημάτων. Χρειάζεται μια συλλογικότερη πάλη, με προοπτική την επίλυσή τους για τα συμφέροντά μας», υπογραμμίζει ο Σπύρος. Και η Βίκυ συμπληρώνει «τα προβλήματα είναι κοινά σε όλους τους σπουδαστές και γι αυτό ο Σύλλογος βρήκε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Και απαιτείται ενότητα και συσπείρωση γύρω από αυτά». Ηδη, «κυκλοφορεί» ένα κείμενο με τα αιτήματα του Συλλόγου, στο οποίο υπογράφουν οι σπουδαστές και η ανταπόκριση είναι μεγάλη, ενώ το επόμενο εξάμηνο πρόκειται με παράσταση διαμαρτυρίας να κατατεθεί στον ΟΕΕΚ.

«Είναι χαρακτηριστικό, συνεχίζει η Βίκυ, ότι στην πρώτη επαφή που είχαμε με τους σπουδαστές η απάντηση που παίρναμε, ήταν "σας ψάχναμε" ή "αργήσατε ρε παιδιά, περιμέναμε ένα τέτοιο συλλογικό όργανο". Σε αυτές τις συνθήκες, όπως είναι φυσιολογικό, το κλίμα είναι πολύ θετικό, η ανταπόκριση των σπουδαστών είναι μεγάλη στην ανάγκη για συντονισμένο αγώνα».

Ενώ ο Δημήτρης συμπληρώνει ότι οι συμμετοχές στο « Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο» του Συλλόγου είναι πέρα από κάθε προσδοκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ